Stopařův průvodce po rejnocích manta

Stopařův průvodce po rejnocích manta
Sdílej
 
Obrovští rejnoci manta jsou v oceánu oblíbení – jako dopravní prostředek je využívá překvapivé množství rybích druhů. Je libo svezení na parybě? Využijte Stopařova průvodce britských biologů.

Četli jste knihu Stopařův průvodce po Galaxii? Doporučujeme, je vtipná. Její název si nyní vypůjčili britští biologové, když hledali cestu, jak veřejnosti zprostředkovat výsledky svého výzkumu. Na Maledivách totiž zkoumali vztahy mezi rejnoky manta a rybami, které je využívají jako dopravní prostředek. Takový, který je nejen pohodlně dopraví na velké vzdálenosti, ale ještě jim poskytne bezpečný úkryt a v některých případech i „jídelní vůz“.

Koho vozí rejnok manta?

Vědci poprvé zdokumentovali, že na mantách se vozí i jiné ryby než štítovci. Ti jsou ale pořád nejčastějšími stopaři mant.

Vědci poprvé zdokumentovali, že na mantách se vozí i jiné ryby než štítovci. Ti jsou ale pořád nejčastějšími stopaři manta •  Simon Hilbourne, Aimee Nicholson-Jack

Kranas velký

Chňapal bohar

Kranasovec štíhlý

Štítonoš bělavý

Kranas duhový

Trubkotlamka čínská

Kranas modroploutvý

Kranas zlatý

Lodivod mořský

Kranas ostrovní

Štítovec lodivod

Štítovec lodní

Rejnok manta a štítovci lodivodi (Echeneis n naucrates) •  Profimedia.cz

Symbiotické vztahy

Mutualismus: Oboustranně prospěšný vztah, tedy to, co lidé často považují za symbiózu.

Komenzalismus: Vztah, který je jednomu organismu prospěšný, zatímco pro druhý je neutrální.

Parazitismus: Vztah, ve kterém jeden organismus profituje, zatímco druhý je poškozován.

Vztah mezi mantami a rybami štítovci je mutualistický, protože své „dopravní prostředky“ zbavují vnějších parazitů, kterými se živí. Všechny ostatní vyjmenované ryby, jsou komenzálové. Jejich pasažérství mantám ani neprospívá, ale ani neškodí.

Rejnok manta •  Profimedia.cz

Podmořští letci

Ploutve mant připomínají křídla a jejich způsob pohybu vyvolává dojem, jako by pod vodou létali. Navzdory svým obrovským rozměrům – rozpětí křídel dosahuje až 7 metrů – jsou manty neškodné a živí se planktonem. Dožívají se asi 50 let. Na Maledivách, kde je vědci zkoumali, žijí dva druhy: Manta obrovská (Mobula birostris), která žije v teplých vodách Světového oceánu, a o něco menší manta M. alfredi z tropického Indo-Pacifiku.

Tajuplné trnuchy: Potápění za vědou

Tajuplné trnuchy: Potápění za vědou

Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře

Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře

Žralok není ryba: Jak se měří obři

Žralok není ryba: Jak se měří obři

 

Články odjinud