ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V dílnách a laboratořích fakulty elektrotechnické na pražském Českém vysokém učení technickém vzniká spousta skvělých vynálezů. Jedním z nich je dron s umělou inteligencí, který dokáže sejmout jiné drony.

 

Budoucnost dronů je růžová. Alespoň v tom smyslu, že budou čím dál častěji pomáhat lidem v nejrůznějších činnostech a řadu úkonů tak zjednoduší a urychlí. Zároveň je na místě otázka, jak by se drony daly zneužít. Může jít třeba o špehování sousedů, neautorizovaný letecký průzkum anebo klidně o útok na strategické cíle, jakými mohou být jaderné elektrárny, vládní úřady anebo vodárny. A kde je možnost zneužití, tam je nutnost protiúderu. Ten český se jmenuje Eagle.One.

5102571:gallery:true:true

Síť na drony

Eagle.One je systém, který umožní specializovaným dronům bránit pozemek nebo budovu proti zásahům pirátských nebo teroristických dronů. Udělá to prostě tak, že po nich vystřelí síť nainstalovanou v děle na spodní části trupu. Zní to jednoduše, ale není to jen tak. Nad konstrukcí se sešel tým Martina Sasky z Fakulty elektrotechnické na ČVUT a společnost 601, která se zaměřuje na vývoj systému DeDron proti nepřátelským dronům. Základem je kamerový systém, který dohlíží na určitou oblast. Při příletu drona ověří počítačový systém jeho vysílání a zjistí-li neautorizovaný vstup do prostoru, vyhlásí poplach.

Bojový dron obsahuje počítač schopný vlastního pilotování •  Pavel Dobrovský

Eagle.One na lovu

V tu chvíli startuje Eagle.One. Nalétne do polygonu s výskytem cizího stroje a začne ho zaměřovat. Používá kameru s frekvencí padesáti snímků za sekundu a z nich počítač s procesorem Intel v těle dronu dokáže zjistit všechny potřebné údaje: Vzdálenost, rychlost a výšku letícího objektu. Výpočetní operace jsou v podstatě umělou inteligencí, která podle získaných údajů upravuje let Eagle.One.

Lovec a kořist •  Pavel Dobrovský

Pilot s umělou inteligencí

Eagle.One je pěkně vychytralý ptáček. Nepřátelský objekt doletí, srovná s ním rychlost a předpočítá optimální bod, do kterého má vystřelit nylonovou síť. Dostřel sítě je 12 metrů, dron obvykle zahajuje akci ve vzdálenosti kolem 6 metrů. Ano, čtete správně – dron zahajuje akci. I když je možné ho manuálně ovládat, výsledky umělé inteligence jsou mnohem lepší. Přesnost střelba a jemnou motoriku zvládá počítač zkrátka lépe, než člověk.

Martin Saska z FEL-ČVUT a bojový dron Eagle.One •  Pavel Dobrovský

Ostrý útok

Co když se ale dron netrefí? Dobrá otázka! V takovém případě se vzhledem k situaci (například, když se souboj odehrává nad rezidenční čtvrtí) rozhodne, zda se stáhne anebo zaútočí ostrým letem a nárazem, který cizího drona knockoutuje z oblohy – ale strážného drona také. Někdy to může být lepší rozhodnutí, než například nechat drona doletět s výbušninou až k vodárně.

Video se připravuje ...

České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě • Zdroj: Pavel Dobrovský

Již brzy i na vaší obloze

V samostatném rozhodování leží hlavní přednost Eagle.One. Tým Martina Sasky z FEL dlouhodobě vyvíjí systémy pro automatické rozeznávání předmětů a jejich drony například mapují interiéry kostelů v České republice a účastní se prestižních mezinárodních soutěží. Eagle.One ale jen tak na obranu nevzlétne. V současné době je nutné dořešit právní vymezení provozování dronů schopných autonomního zásahu a to podle všeho ještě chvíli potrvá. Nedivte se ale, jestli za několik let budou obranné drony běžným bezpečnostním prvkem u továren nebo obytných zón.

Nová evropská pravidla registrace dronů a na co si dát pozor >

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

ABC TV: Golem VR? Rozhovor s šéfem studia DiVR o pražské virtuální realitě

ABC TV: Golem VR? Rozhovor s šéfem studia DiVR o pražské virtuální realitě

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

DroneGun Tactical: Puška proti dronům