Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom

Oktoplán Zuri: Český dron a letadlo v jednom
Sdílej
 
V režii české firmy se představuje budoucnost osobní letecké dopravy. Odstartuje kolmo a vezme vás k moři!

 

Při pohledu na nebe často vídáme dopravní letadla, která přepravují stovky pasažérů z jednoho města do druhého. Už za několik let se k nim přidají letouny nové generace. Na místo rozlehlých letišť si vystačí s betonovými plácky na okraji měst a pohánět je bude buď zcela, nebo částečně elektřina. Patří mezi ně i oktoplán Zuri, který vyvíjí tým Michala Illicha v Praze.

Oktoplán osm plus jedna

Slovo octō v latině znamená osm. V případě Zuri označuje počet vrtulí umístěných na trup rovnoběžně se zemí. Po nastartování vrtule vytvoří silný vertikální tah a Zuri se – bez nutnosti získat minimální vzletovou rychlost rozjezdem na ranveji – vznese do vzduchu. Devátá vrtule umístěná na "čumáku" letounu pak ve vzduchu začne hnát stroj dopředu.

Osmvrtulí zajišťuje bezpečné přistání i s případnou technickou havárií •  ZURI

Zuri bude u moře za pár hodin

Zuri v sobě kombinuje dva typy pohonu. Pro vertikální start (tzv. VTOL) a přistání využívá elektromotory, vodorovný let pak obstarává klasický spalovací motor. S doletovou vzdáleností 700 kilometrů a kapacitou pro minimálně čtyři lidi jde o ideální dopravní prostředek třeba pro výlet na nejbližší mořskou pláž. Vyčerpávající cestu autem k Jaderskému moři dokáže Zuri nahradit tříhodinovým pohodlným letem.

AirCar: Létající auto ze Slovenska

AirCar: Létající auto ze Slovenska

Bzukot mezi městy

Kromě prázdninového výletování je Zuri svými vlastnostmi předurčen také pro meziměstskou dopravu. Hlavní města evropských států od sebe dělí několik set kilometrů dálnic s rychlostními limity a riziky zpomalení dopravy. Letadlo pohybující se rychlostí 300 kilometrů v hodině je pro takovou cestu jednoznačně výhodnější. Stejně tak jeho možnosti mohou přivítat obyvatelé ostrovních států, kteří se mezi ostrovy pohybují na pomalých trajektech.

Osmvrtulí zajišťuje bezpečné přistání i s případnou technickou havárií •  ZURI

Chytré pilotování

Trup letounu bude vyroben z kompozitních materiálů a doslova prošpikován moderní technologií. V současnosti probíhají první testy zmenšeného prototypu a ladění operačního systému, který bude Zuri pomáhat v letu. V součinnosti se satelitním navigačním systémem nové generace, jakým je evropský Galileo (článek o jeho možnostech najdete na našem webu abicko.cz), o sobě budou všechna letadla Zuri vědět a automaticky přizpůsobovat své rychlosti a letové hladiny.

Vzdušné taxíky

Ruku v ruce s vizí osobní dopravy pro 21. století jde přesvědčení konstruktérů, že Zuri bude jakýsi vzdušný taxík. Zahálení na parkovišti u domu pro něj neplánují: Namísto toho budou tyto letouny neustále převážet zákazníky mezi jednotlivými heliporty. Na jejich podobě a fungování spolupracuje Dopravní fakulta ČVUT podle nejnovějších poznatků z oblasti osobní přepravy.

Průměr jednotlivých vrtulí bude menší než 300 centimetrů •  ZURI

Malá letiště

Právě heliporty jsou pro Zuri zásadní výhodou v souboji s klasickým leteckým provozem. Oktoplány totiž nepotřebují letiště s rozsáhlým zázemím, v podstatě jim stačí plocha o velikosti parkoviště. V případě vnitrostátních letů (nebo letů v rámci evropského prostoru) tak odpadá i nutnost trávit na letišti několik hodin před odletem a po přistání. Prostě přijdete na heliport – a letíte.

Brzy na obloze

Jak inženýři zdůrazňují, doba, kdy Zuri vzlétne, není až tak daleko. Může za to klesající cena jednotlivých dílů a materiálů. Podepisuje se na větším výběru, rychlejších možnostech prototypování a ve finále se odrazí také na ceně lístku. Ta by neměla překročit cenu klasické letenky.


Zaklínadlo VTOL

Návrh městského taxíku Nexus od společnosti Bell •  Bell Helicopter Textron Inc.

Letouny VTOL (zkratka anglického "vertical takeoff and landing" – kolmý vzlet a přistání), které dokáží startovat podobně jako helikoptéra a mají dolet do desítek kilometrů, v současnosti připravuje celá řada výrobců. Uplatnit se mají především ve velkých metropolích s vysokým počtem automobilů na silnicích a pro dopravu ze satelitních městeček do hlavních měst.

Iontový pohon: Letadlo ze Star Treku

Iontový pohon: Letadlo ze Star Treku

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

Československý tank LT vz. 35: Špičková všestranná "škodovka"

Československý tank LT vz. 35: Špičková všestranná "škodovka"

 

 

Články odjinud