Jeden den archeologem: History Park Ledčice

Jeden den archeologem: History Park Ledčice
Sdílej
 
Je hlavním nástrojem archeologa bič nebo pistole? Ani jedno, je to rýč. A práce s ním je úžasné dobrodružství!

 

Indiana Jones a Lara Croft představují archeology, kteří mají k realitě dál než k pohádce O perníkové chaloupce. Práce skutečného archeologa je kombinace těžké manuální dřiny a vysoce odborného vědeckého bádání. Jak rozmanité podoby může mít, ukazuje History Park Ledčice – zábavně vzdělávací centrum, které od loňského roku funguje v archeologicky významné lokalitě na dohled od Řípu.

Průvodci odborníci

History Park založili tři kamarádi, profesionální archeologové, z nichž alespoň jednoho vždy na místě potkáte. Stane se vaším průvodcem a předvede vám, co práce archeologa obnáší. Nás se ujal Vítek Beran, který se zabývá především archeologickou metalurgií a zkoumá nálezy, které souvisí se zpracováním kovů. History Park sídlí v bývalém statku na okraji vesnice. Ve stodole místo traktoru najdete několik archeologických pracovišť, na poli za stodolou jsou ve stanu odkryté hroby z raného středověku, opodál vyrůstá pravěká vesnice a tábor římských vojáků.

Jeden den archeologem v History Parku Ledčice •  Martina Otčenášková, History Park

Archeolog průzkumník

První stanoviště, které navštívíte, je venku a má název Archeolog průzkumník. Terénních průzkumů provádějí archeologové celou řadu, ale většina metod je velmi náročná a vyžaduje drahé vybavení. Jedná se například o letecký průzkum, půdní sonary, radary, magnetometry atd. Všechny tyto metody dokážou odhalit v podzemí ukryté hroby, základy budov a další poklady. My jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli jinou metodu – hledání s detektorem kovů. Tak se dají najít například drobné mince, spony, přezky či ruční kovové nástroje.

Práce s detektorem

Vítek mě vypustil na hrbolatou louku a detektorem v jedné a motyčkou v druhé ruce a vysvětlil mi správný postup – detektorem se musí pohybovat do kříže, aby místo propátral pod různými úhly. Asi po deseti minutách napjatého hledání detektor zapípal. A dostavilo se objevitelské nadšení. Kopal jsem motyčkou jako blázen, prohrabával hromádku hlíny, až jsem to objevil! Matičku normové velikosti 6 a historické hodnoty 0. Nutno říct, že matičky a drobné mince na tuto loučku správci History Parku zakopávají záměrně, aby měli návštěvníci co hledat. Ale ani tak to není úplně jednoduché.

Jeden den archeologem v History Parku Ledčice •  Martina Otčenášková, History Park

Kopeme kostru

Druhé stanoviště se jmenuje Terénní archeolog. Vítek nás vzal do velkého stanu, v němž jsou dva kosterní a jeden žárový hrob. Naším úkolem bylo odkrýt nádoby s popelem v žárovém hrobě a kostru s obětinami v tom kosterním. Nástroje archeologa? Začíná se s rýčem, krumpáčem a lopatou, později přejdete na polévkovou lžíci a štěteček. Vybaven příborem jsem zaklekl k hrobu a za chvíli se z hlíny vyloupla loketní kost. Po ní jemné kůstky prstů a trošku níž… copak to tu máme? Nůž! Železný nůž. Postupně jsem odkryl další obětinu v nohách kostry – zdobenou hliněnou nádobu.

Co prozradí obětiny

V hrobě ležela kostra mladého muže, Slovana, pravděpodobně válečníka a lovce, který zemřel někdy před 1200 lety. Jak jsem to všechno poznal? Popravdě mi to řekl Vítek Beran, který tam maketu kostry sám naaranžoval. Nicméně, indicie v hrobě mají archeologa dovést k výše zmíněnému závěru. Nůž u jedné ruky, kančí zub v dlani druhé ruky, typicky slovanská keramika u nohou nebožtíka. Tak své nálezy identifikují profesionálové. Při odkrývání částí hrobu si proto dělají pečlivou dokumentaci, do níž zapisují i ty nejmenší nálezy. A o něco podobného jsme se pokusili i my.

