Česká historická hra Kingdom Come míří na vaše počítače

Česká historická hra Kingdom Come míří na vaše počítače
Sdílej
 
Historická česká videohra Kingdom Come: Deliverance ukazuje, v jakém stavu se nacházelo království české na začátku 15. století. Vychází 13. února 2018.

 

UPOZORNĚNÍ NA VHODNÝ VĚK: Kingdom Come: Deliverance má věkový rating PEGI 18, není tedy vhodná pro mladší publikum. Ve hře se vyskytují prvky extrémního násilí a vulgární slova. Více zde.

Ve většině videoher se středověkou tématikou se před námi otvírají fantaskní světy plné magie, pohádkových bytostí a drsných hrdinů. Ať už jde o akční žánr nebo RPG, příběhy obvykle spějí k záchraně celého světa před temnými silami. Česká hra Kingdom Come: Deliverance od týmu Warhorse jde proti proudu. Žádní draci, žádná magie, žádné vymyšlené země. Se svým hrdinou budete procházet věrně reprodukovanou krajinou v okolí města Sázava během politické krize, kterou vyvolal syn Karla IV. Zikmund Lucemburský vsazením svého bratra Václava IV. do vídeňského vězení.

Krajina jako skutečná

Skutečnému historickém období podřizuje Kingdom Come vše, od zobrazené architektury až po oblékání prostých vesničanů, vojáků a mocipánů. Do vytvoření dýchající digitální kopie časů dávno minulých investovali autoři spoustu energie a v rámci možností vytvořili virtuální otisk určité historie, podobně jako se to daří hrám ze série Assassin's Creed s nejrůznějším prostředím. Nebojte se ale, že by dějepisnou důkladností hra zabíjela zábavu. Za celým nápadem stojí autor legendárního českého hitu Mafie Daniel Vávra. Hrám a jejich zábavnosti rozumí, zde se však pustil do svého nejnáročnějšího projektu. Na hře pracuje již 7 let, měla by tedy stát za to!

Na cestě za pomstou

Zabírání našeho území Zikmundovými vojsky neprobíhalo zcela hladce. Z toho vychází i herní příběh, ve kterém jsou zavražděni rodiče mladého kováře Jindřicha při nájezdu vojáků na Stříbrnou skalici. Syn se vydá na cestu pomsty do světa, který společně s ním poznáváte. Přestože hlavní příběhová linie vás zaujme na mnoho hodin, neměli byste Kingdom Come vnímat jako takzvanou koridorovku. Herní svět je otevřený a záleží zcela na vás, jakým směrem se vydáte prozkoumávat jeho zákoutí – a na co tam narazíte.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Desítky hodin zábavy

Scénáristé složili hlavní příběh ze tří desítek dílčích úkolů, vedlejších úkolů a aktivit pak je dvakrát tolik. To znamená, že když se opravdu důkladně do hry ponoříte a prošmejdíte všechny usedlosti a lesy, strávíte v Kingdom Come minimálně sto hodin. I po takové epické snaze existuje prostor pro nové hrání a nečekané zážitky, protože řada malých příběhů má mít dvě a více řešení, které ovlivní třeba i život ve vesničkách, ve kterých se odehrávají. Rozhodnutí s citelnými následky, jaká známe ze série Zaklínač, tedy budou značně ovlivňovat zážitek každého hráče a jistě v mnoha případech vyvolají debatu i mezi hráči. Témata úkolů jsou detektivní, sběratelská anebo klidně i hororová nebo konverzační a samozřejmě, když to jinak nepůjde, tak akční.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Ostření mečů

V průběhu sedmiletého vývoje lákaly pozornost vývojářů zbraně a soubojový systém. A je opravdu o co stát. Od tradičních her se odlišuje v tom, že nespoléhá na pouhé údery a krytí. Zbraně a jejich dopady kopírují skutečné chování, tudíž bude kumšt naučit se rozdílné styly pro souboj mečem anebo palicí. Údery musí být precizně vedeny, jinak sklouzávají po protivníkově krytu nebo ho jen škrábnou. Zkušený šermíř pak dokáže provést sérii seků, které vedou k rozbití krytí a většímu poškození. Zároveň si musíte dávat pozor na brnění – čím těžší, tím je souboj logicky těžkopádnější a pomalejší. Z toho také plyne, že nebude zcela jednoduché porazit víc nepřátel zároveň.

Udělej si Jindřicha

K tomu všemu se musíte dobře starat o svého Jindřicha. To znamená, uvažovat o jídle a pití, upravovat jeho schopnosti na základě odměn za splnění úkolů a koncentrovat se na vybraný typ bojové školy. Není to jednoduché, ale kdo investuje čas a energii do pochopení akčního a RPG systému, ten dokáže ve virtuálním světě existovat jako jeho skutečný obyvatel. Realističnost jde opravdu daleko ve všech směrech, připomeňme náš článek zaměřený na vývoj umělé inteligence vesničanů a ostatních „živých“ bytostí ve hře. Mimochodem, okolí vás bude vnímat i podle oblečení, které budete mít na sobě. Pro čistě teoretický příklad, dostat se třeba do kláštera v rytířské zbroji nebude až tak jednoduché, lepší bude civilní oblečení.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Technologická špička

V uplynulých letech se programátoři studia Warhorse soustředili na úpravu enginu CryEngine, díky kterému hra vypadá skvěle – zejména v oblasti krajiny a budov. Pro animace postav byla použita metoda motion capture (snímání pohybů podle skutečných herců), o dabing se pak postarali desítky hlasových profesionálů. Nikdo neponechal nic náhodě, hra musí využívat nejnovější trendy ve videoherním světě. Patří k tomu i adaptivní hudební doprovod, který se dynamicky mění podle mnoha parametrů – ať už je to den nebo noc (slunce přejde od východu k západu za přibližně 90 minut skutečného času), prostředí kolem hrdiny nebo jeho aktivita. Z toho všeho vyplývá, že až se v úterý 13. února 2018 Kingdom Come: Deliverance objeví, bude to pořádné sousto pro všechny milovníky kvalitních her a české historie.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Na čem to pojede

Hra vychází na PlayStation 4, Xbox One a Windows. Pro spuštění pod Windows budete potřebovat minimálně procesor na úrovni Intel i5-2500K 3.3GHz, 6 GB RAM, Windows 7 a GeForce GTX 660 (Radeon HD 7870). Ideální konfigurace pak je Intel Core i7 3770 3,4 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 (Radeon RX 580).

Na další recenze Kingdom Come, mapu a video ze hry se můžete podívat tady >>

Přečtěte si také:

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

ABC Verdikt: Kingdom Come: Deliverance

ABC Verdikt: Kingdom Come: Deliverance

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Císař budovatel: Hrady Karla IV.

Císař budovatel: Hrady Karla IV.

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

 

Články odjinud