22 tisíc mant: Naděje pro ohrožené rejnoky

22 tisíc mant: Naděje pro ohrožené rejnoky
Sdílej
 
Máme pro vás dobrou zprávu: Vědci objevili novou populaci ohrožených mant obrovských! Je jich 22 tisíc a jsou nadějí pro ohrožený druh.

Létají mořem jako ptáci a rozpětí jejich „křídel“ může mít až 9 m. Manta obrovská, největší ze současných rejnoků, patří přes svou velikost k poměrně málo prozkoumaným druhům mořských živočichů. Je to způsobeno hlavně tím, že se toulá volným oceánem a pozorovat je lze jen na několika místech při pobřeží.

Nová populace mant

Právě kvůli nedostatku informací byly a leckde dodnes jsou manty obrovské loveny místními rybáři. Teprve v roce 2019 byly zapsány do červeného seznamu mezi druhy ohrožené vyhynutím. Jejich výzkumu se dlouhodobě věnují vědci z celé řady místních ochranářských a vědeckých institucí. Přibližně na konci 90. let minulého století zjistili ekvádorští vědci, že se v průběhu srpna a září shromažďuje značný počet mant obrovských v okolí ostrova Isla de la Plata.

Občanská věda

Ostrov leží necelých 40 km od ekvádorského pobřeží a je díky tomu snadno dostupný. Navíc je součástí Národního parku Machalilla, který je oblíbeným cílem turistů. V posledních letech láká hlavně amatérské potápěče a podmořské fotografy, kteří sem přijíždějí právě kvůli snadno fotografovatelným mantám.

Toho využili ekvádorští vědci – začali fotografie amatérských potápěčů shromažďovat. V rámci tzv. občanské vědy (vědy, na níž se podílí laická veřejnost) se jim tak do roku 2018 podařilo shromáždit přes 3300 snímků podmořských živočichů, na nichž dokázali určit 2800 konkrétních jedinců mant obrovských!

Manty většinou plavou se široce otevřenou tlamou, do níž nabírají plankton. Pohyblivé laloky na hlavě manty slouží k usměrňování proudu vody do tlamy •  Profimedia.cz

Jak spočítat manty?

Spočítat manty na snímcích umožňují tmavé skvrny na jejich světlém břiše. Nenajdou se dva jedinci, kteří by měli tyto skvrny shodné – jsou to takové jejich „otisky prstů“. Je jasné, že na fotografiích se ocitla jen velmi malá část z celé zdejší populace.

Podle ní ale vědci dokázali poměrně přesně odhadnout, kolik mant celkem tato populace zahrnuje. A došli k ohromujícím výsledkům: Ve zdejších vodách se trvale zdržuje více než 22 tisíc těchto obrovských rejnoků! Naproti tomu všechny ostatní známé populace mant tvoří přibližně tisíc až dva tisíce jedinců – tedy ani ne desetina.

Vědci poprvé zdokumentovali, že na mantách se vozí i jiné ryby než štítovci. Ti jsou ale pořád nejčastějšími stopaři manta •  Simon Hilbourne, Aimee Nicholson-Jack

Nový objev

Nově objevená populace mant obrovských je nejen nejpočetnější, ale především je zdravá a vzkvétající. Manty se od pobřeží Ekvádoru vydávají na jih podél břehů Peru a Chile, jednotlivé kusy byly zastiženy i u Galapág. Důvodem, proč se právě tady mantám tak daří, je podle vědců nejspíš studený Peruánský (dříve Humboldtův) proud, který sem z Jižního oceánu přináší množství živin.

To jsou spolu s chladnou vodou ideální podmínky pro bohatý výskyt planktonu. Jeho množství je pro manty, které se živí právě filtrováním planktonu, klíčové. Objev také potvrdil, že okolí ostrova Isla de la Plata a přilehlé pobřeží Ekvádoru patří mezi nejdůležitější horká místa biodiverzity na světě.

Rejnoci mají extrémně rozšířené a prodloužené prsní ploutve •  VillageHero

Manty obrovské:

Ani ryby, ani ptáci

Manty obrovské (Manta birostris) patří spolu se žraloky mezi paryby (Chondrichthyes), které nemají pevnou, ale jen chrupavčitou kostru. Jsou to jedni z nejstarších živočichů na světě, první pražraloci se na Zemi objevili před více než 400 miliony lety.

Rejnoci, mezi něž patří i manty, se jako samostatná skupina paryb oddělila od linie žraloků před více než 100 miliony lety. Všichni se vyznačují zvláštním tvarem těla, které je u mant širší než delší. Pomalé plavání připomínající ptačí let jim umožňují velmi pružná „křídla“, která ale nemají se skutečnými křídly nic společného: Jsou to extrémně rozšířené a prodloužené prsní ploutve.

Stopařův průvodce po rejnocích manta

Stopařův průvodce po rejnocích manta

Ráj draků a rejnoků: Národní park Komodo

Ráj draků a rejnoků: Národní park Komodo

Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře

Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře

 

Články odjinud