Existoval pražský Golem?

Existoval pražský Golem?
Sdílej
 
Kdo by nechtěl mít sluhu, který by člověka poslechl na slovo, byl takřka nezničitelný a nepotřeboval jídlo ani odpočinek. Rabi Löw takového měl, přesto se rozhodl ho zničit.

Alchymie je staré učení, které se pohybuje někde na půli cesty mezi klasickou vědou a magií. Alchymisté se například snažili vytvořit tzv. Kámen mudrců, tedy prášek urychlující "zrání" kovů, který dokáže měnit kovy ve zlato. Císař Rudolf II. byl velkým "fanouškem" vědy a umění a Praha se za jeho vlády stala takovým centrem Evropy. V tomto zvláštním a barvitém prostředí vznikl nespočet tajemných legend a mezi ty nejznámější patří ta o člověku, který vznikl z hlíny - o pražském Golemovi.

Vltava svědkem magického rituálu

Rudolfa II. fascinovala i mnoha mýty opředená židovská kultura a pražským židům přiřknul hodně nových práv. To se vůbec nelíbilo Pražanům a jejich útoky na Židovské město nabírali na intenzitě. Legenda říká, že slavný rabbi Löw tomu nehodlal přihlížet a rozhodl se konat. Těsně před rozbřeskem na břehu Vltavy potají uplácal z hlíny spolu s dvěma svými žáky ležící postavu.

Muži si poté stoupli k sobě a jeden po druhém začali postavu obcházet proti směru hodinových ručiček. Když ji obešel poslední, hlína začala velmi silně žhnout. Rabbi Löw postavě pak vložil do úst kouzelný pergamen - šém, ta pak silně vydechla a otevřela oči. Golem, ochránce pražského židovstva, oživl.

Říkali mu Josífek

Rabín Golema pojmenoval Josef, ale říkal mu zdrobnělinou. Josífek (hebrejsky Josille) se stal rabínovým sluhou, přičemž mu rabín každou sobotu vyňal z úst kouzelný šém, aby ho "uspal". V sobotu je totiž Šabat, nejvýznamnější židovský svátek, při kterém nikdo nesmí pracovat.

Podle legendy na to ale rabín jednou zapomněl a odešel předčítat bohoslužbu do synagogy. Při 92. zpěvu ho ale vyrušili vyděšení lidé, kteří křičeli, že se Golem pomátl a všechno, co mu přijde pod ruce zběsile ničí.

Rabín okamžitě vyběhl ze synagogy, Golema zastavil a vyndal mu šém z úst. Golem hned usnul. Rabín se vrátil do synagogy a začal znovu předčítat 92. zpěv. Josífka už nikdy neoživil.

Říká se, že jeho tělo uložil na půdě Staronové synagogy v Praze, kam přísně zakázal komukoliv vstoupit, tělo se ale nikdy nenašlo. Stalo se to v roce 1593 a od té doby se v pražské synagoze při bohoslužbě čte 92. zpěv dvakrát.

Oslavy židovské kultury

Od smrti významného židovského rabína, uznávaného učitele, filosofa a údajného stvořitele pražského Golema rabbiho Löwa uplyne v září celých 400 let a Praha si toto výročí připomíná mnoha výstavami.


Jehuda Liva ben Becalel rabbi Löw (†83 až 97)

narozen: 1512 až 1526

povolání: židovský rabín a učenec

koníčky: alchymie a plácání soch z hlíny

oblíbený film: Císařův pekař - Pekařův císař

 

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Klíčová slova:
historie, legenda, praha, golem, záhada, tajemství
 

Články odjinud