Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem
Sdílej
 
Co mají společného seriály Vikingové, Hra o trůny nebo třeba film Letopisy Narnie? Lodě, které v nich hrají, postavil nenápadný borec ze střední Moravy.

 

Před 25 lety se v ABC objevil článek Noví Kolumbové. Pojednával o partě podivínů z Přerova, kteří stavěli repliku lodi Kryštofa Kolumba a chystali se s ní vyrazit na námořní expedici. Hlavou projektu byl Radim Zapletal. Letos na počátku června jsme za ním vyrazili znovu. Za uplynulé čtvrtstoletí se z něj nestal mořeplavec (expedice se nakonec neuskutečnila), ale mimořádně úspěšný stavitel lodí, jehož vyhledávají produkce slavných filmových a televizních trháků po celém světě.

Od zbroje k lodím

Radim je zbrojíř. Tedy ne vyučený zbrojíř, ale jako člen šermířského spolku vyrábí zbroje, zbranědobývací stroje. S tímhle koníčkem začal už v 80. letech a brzy si jej všimli filmaři, kteří si od něj začali objednávat přilbice i celé zbroje. Tehdy také postavil dvacetimetrový katapult, který vrhal stokilové kameny. Účelem bylo si praxi ověřit, jak se takový dobývací stroj ovládal a s jakou přesností dokázal trefit cíl.

Video ABC TV: Stavitel lodí

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

Z Baltu do Přerova

Pak přišla Kolumbova loď. Bylo to ještě za minulého režimu. "Cože? Chcete postavit středověkou námořní loď? A pak s ní dokonce plout? Vy jste se zbláznili! To vám tady nikdo nezaregistruje. Sežeňte si nějakou hotovou a certifikovanou a tu si přestavte." Úředníci plavební správy byli nekompromisní. Radim s přáteli tedy vyrazili do Polska na baltské pobřeží. Tam sehnali rozestavěný kutr a dotáhli ho do Přerova. A protože neměli se stavbou lodí žádné zkušenosti, najali si i polského loďaře.

Škola života

Starý loďařský mistr přijel nalehko, ani si nepřivezl žádné nářadí. První den si ho jednoduše vyrobil z odpadu v dílně. A pak se pustil do lodi. Nezkušení přerovští suchozemci se jen divili. Nicméně dělali přesně to, co jim Polák nařídil. Radim dnes vzpomíná, že za dva měsíce spolupráce od něj nasbíral neocenitelné zkušenosti. "Na to nemusíš být truhlář. Stejně se učíš kompletně nové řemeslo od samého počátku. A když tě to někdo zkušený naučí takhle v praxi, postavíš pak dokonalou loď jenom od oka," věcně konstatuje Radim.

Doslova po centimetrech vystrkáváme ze vrat Radimovy dílny zbrusu novou repliku lodi ze 13. století. Je to dřina, ale jsme šťastní, že můžeme být u toho •  Pavel Dobrovský, archiv Radima Zapletala

Nákres v písku

Kdysi v nějakém televizním dokumentu viděl starého stavitele lodí v Egyptě. Přišel prý ráno ke svým tovaryšům a klackem do písku jim načrtl loď, kterou mají postavit. To byl jejich technický výkres. Tehdy se tomu Radim smál a myslel, že si v televizi vymýšlejí. "Dneska to dělám dost podobně. Sice ne do písku, ale od ruky tužkou na papír. Žádné technické výkresy. Není na ně čas, protože filmové produkce nám dávají šibeniční termíny."

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Středověk je dřina: Jak se staví hrad

Na Barrandov!

Kolem roku 2000 začínala zlatá éra filmových studií na Barrandově. Zahraniční produkce tady točily jeden velkofilm za druhým a Radimovi přišla první zakázka na loď. Nějaký produkční si vzpomněl, že četl reportáž o chlapíkovi, který stavěl Kolumbovu loď. "Potřebovali bychom člun do filmu Mlhy Avalonu. Je to možné?" "Možné je úplně všechno," odpověděl Radim. Když hotový člun na Barrandově sundávali z kamionu, padl do oka dalšímu produkčnímu. A Radimovi ještě týž den zvonil telefon s další zakázkou.    

Stavitel lodí Floki ze seriálu Vkingové •  Profimedia.cz

V seriálech

Skvělé období trvalo asi šest let. Radimova firma Kolumbus 92 udělala loď třeba do Van Helsinga nebo Tristana a Isoldy. Do Letopisů Narnie kromě lodi vytvářela i zbroj pro tři sta bojovníků. Pak to ale celé splasklo jako mýdlová bublina. Barrandov přicházel o zakázky, lodě pro film se u nás přestaly vyrábět a Radim se věnoval menším zakázkám. Tepal přilbice a vzpomínal na zlaté časy, když v roce 2012 zavolali až z Irska. Jestli jim prý postaví drakkary do nového seriálu Vikingové. Krátce nato dorazil na Moravu slavný filmový designér Tom Conroy (držitel ceny Emmy 2010 za seriál Tudorovci). Chlapské ruce si plácly a za půl roku Radim se svým týmem stál na břehu jezera v irském hrabství Wicklow, kde spouštěl na vodu svůj první drakkar.

Drakkar do páté série Vikingů a Moravané, kterým vplul do života •  Pavel Dobrovský, archiv Radima Zapletala

Dílna v Lipníku

Vikingové odstartovali novou éru filmových zakázek, která trvá dodnes. Produkce seriálu se s šikovným loďařem pochlubila produkci Hry o Trůny a Radim začal stavět i pro ni. A pro mnohé další. "Ve Vikinzích mám pět lodí a ve Hře o Trůny čtyři. Celkově jsem jich postavil už asi padesát," říká mi skromně, pokrytý pilinami, ve stínu opřený o vrata dílny v Lipníku nad Bečvou, kde jeho firma funguje od roku 2012. Dorazili jsme sem za ním v den, kdy se nakládala na kamion zatím poslední zakázka – koga, obchodní loď z 13. století. Až bude osazena kormidlem a čelení, bude na délku měřit 16 metrů. Váží čtyři tuny. Radim se třemi pomocníky ji centimetr po centimetru vystrkávají ze vrat dílny. Strašně toužím jim pomoci. "Můžu?" "Jasně," kývá na mě. Jsem šťastný, že aspoň na chvíli můžu být součástí tohohle úžasného světa, který voní čerstvým dřevem a dobrodružstvím.


Jen pro natáčení

Firma Kolumbus 92 nejen vyrábí, ale i „strojí“ lodě pro natáčení reklam •  Pavel Dobrovský, archiv Radima Zapletala

Filmové lodě se od skutečných mnohdy liší svou konstrukcí i materiálem. Radim pro dna lodí, která nejsou v záběru vidět, často používá voděodolnou překližku. Prkna jsou z měkkého smrkového dřeva z místní pily. Pro skutečnou loď by se použilo tvrdší dřevo, aby déle vydržela. Námořní lodě mají také mnohdy snížený kýl, aby s nimi filmaři mohli manipulovat v mělčích vodách. Nicméně všechny lodě z Radimovy dílny jsou stabilní a schopné plavby!

Holka na palubě! Dobrodružství na vlnách

Holka na palubě! Dobrodružství na vlnách

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Vrak královny Anny: Co zbylo po plenění piráta Černovouse

Vrak královny Anny: Co zbylo po plenění piráta Černovouse

 

Články odjinud