Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Středověk je dřina: Jak se staví hrad
Sdílej
 
Navštívili jsme rozestavěný hrad. Je středověký, ale jeho historie nesahá ani deset let do minulosti.

 

S letním speciálem ABC Zápisník dobrodruha – Experimentální archeologie jsme vám ukázali, že věda může být obrovské dobrodružství. Jako experimentální archeologové se můžete stát pravěkými lovci, římskými legionáři nebo středověkými učenci. Navíc vaše hra na doby dávno minulé může mít reálný přínos pro skutečné vědce. Můžete přijít na staletí zapomenuté výrobní postupy, můžete znovu objevit pradávné recepty nebo vypěstovat pravěké obilí. Není divu, že experimentální archeologie je v posledních desetiletích velmi populární a se zápalem se jí věnují odborníci i amatéři.

Nejslavnější hrad Guédelon

Stavba středověkého hradu středověkými metodami patří k těm nejlepším archeologickým experimentům vůbec. A také k nejnáročnějším. Vyžaduje spoustu času i peněz a obrovském množství dřiny, která je navíc mnohdy velmi nebezpečná. Nejznámějším takovým projektem v Evropě je stavba hradu Guédelon ve francouzském Burgundsku. V červnu letošního roku tomu bylo dvacet let, kdy zde byl nedaleko vesnice Treigny položen základní kámen hradu. Otcem myšlenky byl amatérský experimentální archeolog a majitel nedalekého zámku Michel Guyot. Místní se na něj zpočátku dívali jako na výstředního blázna.

Na staveniště Burgbau se turisté vydávají s průvodcem. Náš se jmenoval Alex a byl doslova studnicí středověké moudrosti. •  Zdeněk Ležák

Do 13. století

Dnes se na jeho stavbě podílí 70 stálých zaměstnanců a na prohlídku sem zavítá na 300 000 návštěvníků ročně. Někteří turisté sem jezdí cíleně za prací. Chtějí při stavbě hradu, který se tváří jako z poloviny 13. století, osobně přiložit ruku k dílu. Hrad má už postavený obytný palác a dvě z šesti obranných věží jsou téměř dokončeny. Guédelon má dokonce fiktivní historii, podle níž na hradě žil jakýsi nižší šlechtic. Důležitější ovšem jsou prostředky, jimiž se hrad staví. Vše je ruční práce jako ve středověku. Stavba by měla být dokončena nejdříve v roce 2024.

Obléhací stroje: Jak rozbořit hrad

Obléhací stroje: Jak rozbořit hrad

Městský projekt

Po vzoru Guédelonu začal v roce 2009 vyrůstat středověký hrad také v rakouských Korutanech na kraji městečka Friesach. Za touhle stavbou už nestojí jeden výstřední zámecký pán, ale doslova celé město. Projekt Burgbau totiž odstartovala radnice ve spolupráci s historiky a archeology. A inspirací Guédelonem se tady vůbec netají. Stejně jako Burgunsko jsou i Korutany posety středověkými hrady a "živá" stavba hradu se sem perfektně hodí. A samozřejmě jako magnet přitahuje turisty. Ovšem na rozdíl od Francie, kde stojí už téměř hotový hrad, ve Friesachu jsou stále na samém počátku a konec stavby je v nedohlednu. Ale rozhodně je na co se koukat. Už nyní tudy projde na 50 000 návštěvníků ročně.

Krok za krokem

Na Burgbau se podílí zhruba tři desítky pracovníků, ale běžně jich tu potkáte tak polovinu. Tempo celé stavby určuje kameník, který je schopen otesat osm kamenných bloků denně. Ty jsou základním stavebním materiálem. Právě u pracoviště kameníka pod širým nebem prohlídka stavby začíná. O kousek dál stojí ruční katr na řezání prken. Listová pila se zařezává do trámu, přičemž jeden pracovník ji tahá shora a druhý zespodu. Hned vedle stojí kovárna, kde se vyrábějí všechny kovové nástroje, ale i hřebíky a kování vrat. Ještě pod stahem vedoucím k hradu se nachází velká tesařská dílna.

Na Guédelonu to opravdu vypadá jako ve středověku. Až na ty davy turistů •  Zdeněk Ležák

Jiný typ hradu

Hrad Burgbau by měl být v gotickém stylu s některými prvky románskými, takže konkrétní datování hradu (jako u Guédelonu) nečekejte. Zatím stojí jen část hradní věže, na níž letos v létě vyrostl velký dřevěný jeřáb. Z druhé strany podhradí se nachází pracoviště na štípání vápence, pálení a hašení vápna. Právě to patří k nejnebezpečnějším pracím na celé stavbě hradu, protože vápno může pracovníkům vážně poškodit zrak a dýchací cesty. Pak už se schází zpět do podhradí. Návštěva stavby hradu je úplně jiný zážitek než turistika po klasických hradech a určitě jsme nebyli prvními českými návštěvníky, koho napadlo, že takový projekt bychom chtěli i v Česku.  

Význam pro archeology

Každé stanoviště v Burgbau je vlastně samostatným archeologickým pokusem a dohromady dávají celý komplex experimentů. Historici a archeologové mají pochopitelně poměrně velké povědomí o tom, jak se hrady ve středověku stavěly, ale když si to člověk vyzkouší na vlastní kůži, velmi často naráží na problémy, s nimiž se středověcí stavitelé museli potýkat. Nad těmito problémy si experimentátoři lámou hlavu a hledají nejlepší možné a historicky nejpravděpodobnější řešení. A to pak může být dobrým vodítkem pro teoretické bádání historiků.


Hrady na webu

Guédelon se staví už dvacet let a historie stavby je velmi dobře zdokumentovaná na internetu. Najdete spoustu videí na YouTube, ale určitě nejdřív začněte na oficiálních webovkách www.guedelon.fr. Friesach Burgbau se staví teprve osm let a úměrně tomu najdete méně i záznamů na internetu. Nicméně domovské stránky www.burgbau.at jsou plné informací. 

 

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

Jeden den archeologem: History Park Ledčice

Jeden den archeologem: History Park Ledčice

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

 

Články odjinud