Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku
Sdílej
 
Česká videohra ukazuje, jak vypadal počátek 15. století u města Rataje nad Sázavou. Důraz na dějepisný realismus je tu opravdu mimořádný!

 

Představte si, že máte stroj času. Sednete si do křesla, stisknete pár tlačítek a vžum! Ocitnete se v minulosti. Někdo bude chtít poznat dobu, kdy na našem území soptily vulkány, jiný přetočí datum o dva dny, aby stihl nakrmit svého psa včas, a další se vypraví do středověku. Je tu ale drobný problém – stroj času nemáme. Nevadí! Místo něj je tu videohra Kingdom Come: Deliverance od českého studia Warhorse, která oživuje krajinu a vesnice roku 1403.

Mlha v dějinách

S rekonstrukcí dějepisu je problém. Z učebnic známe důležitá data, jména panovníků a významných osob stejně jako následky jejich rozhodnutí. Co se běžného života týče, můžeme mnohem spíše konstatovat, že víme, že nic moc nevíme. Čím starší historie, tím větší informační mlha. Záznamy se nedochovaly kvůli negramotnosti obyvatel, ničivým válkám nebo je prostě odvál čas. Platí to i o běžné architektuře. Stačí pár desítek let, aby dřevěné domy a přístavby beze stopy zmizely. Do dnešních dní obvykle přežije jen to, co je kamenné. A co ten zbytek?

Letecký pohled na Sázavský klášter z roku 1403. Všimněte si centrální čtvercové stavby (tzv. terakonchy) kostela sv. Kříže vlevo. Dnes z něj uvidíte pouze základy •  WARHORSE

Procházení středověkem

Odpovědi na podobné otázky hledali autoři české historické hry Kingdom Come: Deliverance, když se rozhodli oživit 16 kilometrů čtverečních krajiny v okolí města Rataje nad Sázavou před 615 lety. V týmu nesměli chybět historici specializovaní na dané období. Vzhledem k tomu, že chtěli být co nejvěrnější skutečnosti, museli místa ze své hry osobně zmapovat – z terénu dokázali například odvodit strategické položení a rozlohu osídlení. Ze středověkých vesnic už nic nezbývalo, nicméně jejich moderní nástupci leží na stejných místech. Silnice, které je propojují, dokonce i po více jak půl tisíciletí kopírují středověké obchodní stezky.

České posázaví ve hře Kingdom Come

České posázaví ve hře Kingdom Come

Kde to stálo?

Samotná vesnická stavení se ale nedochovala. Není jasné, kde přesně třeba v takových Mrchojedech stála hospoda, kde byl kovář anebo obchod. Historici museli zkoumat archeologické zprávy anebo se inspirovali v dochovaných záznamech z jiných míst. Často pomáhala přirozená logika. Například lázně musely být u zdroje vody a kostel obvykle stál v centrální části vesnice u náměstí. Někdy se však stávalo, že místo aby otazníků ubývalo, začaly se objevovat další.

Takto vidí grafici při vývoji hry Sázavský klášter •  WARHORSE

Kostel pod lešením

Jako dobrý příklad poslouží původně románský kostel ve vesnici Úžice z roku 1176. Později byl přestavěn do gotického slohu a roku 1910 rekonstruován. Dnes se nazývá kostel Nanebevzetí Panny Marie podle zasvěcení ze 17. století. Jak vypadal roku 1403 a komu byl zasvěcen, se ale vůbec neví. Vývojáři společně s historiky navrhli stavbu, která respektuje původní dispozice, ale protože o konkrétní podobě neměli ponětí, ukryli kostel částečně pod lešení a odhadli, že roku 1403 mohla probíhat gotická přestavba.

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Pískovec a jeřáb

Extrémně zajímavý je Sázavský klášter, významné sídlo vzdělanosti spravované benediktýnským řádem. Dnešního návštěvníka upoutá především nedostavěná gotická loď kostela, která naléhá na barokní stavbu. O polovičatost se postarali husité, kteří mnichy vyhnali po roce 1420 a tím zastavili stavební práce. Ve hře ale tu samou stavbu vidíme v průběhu jejího zrodu včetně původních gotických oken, která byla později upravena na barokní. Rozměry stavby odpovídají skutečnosti stejně jako použitý materiál (mimo jiné červený pískovec z nedalekých Nučic). Na střeše dokonce stojí dřevěný středověký jeřáb. Jeho herní podobě pomohla jednak řada zachovaných vyobrazení jeřábů a pak i pouhých několik let stará rekonstrukce dřevěného jeřábu, se kterým byl "dobově" opravován hrad Točník.

