Golem VR: 16. století na vlastní kůži

Golem VR: 16. století na vlastní kůži
Sdílej
 
O golemovi si můžete číst. Můžete se podívat se na staré filmy Císařův pekař a Pekařův císař. Nebo ho můžete osobně hledat ve virtuální realitě.

 

Starý židovský hřbitov vypadá v noci ponuře a tajemně. Měsíc olizuje náhrobky a Staronová synagoga se ukrývá ve stínech. Nehledáme tu ale poklady a ani neobdivujeme historickou budovu. Rabín Löw před námi právě zaklíná golema, vkládá mu do hlavy šém a obludné monstrum se probouzí. To, co se stane pak, v nás probouzí posvátnou hrůzu. Nebudeme vám nic prozrazovat, protože rituálu se může zúčastnit každý ve virtuální realitě Golem v pražském hračkářství Hamley's.

Počítač na zádech

Veteránům virtuální reality z českého studia DIVR Labs se podařil neuvěřitelný kousek. Vezmou světoznámou legendu o golemovi a s pomocí špičkové technologie vás nechají prožít její závěrečnou kapitolu. Nasazením brýlí Oculus se přenesete do Prahy 16. století a začnete v ní hledat golema. Jenže pozor – nejste omezení na jednu místnost, ale volně se pohybujete v labyrintu o ploše 250 m2. Na zádech máte přibližně čtyřkilový upravený batoh s výkonným počítačem XMG (s grafickou kartou GTX 1070 a procesorem Intel Core i7-6700HQ) a z konstrukce u stropu vás sleduje 80 kamer OptiTrack.

Video se připravuje ...

ABC TV: Na návštěvě Golem VR • Zdroj: redakce ABC

Procházka ulicemi 16. století

Veškerá technologie slouží pro snímání polohy návštěvníků labyrintu, podle níž se jim zobrazuje okolní svět. To znamená, že se skutečně volně pohybujete po celé herní ploše. Tam, kde byste bez brýlí viděli šedivé stěny labyrintu, obdivujete domy Starého Města nebo nasloucháte skrz otevřená okna konverzacím obyvatel rudolfinské Prahy. A nejen to. Brýle Oculus s pomocí senzoru Leap Motion snímají pozici vašich rukou, můžete si tedy všechno osahat!

XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K

XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K

Vítr od vody

Už samotný svobodný pohyb je velkou změnou oproti klasickým VR hrám, při kterých uživatel stojí na místě nebo se pohybuje v oblasti několika metrů čtverečných. Možnost prožívat hmatové vjemy povyšuje celý zážitek na novou úroveň. Představte si, že ve hře přijdete před mříže a chcete se jich chytit – a skutečně tam jsou, dotknete se jich a můžete jimi zacloumat. Máváním rukou zaplašíte netopýry v podkroví Staronové synagogy. Když se nakloníte přes zábradlí Karlova mostu, do obličeje vám zafouká vítr od řeky a u kamen ucítíte teplo. V labyrintu jsou totiž připravené kulisy, které jsou přesně nastavené na určitá místa tak, abyste je pocítili. Mříže vypadají jako mříže a vítr a krb…? Větrák a topení postavené na zem, přece!

Golem VR doplňuje grafiku unikátním obsahem a živoucím světem •  DIVR Labs/Schenker Technologies GMBH

Praha 16. století se koupe ve vycházejícím slunci •  DIVR Labs/Schenker Technologies GMBH

VR pro partu kamarádů

Golem VR není klasickou hrou, ve které byste strávili dlouhou dobu. Těch několik úkolů po cestě za rabínem a jeho golemem je spíše pro zpestření, a když si s nimi nebudete vědět rady, dostane se vám jasné nápovědy. Průchod starou Prahou trvá kolem 15 minut a můžete si ho buď dát sami, nebo se třemi dalšími kamarády (navzájem se vidíte jako cestovatelé časem ve speciálním obleku). Do budoucnosti studio DIVR Labs plánuje rozšíření výletů i do jiných historických nebo fantastických světů. My se na to po zážitku s golemem rozhodně těšíme!


Legenda o golemovi

Nejznámější golem pochází z legendy o rabínu Löwovi, který oživil hliněnou sochu na obranu pražského židovského ghetta. Golem se ale urval ze řetězu a začal škodit, a tak ho rabín musel roku 1593 vypnout. Golema si nejčastěji představíme jako monstrum z filmů Martina Friče Pekařův císař a Císařův pekař (ty také inspirovaly podobu obludy v Golem VR), ale mohl vypadat vlastně jakkoliv. Známý je také golem z polského města Chełm a stopy legendy vedou až do staré Mezopotámie a Egypta.


Existoval pražský Golem?

Existoval pražský Golem?

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Překvapení Fantastických zvířat: Nečekané spojení s Harrym Potterem

Překvapení Fantastických zvířat: Nečekané spojení s Harrym Potterem

 

Články odjinud