Virtuální herna: Zábava i poučení

Virtuální herna: Zábava i poučení
Sdílej
 
Zažít "druhou realitu" je snem mnoha z nás. Proto jsme vyzkoušeli, co speciální technologie dnes dovede!

 

 

"Když jsem si poprvé nasadil brýle pro virtuální realitu Oculus Rift, ocitl jsem se v ohromném bojovém robotovi," vzpomíná Michal, jak vyzkoušel VR před mnoha lety. "Vůbec jsem nechápal, co se děje, kde to jsem a co mám dělat." Nakonec se zorientoval, vyrazil napříč bojištěm a téměř stoprocentně uvěřil, že je pilotem ohromné válečné mašiny. Bylo to super. Na svoje "poprvé" nikdy nezapomene většina lidí, co už zkusila vyměnit obývák za vzrušující digitální scenérie.

Skoč do propasti!

Na Michala vzpomínám, když sleduji šéfredaktora ábíčka, jak balancuje na 20 centimetrů širokém a dva metry dlouhém prkně na vrcholku amerického mrakodrapu. Jeho úkolem je zvednout koblihu na konci prkna. Milimetr po milimetru se přibližuje k sladké odměně a balancuje jako akrobat, aby nespadl do hloubky padesáti pater. Ostatní ho povzbuzují: "Skoč! Skoč! Skoč!" Zdeňkův mozek je ale pevně přesvědčen, že je nad skutečnou hlubinou a skok by znamenal smrt.

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Vše na jednom místě

"Podobně reaguje každý, kdo Richie's Plank Experience vyzkouší," komentuje to Marek Duriš, provozovatel herny Virtuální Realita v Praze. Šéfredaktor má na hlavě brýle HTC Vive a v rukou dva ovladače. Opatrně se natahuje po koblize. Pro umocnění zážitku pod něj Marek položil skutečné prkno. V herně má všechny špičky současné spotřebitelské virtuální reality. Pro každou z nich je určena jedna prostorná místnost. Dva pokoje zabírají systémy HTC Vive a ve vedlejším vedle Oculus Rift leží PlayStation VR.

V Lone Echo prožijete zápasy v beztížném prostředí •  Virtualnirealita.cz

Poučení o krvi

Kdo nechce chodit po prkně, ten může adrenalinově lyžovat, prozkoumávat vesmír nebo se potápět na dna oceánů za podivuhodnými zvířaty. Možnosti jsou téměř nekonečné a dobrou zprávou je, že virtuální realita poskytuje řadu výukových aplikací. Třeba BodyVR z vás udělá mikroskopického průzkumníka lidského těla a názorně vám předvede, jak se kyslík transportuje krevním řečištěm.

Technologie dneška: 360° videa mění svět!

Technologie dneška: 360° videa mění svět!

Okukování dinosaurů

Aplikace s důrazem na ponaučení jsou v módě. V Česku vyráběné virtuální muzeum Lifeliqe vám umožní doslova kráčet po boku dinosaurů nebo rozebírat vesmírnou stanici na oběžné dráze. Množství příkladů dokumentuje, že virtuální realita přestává být jen slovním spojením a začíná se na ní stavět svébytný a přitažlivý interaktivní průmysl.

Marek ukazuje Oculus Rift, PS VR a HTC Vive •  Pavel Dobrovský

Přijďte do virtuální herny!

Ptáte se, jestli šéfredaktor zvedl koblihu? Sice se zapotil, ale na podruhé už ji uchopil. Pak opatrně zacouval zpátky do výtahu a sjel do bezpečného patra. "Tak tohle bylo mocné," zhodnotil zážitek, když si utřel čelo. Co přesně tím myslel, jste mohli zjistit i vy na ábíčkovském festivalu Páni kluci, kde jsme společně s VirtualniRealita.cz připravili vyzkoušení mnoha VR aplikací.

Český vynález: Rukavice pro rozšířenou realitu

Český vynález: Rukavice pro rozšířenou realitu

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Harry Potter a vesmír! Nejzajímavější projekty pro Google VR

Harry Potter a vesmír! Nejzajímavější projekty pro Google VR

Virtuální realita na vlastní kůži

Video se připravuje ...

To je naše realita • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský


 

Články odjinud