Při oživování gotické lodi pracovali autoři přesně podle současného stavu (vpravo) •  WARHORSE

Návštěva architekta

V Kingdom Come je komplex sázavského kláštera rozlehlejší, než jak je tomu ve skutečnosti. K samotnému klášteru totiž přiléhaly laické stavby. S jejich umístěním pomohly autorům archeologické výzkumy profesora Petra Sommera, často však museli polohu a funkci objektů domýšlet podle svého nejlepšího svědomí. Vznikla tak pracovna architekta, ve které uvidíte modely finální stavby. Podobné detaily museli autoři vymyslet, protože o vybavení interiérů máme dnes jen velmi mlhavé informace. Na zdech kostelů a klášterů se tak objevují malby přejaté z perokreseb Velislavovy bible (1325–1349) a dalších dobových pramenů.

Archeologové cestují do minulosti na počítači

Archeologové cestují do minulosti na počítači

Nepřetěžovat!

Přestože se autoři snažili o co nejvyšší míru realističnosti, nemohli se vyhnout problémům, které před ně kladl samotný vývoj počítačové hry. Videohra je vlastně soubor pravidel, podle kterých se chovají herní postavy a předměty. Pravidla ale nesmí být tak složitá, aby neúnosně zatěžovala výpočetní kapacitu počítačů a herních konzolí. Nutně proto dochází ke kompromisům a ani Kingdom Come: Deliverance se jim nevyhnula.

Každý mnich v klášteře ví, co má přes den dělat – stará se o to umělá inteligence •  WARHORSE

Umělá inteligence

Jedním z největších problémů her je umělá inteligence postav. Chovají se vlastně jako inteligentní roboti – chodí po světě sem a tam, vykonávají určité činnosti a reagují na události kolem sebe. Není problém naprogramovat složitou umělou inteligenci. Problém je naprogramovat ji tak, aby byla "chytrá" a zároveň nezabírala celou počítačovou paměť. Nejen v Sázavském klášteře se kvůli ní musely prostory přizpůsobit, například odstranit hustě rozmístěné podpěrné sloupy nebo znepřístupnit existující úzká točitá schodiště. Postavy ovládané UI mají totiž ve hrách tendenci se v těsných prostorech různě zasekávat.

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Zapněte světla!

Podobným způsobem museli autoři přistoupit ke světlu. V klášteře ho ve skutečnosti moc nebylo, jeho zdrojem bylo buď slunce, nebo v noci svíčky. Tím pádem všude panovalo většinu času přítmí. Aby si hráč místnosti obrazově vychutnal, zesílili grafici intenzitu světla na únosnou míru. Podobných drobných zásahů (například zvýšení vegetace oproti roku 1403 nebo povolení mnichům mluvit, i když benediktýnský řád měl hovory na území kláštera zakázány), které pomáhají užít si Kingdom Come jako historickou hru, je mnohem více. Důležité ale je, že nekazí dojem, jaký byste měli v roli cestovatele časem, který nastoupil do své mašiny a nechal se zavést do roku 1403.


Základem fotogrametrie je velký počet snímků jednoho předmětu z mnoha úhlů pohledu •  UMBC Imaging Research Center

Fotogrametrie: Blíž ke skutečnosti

Při honbě za realismem při stavbě sázavského kláštera využili výtvarníci a grafici technologii fotogrametrie. Jejím základem je velký počet snímků jednoho předmětu z mnoha úhlů pohledu. Speciální software najde na snímcích společné body a vytvoří věrnou digitální rekonstrukci ve 3D. Kromě korektních rozměrů a vysoké míry detailu zůstává zachována textura objektu, například velkých kamenů. Fotogrametrie se využívá i ve filmech, jako jsou Star Wars anebo při modelování terénu podle leteckého snímkování.

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Rytířem (skoro) doopravdy: Zbraně z překližky, zbroj z papíru

Příběh komiksu Prokletí: Jak se rozkrývá historické tajemství

Příběh komiksu Prokletí: Jak se rozkrývá historické tajemství

Vrazi, nebo spasitelé? Tajemná historie asasínů

Vrazi, nebo spasitelé? Tajemná historie asasínů

 

Články odjinud