Žralok není ryba: Jak se měří obři

Žralok není ryba: Jak se měří obři
Sdílej
 
Žralok obrovský je leckde popisován, jako největší současná ryba na světě. Jenže tato informace není zcela přesná.

 

Žralok totiž není pravá ryba, přestože ji na první pohled připomíná. Tvar žraloků je ale přizpůsobením vodnímu prostředí – stejně, jako se mu přizpůsobili třeba delfíni či velryby, což, jak jistě dobře víte, také nejsou ryby, ale savci. Vodní prostředí si zkrátka žádá určitý tvar těla a ploutví (přeměněných končetin), který umožňuje co nejrychlejší a nejsnazší pohyb v tomto prostředí.

Co jsou žraloci zač?

Co jsou tedy žraloci zač? Jsou to prastaří živočichové, jejichž předkové se na Zemi objevili před více než 400 miliony lety. Současnou podobu měli už před 100 miliony lety a mnohé současné druhy se od té doby prakticky nezměnily. Od pravých ryb se liší hlavně tím, že mají chrupavčitou kostru, a – což je vidět i na fotografiích či videozáznamech – nemají žábry kryté skřelemi, tvoří je jen řada otevřených štěrbin. Vědci pro žraloky a jim příbuzné vytvořili samostatnou živočišnou třídu, kterou pojmenovali paryby (tj. nepravé ryby).

Žralok obrovský je paryba, rybám se jenom podobá •  Abe Khao Lak/Wikipedia

Studovat život žraloků v jejich přirozeném prostředí není úplně snadné, ale u těch obrovských žraloků velrybích se to začalo díky jejich specifickému zbarvení i mírumilovnosti, začalo dařit. Kdo by si také troufal plavat s pásmovým metrem třeba podél šestimetrového žraloka lidožravého, aby ho změřil. U toho velrybího, jak uvidíte na tomto videu z výzkumu, to jde.

Jak loví filtrovači

Žraloci obrovští se živí (podobně jako kosticové velryby) planktonem, který filtrují přes žábry. Tento způsob lovu může mít dvojí podobu – pasivní a aktivní. Ta pasivní spočívá v tom, že lovec plave s otevřenou tlamou proti hejnu drobné kořisti a tím ji nabírá. Aktivní lovec ji pohybem žaber nasává, nemusí tedy proti hejnu plavat. A náš žralok obrovský patří právě k těm aktivním lovcům – tedy, filtrovačům. Právě díky tomu mohlo vzniknout následující video, které zachycuje žraloka – zloděje, vysávajícího z díry v rybářské síti ulovené ryby.  

Kde je najdete

Několik míst na světě patří ke známým shromaždištím žraloků obrovských. Ta jsou obrovským magnetem pro sportovní potápěče – zaplavat si s touto obrovskou parybou je pro ně vyhledávaným zážitkem. Pro žraloky to už ale takové vítězství není. Turistický ruch spojený s rušnou lodní dopravou patří k jedněm z příčin jejich ohrožení.

Žralok obrovský je největší parybou a s výjimkou savců i největší vodní obratlovec. A jak jsou na tom ve srovnání s ním ostatní žraloci? Na jejich srovnání s velikostí potápěče se můžete podívat v přehledu nad tímto odstavcem (délky jsou uváděné ve stopách, 1 stopa je necelých 31 cm).


Kdy a proč útočí žraloci

Kdy a proč útočí žraloci

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Velryby na pláži: Jak předejít tragédii?

Velryby na pláži: Jak předejít tragédii?

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

 

Články odjinud