Nejlepší vyzkoušet

Stanoviště číslo tři: Experimentální archeolog. Možná jste už tenhle pojem někde slyšeli. Archeologové mnohdy najdou nějaký artefakt, u něhož se následně snaží zjistit, jak byl vyroben. Například vyrábějí středověkými metodami a prostředky hliněné nádobí a postaví si k tomu středověkou pec, v níž keramiku vypálí. Takovým experimentem získají informace, které by pouhým studiem nálezů vyčetli jen těžko. I proto je experimentální archeologie stále atraktivnější formou výzkumu (navíc je zábavná!). My jsme si vyzkoušeni pravěké broušení kamenné sekyry z kusu břidlice. Je to pěkná fuška stejně jako drcení zrní kamenem o kamenný podklad.  

Římani pod Řípem

Experimentální archeologie má široký záběr: Patří k ní orba rycí tyčí stejně jako stavba chýší či pícky na chleba, výroba kamenných materiálů, vydělávání kožešin. Tohle všechno si v History Parku můžete zkusit. Nás asi nejvíc zaujal tábor římských legií, jehož příkop Vítek Beran ručně vykopává po večerech. Podobné tábory archeologové nacházejí na jižní Moravě. Římské legie na naše území pronikaly během markomanských válek ve 2. století našeho letopočtu. V táboře kromě obranných prvků a pomůcek pro výcvik vojáků uvidíte i zeměměřičský nástroj, pomocí nějž Římané vytyčovali rovné linie. 

Jeden den archeologem v History Parku Ledčice •  Martina Otčenášková, History Park

Vědecká práce

Před poledním sluníčkem prcháme do stodoly, kde nás čeká poslední stanoviště nazvané Archeolog badatel. Mikroskop, konzervační metody nálezů, katalogizace, srovnávání, analýzy, forenzní metody, počítačové simulace. Nuda? Vůbec ne! Troufnu si tvrdit, že u takové počítačové simulace záplav kolem pravěké vesnice, která využívá takzvaný 3D písek a technologii Kinect, vydržíte hodiny. V badatelně zkoumáte střepy, keramiku, kameny, kovové nástroje, a to nejen na maketách – sáhnout si můžete i na originální nálezy.

Na celý den

Program History Parku je neuvěřitelně bohatý a dá se tady smysluplně strávit celý den. Průvodci návštěvníky vybaví pracovními listy, díky nimž systematicky procházíte jednotlivými stanovišti s jasně stanoveným cílem. Po dobu návštěvy se tak dokonale vžijete do role archeologa. Sečteno a podtrženo – byli jsme opravdu nadšení. Jak atraktivními aktivitami, tak odborností a srozumitelností výkladu. Rozhodně doporučujeme!


Jeden den archeologem v History Parku Ledčice •  Martina Otčenášková, History Park

Na výlet do History Parku Ledčice

History Park leží v obci Ledčice na Mělnicku kousek od dálnice D8. Určený je především pro výpravy základních a středních škol, ale o víkendu a o prázdninách se do něj můžete vypravit i na vlastní pěst. Otevřeno má od počátku března do konce listopadu od 9.00 do 17.00 hod. Internetové stránky najdete na adrese www.historypk.cz.

 

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Virtuální hledači pokladů: Jak archeologové využívají 3D technologii

Virtuální hledači pokladů: Jak archeologové využívají 3D technologii

Kosmické částice luští záhadu pyramid

Kosmické částice luští záhadu pyramid

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Plamenomet ve středověku?! Sci-fi výzbroj starých civilizací

Můžeš i ty! Jak se stát dobrodruhem

Můžeš i ty! Jak se stát dobrodruhem

Temná hrobka otomanských lodí

Temná hrobka otomanských lodí

Video se připravuje ...

Návštěva Triloparku • Zdroj: ABC

 

Články odjinud