Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu

Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu
Sdílej
 
Technologie moderní generace přinášejí nové zážitky i výzvy. Dva světoznámí jezdci Formule 1 nyní chtějí spojit svět extrémně rychlých aut a elektrických koloběžek. Věří, že superrychlé koloběžky představují revoluci v motorsportu. Dosahovat mají rychlosti až 100 km/h. O rychlou a zběsilou jízdu bude tedy postaráno.

 

Technologie moderní generace přinášejí nové zážitky i výzvy. Dva světoznámí jezdci Formule 1 nyní chtějí spojit svět extrémně rychlých aut a elektrických koloběžek. Tím prvním je rakouský pilot Alexander Wurz, který získal za svou kariéru několik medailí a dnes je známý hlavně jako propagátor bezpečné jízdy.

Spolu s Wurzem se do závodů koloběžek pustil Brazilec Lucas di Grassi, který po několika sezónách v F1 přesedlal do čím dál populárnější kategorie elektrické Formule E a odnesl si i její zlatou trofej.

Revoluce v motorsportu

Oba závodníci věří, že superrychlé koloběžky představují revoluci v motorsportu. Dosahovat mají rychlosti až 100 km/h. O rychlou a zběsilou jízdu bude tedy postaráno. K výhodám patří, že koloběžky nevyžadují rozlehlé okruhy s tribunami, pit stopy a dílnami jako formule nebo jiné vozy.

Formule 1 v roce 2050

Formule 1 v roce 2050

Jednoduchá konstrukce, skladnost a miniaturní rozměry umožní, aby se závody konaly kdekoli bez složitých příprav. Uvažuje se přímo o ulicích velkých měst, klidně i těch v historických centrech.

Ulice pro koloběžky a skútry

Organizátoři sledují více cílů. Jedním z nich je i podporovat mikromobility neboli přepravy pomocí malých bezemisních vozítek. V mnoha světových metropolích lidé raději sahají po elektrokolech nebo malých skútrech namísto aut, která jsou velká, hlučná a dusí města výfukovými plyny.

eSkootr Championship: Jezdci na elektrických koloběžkách nebudou potřebovat žádné speciální vybavení •  eSC/eSkootr Championship

Wurz a di Grassi chtějí občanům a radnicím ukázat, že ulice jejich měst mohou sloužit nejen autům, ale i moderním prostředkům, které jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Jezdit a závodit můžou všichni

Elektrické koloběžky jsou tak dostupné a konstrukčně jednoduché, že se šampionátu mohou zúčastnit profíci z jakýchkoli sportů. Přihlásit se mohou jezdci na motorkách, piloti formulí, cyklisté, skateři nebo klidně snowboardisté.

Každý z nich bude mít trochu jinou výhodu. Zatímco třeba jezdci na prknech budou mít lepší fyzičku a sílu zvládat nízké postoje, závodníci od motorů nejspíš vyniknou lepším odhadem situace v extrémně vysokých rychlostech.

Elektrická koloběžka Rion2 RE90 Racing dosahuje rychlosti až 160 km/h •  eSC/eSkootr Championship

Jak pojedou?

Otázkou zůstává, jaké koloběžky dostanou závodníci k dispozici. Jako nejlogičtější kandidát se jeví hyperskútr Rion2 RE90 Racing, který vyrábí technologická dílna Rion Motors v Los Angeles. S pomocí dvou silných elektromotorů dosahuje rychlosti až 160 km/h.

Je ale klidně možné, že mají tvůrci v záloze nějaké doposud utajované dvoukolé žihadlo. Sami jen ujišťují, že jsou domluvení se světoznámou firmou vyrábějící moderní technologie a že představí prototyp závodní koloběžky ještě během tohoto roku. Stejně mají prozradit i místo konání.

Zatím víme jen to, že půjde o sérii závodů v nejmodernějších metropolích světa. Nejspíš se to ale brzy dozvíme, vždyť první odmávnutí nás čeká už v roce 2021.

Extrémní elektrický motocykl Wattman se pokusí zlomit rychlostní rekord •  Venturi

Extrémní elektrický motocykl Wattman

Monacká společnost Venturi Automobiles je světový průkopník vozidel na elektrický pohon. Už dvacet let staví elektrozávoďáky a před pár lety spojil síly s francouzskou dílnou Voxan, která se specializuje na silné motorky.

Společně teď představili extrémní elektrický motocykl Wattman. V příštím roce s ním chtějí trhnout světový rychlostní rekord lehkých elektrovozidel v jedné stopě. Chtějí s ní překonat tempo 351 km/h a sesadit z trůnu nejrychlejší motorku současnosti Lightning LS-218. Podle jeho sci-fi vzhledu mu docela věříme.

Tajemství světa Formule 1: Jak se vyvíjí vozy a bojuje o desetiny sekundy?

Tajemství světa Formule 1: Jak se vyvíjí vozy a bojuje o desetiny sekundy?

Elektro trhač asfaltu je rychlý jako stíhačka vyzbrojená technologií Formule

Elektro trhač asfaltu je rychlý jako stíhačka vyzbrojená technologií Formule

Autobusová nej… Rekordmani MHD

Autobusová nej… Rekordmani MHD

 

Články odjinud