Morfující křídlo MADCAT: Letecká revoluce?

Morfující křídlo MADCAT: Letecká revoluce?
Sdílej
 
NASA úspěšně otestovala křídlo, které může přinést leteckou revoluci. Je neuvěřitelně lehké a při letu neustále mění tvar.

 

Letadla mají spoustu střihů křídel. Některá jsou oválná, jiná šípovitá a další zase vykrojená do tvaru řeckého písmene delta. Každý tvar má jedinečné vlastnosti. Co by se ale stalo, kdyby mohlo letadlo podobu svých křídel neustále měnit podle toho, jak je zrovna v dané rychlosti a podmínkách nejlepší? Zní to jako vynález z budoucnosti.

Mnohostěnný let

Ve skutečnosti na něm pracují vědci z Amesova výzkumného střediska NASA v Kalifornii. Křídlo MADCAT se skládá z  tisíců plastových mnohostěnů. Jsou propojené a vzájemně se podpírají. Mají tak úctyhodnou pevnost, přitom jsou pružné. Dovedou se proto uspořádat přesně podle proudění vzduchu. NASA je přirovnává k ptačím křídlům. Opeřenci totiž přesně vědí, kdy je roztáhnout, přikrčit nebo jak je naklonit, aby byl jejich let co nejdokonalejší. Přesně to mohou mnohostěny díky své pružnosti simulovat.

Takhle si letadlo představují vědci z MIT •  Eli Gershenfeld, Kenny Cheung/NASA Ames Research Center, NASA

Plast jako ocel

Tvůrci křídla tvrdí, že největší oříšek bylo najít správný materiál pro výrobu mnohostěnů. Nakonec se rozhodli pro metodu, při níž se roztavené plastové granule vstřikují do forem a nechávají ztvrdnout. Díky vstřikování má plast stejnou pevnost a tvrdost jako ocel. Jedinečná konstrukce si zároveň zachovává mnohem nižší hmotnost. Mezi mnohoúhelníky totiž není nic než vzduch. Křídlo tak má být až tisíckrát lehčí než to klasické z kovové slitiny na bázi hliníku.

Skládání kostiček do podoby křídla •  Eli Gershenfeld, Kenny Cheung/NASA Ames Research Center, NASA

Materiál budoucnosti?

Konstrukce z mnohostěnů má i spoustu praktických výhod. Optimální podmínky v každé fázi letu zajistí vyšší rychlost, lepší ovladatelnost a nižší spotřebu paliva. Navíc lze křídlo v případě nehody snadno opravit. Podobně jako u stavebnice Lego není nic jednoduššího než pár vadných kostiček vyměnit a znovu ho poslat do vzduchu. Křídlo navíc nemusí sloužit jen v letectví. Pokud se pevná a lehká struktura z plastových mnohostěnů osvědčí, budeme z ní moci stavět mosty, větrné turbíny nebo vesmírné lodi.

Tvary křídel v letectví

Přímé křídlo

– je kolmé k trupu letadla. Je to nejrozšířenější tvar křídla na světě a zpravidla má tvar lichoběžníku. Nabízí skvělou stabilitu při nižších rychlostech. Setkáte se s ním tak hlavně u menších strojů. Mimoto je nejlevnější a nejjednodušší na výrobu.

Eliptické křídlo

– je zvláštní typ přímého křídla. Není moc rozšířené, přesto byste ho našli hned u několika legendárních letadel. V prvé řadě šlo o jeden z nejslavnějších stíhačů druhé světové války Spitfire. Eliptické křídlo měl také americký P-47 Thunderbolt.

Podle všeho dokáže mnohem lehčí plast zastoupit svou pevností ocel •  Eli Gershenfeld, Kenny Cheung/NASA Ames Research Center, NASA

Šípovité křídlo

– letouny s křídlem ve tvaru šípu mají skvělé aerodynamické vlastnosti. Bohužel se hůře ovládají při nízkých rychlostech. Používají se tak hlavně u větších letadel, která létají rychleji než malé stroje. Najdete je u většiny současných dopravních letounů.

Delta křídlo

– křídlu ve tvaru trojúhelníku se říká delta podle stejnojmenného řeckého písmene. Vídat ho můžete u většiny nadzvukových letadel. Kromě armádních strojů měl křídlo ve tvaru delta třeba britsko-francouzský Concorde.

Proměnné křídlo

– jsou i taková letadla, která mohou měnit sklon křídel. Přímá poloha jim umožní vzlétnout z krátké dráhy a zúžení do tvaru šípu jim dá možnost létat ve vysokých rychlostech. Křídla s proměnnou geometrií proto používají hlavně vojenské stroje. Mezi nejznámější patří Panavia Tornado, MiG-23 nebo F-14 Tomcat.

GoFly: Kdo sestrojí osobní letadlo?

GoFly: Kdo sestrojí osobní letadlo?

Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom

Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Klíčová slova:
NASA, letectví, moderní vynález
 

Články odjinud