Tirákem po Americe: TransRoad USA

Tirákem po Americe: TransRoad USA
Sdílej
 
Jestli máte rádi svět kamionů a vaše vysněné povolání zahrnuje tahání těžkých nákladů za silným tahačem, měli byste zpozornět. A jestli rádi plánujete všechno do posledního detailu a rádi dáváte věcem řád, tak určitě taky! Protože v téhle videohře je plánování přepravy nákladů základem úspěchu.

 

Hned zezačátku by ale bylo dobré ujasnit si jednu věc - v téhle hře se rozhodně neposadíte za volant tahače. To za vás budou dělat vaši řidiči. Začínáte totiž jako podnikatel rozjíždějící nový byznys na poli přepravy nákladů. S jedním kamionem a najatým řidičem se tak budete snažit vybudovat impérium s desítkami kamionů, kde všechno funguje, jako dobře namazaný stroj a peníze se jen sypou. TransRoad USA tak spadá do žánru "tycoonů," ve kterých si hrajete na bohaté podnikatele (třeba na správce železnice v českých Mashinkách), nikoliv o něco podobného Truck Simulator.

Rozvoz začíná

Takže hned od začátku je potřeba neztrácet čas a trošku to rozjet. V domovské městě, kde máte depo, je hned několik firem, které potřebují převézt svoje produkty do jiných. Zakázku nejdříve musíte potvrdit a pak na ni přidělit kamion s řidičem, který okamžitě vyjede. Takhle odvezete pár nákladů, které vám vydělají na další tahač, za který už můžete zapřáhnout třeba chladírenský vůz.

Tak kdo pojede s tím mraženým kuřecím, chlapi? •  Astragon

Spokojení zákazníci

K přepravě chlazeného zboží ale potřebujete řidiče, který na tento druh nákladu má licenci. Ano, jde to i bez ní, ale jak ho chytí policie, tak je zle. Dále musíte počítat s tím, že vaše technika potřebuje údržbu. Pokud se na ni vykašlete, tak se může velice jednoduše stát, že nestihnete náklad dopravit na místo určení včas a to se odrazí jak na finanční odměně za přepravu, tak na pověsti firmy. Na tu je totiž potřeba brát ohled a v TransRoad USA na ní záleží více, než ve většině ostatních her. To, jak jste u svých klientů oblíbení má obrovský vliv především na cenu, kterou vám za zakázku nabídnou.

Přehledná mapa s dovážkovými trasami •  Astragon

Bez plánování to nejde

Když tohle všechno zvládnete a bude se vám dařit vytěžovat vaše kamiony tak, aby nikdy nejely s prázdnou, budou penízky přibývat a můžete je obratem investovat třeba do rozšíření depa nebo do marketingu. Hra se však v žádném případě, jako některé budovatelské strategie, nehraje sama. Pořád musíte plánovat řidičům itineráře a rozhodovat se, která zakázka je výhodná a kterou je lepší nechat konkurenci.

Dovážej, rozvážej a panuj! •  Astragon

Příliš lehké

Ta však nemá valný vliv na hráčovo snažení a nehází klacky pod nohy. Sice vidíte, že dálnice nepatří jen vám, a že se po herní mapě prohání i kamiony ostatních firem, ale o nějakém soupeření nemůže být ani řeč. Tím se zároveň dostáváme i ke slabinám hry, kterých popravdě není málo. První výtku zaslouží fakt, že hra není žádná zvláštní výzva a poměrně brzo se dostane do fáze, kdy se začíná opakovat.

Jakmile to bude možné, otočte se... •  Astragon

Rozklíčuj si sám

Další velkou bolestí je nepřehlednost. Minimálně zezačátku se asi budete hodně ztrácet v herním rozhraní a i jednoduché úkony vyžadují více kliknutí, než by mohly. I přesto, že jsem si prošel jakýmsi tutorialem, tak jsem měl později problém i s jednoduchým přiřazením řidiče ke kamionu. A bohužel, ani nápověda mi nedala jasnou odpověď, takže jsem chvíli tápal, abych se nakonec uchýlil k metodě pokus-omyl.

Odtud se vyváží konspirační teorie •  Astragon

Pomalá jak kamion

Poslední výtka směřuje ke zpracování hry, které za moc nestojí. Neočekávám grafické orgie, ale vývojáři si mohli více pohrát s detaily. Zejména při přiblížení herní mapy vynikne trošku odfláknuté zpracování. O to více pak zamrzí, že i na skutečně silné sestavě je problém udržet stabilní počet snímků za sekundu.

Jako king... •  Astragon

Nevydrží...

TransRoad je titulem vhodným spíše pro fanoušky žánru. A i ty asi nezabaví na déle, než jeden, možná dva víkendy. Hra rozhodně není špatná, ale trestuhodně nenaplňuje potenciál, který má.

Přečtěte si také:

ABC uvádí: Nejlepší videohry roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší videohry roku 2017

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

Game On: Pilotem stíhačky ze Star Wars

Game On: Pilotem stíhačky ze Star Wars

Nikola One: Obří tahač na vodík

Nikola One: Obří tahač na vodík

Klíčová slova:
videohra, kamion, simulátor, TransRoad USA
 

Články odjinud