Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře

Odpuzovač žraloků: Nová technologie zachrání rybáře, potápěče i surfaře
Sdílej
 
Žraloci patří k nejobávanějším predátorům na naší planetě. Pod hladinou se nenašel nikdo, kdo by jim dokázal odolat. Lidé už dlouho hledají způsob, jak se v moři bezpečně potápět bez rizika střetu se žralokem. Nová technologie SharkShield stoprocentně ochrání před žraloky a mořským dravcům přitom neublíží. Zamilovali si ji surfaři, rybáři i potápěči.

Žraloci obývají oceány dlouhých 450 milionů let. To znamená, že už v době, kdy území Česka ještě pokrývalo pravěké moře a souš byla pouhá pustina, brázdili hlubinami žraloci velmi podobní těm, kteří v nich žijí dodnes. Za tu dobu se pod hladinou nenašel nikdo, kdo by je dokázal vyškrtnout z vrcholu potravního řetězce.

Revoluční kombinéza odolá zubům žraloka bílého. Ušil ji Australan

Revoluční kombinéza odolá zubům žraloka bílého. Ušil ji Australan

Žralok má elektrické čidlo

Lidé už od dob druhé světové války hledají způsob, jak se v moři bezpečně potápět bez rizika střetu se žralokem. Po desítkách let výzkumů a více či méně úspěšných pokusech se spreji a vosky s aromatickými látkami, které žralokům nevoní, se jako nejúčinnější řešení ukázal elektrický signál. Žraloci mají totiž jeden výjimečný orgán nazývaný Lorenziniho ampule. Ten jim umožňuje vnímat i nepatrné změny elektrického pole v jejich okolí. Každý živočich přitom slabé elektromagnetické pole vytváří a žralok podle něj dokáže zjistit spoustu informací o dění kolem sebe.

Odpuzovač žraloků pro potápěče •  Ocean Guardian

Nepříjemný signál Ocean Guardian

Nový přístroj Ocean Guardian vytváří elektrické pole s frekvencí, která způsobuje žralokově elektrosenzorickému orgánu extrémně nepříjemné křeče. Ty mu sice neublíží, ale donutí ho okamžitě nabrat zpátečku a zdroji signálu se obloukem vyhnout. Vědci z Austrálie Ocean Guardian ozkoušeli v praxi a potvrdili, že jde o stoprocentně účinný nástroj, jak bojovat se žralokem. Stal se tak první vědecky potvrzenou ochrannou pomůckou před útokem zubatého dravce.

Odpuzovač žraloků pro rybáře •  Ocean Guardian

Odpuzovač na baterky

Odpuzovač žraloků se nabízí v několika variantách. Můžete si ho připnout na skafandr, surf, ponořit ho nebo spustit na hladinu jako bójku. Napájí ho buď přímo zdroj na lodi, nebo dobíjecí lithiová baterie. Můžete také zapojit několik odpuzovačů do řady a vytvořit tak větší bezpečnou zónu. Země jako Austrálie, které mají s útoky podmořských predátorů největší problémy, dokonce nabízejí na koupi vědecky ozkoušeného a ověřeného odpuzovače finanční příspěvek. Brzy se tak nejspíš dočkáme situace, kdy si půjčíte na pláži surf a automaticky k němu dostanete chytrý generátor elektrického pole.

Podívej se, jak se odpuzují žraloci >

Bojíte se útoku žraloka?

Žralok je sice nebezpečný, ale ve skutečnosti to není žádný zvrácený zabiják. Dokládají to i čísla. Floridské muzeum přírodní historie vede podrobné statistiky o útocích žraloků na člověka. V loňském roce došlo celkem k 130 takovým případům, přičemž jen v 66 z nich zaútočili žraloci bez příčiny a pouze ve čtyřech případech došlo k úmrtí. Pravděpodobnost smrti v důsledku napadení žralokem je podle floridských vědců 1 : 3 700 000. Máte tak 10× větší šanci, že vás zabije nehoda při pouštění ohňostroje, 50× větší šanci úmrtí po úderu bleskem nebo 600× větší pravděpodobnost, že umrznete k smrti. Vlastně jsou na tom mnohem hůř samotní žraloci. Rybáři jich totiž každý rok zabijí více než 100 milionů.

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Ohrožený obr: Žralok, který nekouše

Ohrožený obr: Žralok, který nekouše

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

 

Články odjinud