Ráj draků a rejnoků: Národní park Komodo

Ráj draků a rejnoků: Národní park Komodo
Sdílej
 
Národní park Komodo je součástí světového dědictví. A také jedním z největších shromaždišť ohrožených rejnoků manta na světě.

Největší turistické lákadlo indonéského Národního parku Komodo? Samozřejmě komodský drak – největší žijící zástupce ještěrů na světě, varan komodský (Varanus komodoensis). Na paty mu ale šlape další obr, tentokrát mořský. Manta druhu Mobula alfredi, který nemá české jméno. V angličtině se mu říká „reef manta ray“, tedy útesový rejnok manta.

Čisticí stanice pro rejnoky

Půvabná paryba s až pětimetrovým rozpětím „křídel“ patří k ohroženým druhům a právě Národní park Komodo je podle nové studie velmi důležitý pro její další přežití. Útesové manty se rády zdržují v mělkých vodách bohatých na plankton, kterým se živí. Ideálně tam, kde jsou navíc i korálové útesy. Ty slouží jako čisticí stanice, kde si manty nechávají od drobných ryb odstraňovat z kůže parazity a odumřelé buňky. Když se nechají takto zkrášlit, často se blízko čisticích stanic věnují namlouvacím rituálům.

Občanská věda

Ve vodách Národního parku Komodo se manty vyskytují celoročně a ze strany turistů jsou druhými nejvyhledávanějšími zvířaty hned po komodských dracích. Lidé manty milují, jsou to jedny z ikonických oceánských zvířat. A jako takovým se jim dostává značného prostoru na záznamových médiích podvodních kamer a fotoaparátů. Vědci z nadace Marine Megafauna Foundation a australské Murdochovy univerzity se toho rozhodli využít: Spojili se s potápěčskou komunitou a požádali ji o nahrávání snímků z pozorování mant do online databáze MantaMatcher.org.

Ostrovy Národního parku Komodo jsou sopečného původu •  Simon Pierce

Skvrny jako podpis

„Byla jsem ohromena, jak vnímaví a nápomocní byli místní potápěči při sbírání dat o těchto ohrožených zvířatech,“ říká vedoucí výzkumu doktorka Elitza German. „S jejich pomocí jsme byli schopni na víc než 4000 snímcích identifikovat 1085 mant.“ K rozlišování jedinců vědci využili tmavé skvrny na břišní straně těla, které jsou u každé manty jedinečné a mnohdy vizuálně pozoruhodné.

Plavání s rejnoky je oblíbené, ale zvířata může rušit •  Profimedia.cz

Usedlé manty

Víc než tisícovka rejnoků dělá z Národního parku Komodo jedno z největších známých shromaždišť mant. Většina snímků však pocházela z pouhých čtyř lokací z celkem dvaceti, které navštěvují turistické lodě. Analýza dat ukázala, že manty jim často zůstávají věrné. Vědci proto vydali doporučení, které by mělo mantám na těchto místech zajistit klid na krmení, čištění a páření. Ta obsahují i omezení přístupu člunů na pouze jeden na jednom shromaždišti a vypracování nových pravidel pro potápění k útesovým mantám.


Útulek pro ohrožené druhy

Národní park Komodo leží v souostroví Malé Sundy na rozhraní Indického a Tichého oceánu. Jeho rozloha je asi 1800 km2, z čehož jen přibližně 600 km2 připadá na pevninu tvořenou třemi velkými ostrovy (včetně samotného Komoda) a množstvím malých ostrůvků. Založený byl v roce 1980, od roku 1991 je součástí světového dědictví UNESCO. Ochranu poskytuje nejen varanům komodským a mantám, ale i dalším vzácným druhům včetně různých ptáků, kytovců, žraloků, mořských želv a dugongů.

České národní parky: Vznikne Křivoklátsko?

České národní parky: Vznikne Křivoklátsko?

Stopařův průvodce po rejnocích manta

Stopařův průvodce po rejnocích manta

Dračí brnění: Tajemství největších ještěrů

Dračí brnění: Tajemství největších ještěrů

 

Články odjinud