Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné

Pravěká detektivka: Vražda v době kamenné
Sdílej
 
Případ „Cr-17“. Věk oběti: Neznámý. Pohlaví: Neznámé. Příčina smrti: Úder tupým předmětem. Místo činu: Jáma kostí. Čas úmrtí: 430 000 př. n. l.

 

 

Mezilidské násilí zřejmě nebylo v tlupách pravěkých lovců ničím výjimečným. Dovedeme si představit, o co spolu lidé bojovali: o zdroj potravy, útulnou jeskyni, území, ženu… Z archeologických nálezů víme, že se zraňovali kamennými nástroji. V irácké jeskyni Šánidar byla nalezena kostra neandrtálce se známkami těžkého traumatu v oblasti žeber. Kolem rány jsou stopy hojení, takže není jisté, že na ni člověk zemřel. Kostra Homo sapiens z ruské jeskyně Sunghir má stopy po smrtelném zranění hrudních obratlů. Nelze ale vyloučit, že k němu došlo nešťastnou náhodou při lovu. Přímý důkaz o tom, že jeden pravěký člověk záměrně zabil druhého, chyběl.  Až dosud.

Nejstarší vražda?

Kandidátem na nejstarší známou oběť vraždy se stal člověk, který zemřel asi před 430 000 lety. Nevíme, jestli šlo o muže či ženu a také věk můžeme jen zhruba odhadnout – pravděpodobně zemřel v mladším dospělém věku. Úlomky jeho lebky, která dostala označení Cr-17, archeologové objevili na slavném nalezišti, ve španělské jeskyni zvané Jáma kostí. Když poskládali dohromady všech 52 kousků, zjistili, že v čelní kosti nad levým očním důlkem jsou dva otvory podobného tvaru i velikosti. Proražení lebky člověk nepřežil, otázkou bylo, jak k němu došlo.

 

 

Lebka jako důkaz •  PLOS ONE

Dvě rány do čela

Do hry se zapojily nejmodernější forenzní metody – stejné, jaké kriminalisté používají při řešení dnešních vražd. Pomocí nich se podařilo prokázat, že dvojice otvorů v lebce Cr-17 je výsledkem dvou úderů s nepatrně odlišnou trajektorií (pohybovou křivkou). Oba také způsobil tentýž předmět. Jen těžko si proto můžeme představit, že by vznikly při pádu člověka či jeho těla do jeskyně. Vysoce pravděpodobné naopak je, že vznikly lidskou rukou, která svou oběť dvakrát udeřila do čela. Použitou zbraní přitom mohl být kamenný pěstní klín, ale také dřevěný oštěp.

Kdo byl vrah

To, jakým způsobem pachatel udeřil, prakticky vylučuje nějakou nešťastnou náhodu  - například nešikovnost při manipulaci se zbraní. Dva údery vedené do obličeje se stejnou intenzitou jasně naznačují záměr zabít. Vraždit. Identitu vraha samozřejmě neznáme, ale z trajektorie úderů se dá usuzovat, že byl pravák. Případ Cr-17 je uzavřen.

 

Více o pravěku:


Nejstarší známá vražda? Odehrála se v pravěku

Nejstarší známá vražda? Odehrála se v pravěku

Pravěká pohodička? Grilovačka v paleolitu

Pravěká pohodička? Grilovačka v paleolitu

Klíčová slova:
historie, vrazda, pravěk, Cr-17
 

Články odjinud