XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K

XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K
Sdílej
 
Česká firma VRgineers představila brýle XTAL pro virtuální realitu, které nabízí obrazovou kvalitu, jaká běžným brýlím chybí. XTAL nacházejí uplatnění v průmyslovém projektování a při tréninku ve specializovaných simulátorech.

 

Určitá část technologické budoucnosti patří virtuální realitě. Nemusí jít nutně o VR brýle zaměřené na hráče nebo diváky filmů, i když ti budou hrát také významnou roli. Velká část VR řešení ale bude orientována na průmysl, ve kterém je důležité věci navrhovat a upravovat před tím, než jsou vyrobeny první prototypy. Takových profesí je poměrně hodně, podívejte se třeba na designéry z automobilového a leteckého průmyslu nebo na architekty. Virtuální realitu vítají jako nástroj, s jehož pomocí mohou své návrhy detailně a opakovaně zkoumat a vylepšovat ještě před tím, než továrna zhotoví první testovací kusy.

XTAL? Neuvěřitelné rozlišení

Mladá česká společnost VRgineers jde průmyslu naproti. Nejnovější verzi svých brýlí pojmenovala XTAL a umístila do ní špičkové technologie, které profesionálům pomáhají v práci. V první řadě je to rozlišení 5K (tedy přibližně 5000 obrazových bodů na šířku, běžné rozlišení počítačových monitorů fullHD jich má 1920). Každé oko se dívá na OLED displej o rozlišení 2560 × 1440. Pro srovnání, herní VR Vive Pro má pro každé oko 1400 × 1600 bodů, celkově tedy nějakých 2800 × 1600.

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers •  VRgineers

Krystalicky čistý obraz

Displeje jsou ukryté za patentovanou optikou, která umožňuje rozhled do 170 stupňů (tzv. Pozorovací úhel neboli FOV – field of view). Oproti běžnému FOV 110 stupňů u Vive nebo Oculus Rift je to výrazný rozdíl. Mnohem důležitější pro práci je čistota obrazu, která vzniká kombinací všech uvedených prvků. Jasný, kontrastní a krystalický obraz jsme vyzkoušeli v několika aplikacích a byl něčím, co nás naprosto uchvátilo.

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers •  Pavel Dobrovský

Oční automatika

XTAL nabízejí řadu dalších vychytávek. Pod názvem AutoEye se skrývá automatické přizpůsobení optiky pro pravé a levé oko. Každý z nás má rozteč mezi očima různě velkou, což ovlivňuje kvalitu zážitku ve VR. AutoEye tuto nepříjemnost napravuje a tím přispívá k většímu pohodlí uživatele.

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers •  Pavel Dobrovský

Virtuální realita hlasem i prsty

Když s XTALy na hlavě chodím kolem virtuální škodovky, mám pocit, že se jí mohu dotknout. Tak detailní je model (i po pokleknutí a prozkoumání detailů kůže na sedadlech), který mi právě inženýři z VRgineers posílají do displejů. V brýlích je integrována poslední verze Leap Motion, nástroje pro sledování pohybu rukou a prstů, mohu tedy otevírat dveře auta nebo to samé dělat hlasovým ovládáním. Brýle v sobě mají i mikrofon a rozliší hlasové příkazy, které (v angličtině) zadáváte. Celý zážitek je velmi realistický a jediné, co ho kazí, jsou kabely a fakt, že ruce necítí odpor, když se auta dotknou (ale i na tom se v oboru VR již pracuje, jak uvidíte na dalším videu).

Těžký, ale měkký

Se vším tím vybavením nacpaným do plastové schrány není divu, že jsou brýle větší než jsme zvyklí od ostatních výrobců. Váha kolem 770 gramů však není tak strašná, jak by se mohlo zdát. Vive Pro váží kolem půl kila, rozdíl tedy není až tak výrazný a kompenzuje ho měkké uchycení na hlavě.

České brýle Xtal pro virtuální realitu od společnosti VRgineers •  VRgineers

Generační proměna

XTAL je bestiální kus hardwaru pro profesionální virtuální realitu. Kromě škodovky si na nich během prezentace zkusím i simulátor, ve kterém létám s akrobatickým letadlem nad městem Boston. To je ostatně další z profi využití – pro trénink pilotů. Čistý obraz a široký výhled jsou i v náročném programu dechberoucí a skoro je mi líto, že se v dohledné době taková kvalita nedostane i ke hráčům. Budoucnost virtuální reality je ale otevřená a lákavá, a jak sami inženýři z VRgineers říkají, stojí nyní na přelomu první a druhé generace VR hardwaru. Pátá generace by prý už i na uživatelské úrovni měla umět to, co dnešní profi brýle. A kde budou v takovém případě špičková VR zařízení? To si netroufáme odhadovat. Namísto toho pro vás máme nápad – jestli si chcete (nejen) XTAL vyzkoušet, stavte se v září na festivalu Future Port, který se bude na virtuální realitu hodně soustředit.

Přečtěte si také:

ABC TV: Golem VR? Rozhovor s šéfem studia DiVR o pražské virtuální realitě

ABC TV: Golem VR? Rozhovor s šéfem studia DiVR o pražské virtuální realitě

Technologie dneška: 360° videa mění svět!

Technologie dneška: 360° videa mění svět!

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Sokolnictví: Něco málo z historie dravých ptáků

Sokolnictví: Něco málo z historie dravých ptáků

Virtuální realita na vlastní kůži:

Video se připravuje ...

To je naše realita • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

 

Články odjinud