Letopisy Narnie

Sdílej
 

Také jste si vždycky přáli prolézt skříní do fantastického světa kouzel a bájných bytostí? Nebo jste snili spíš o tom, že vezmete do jedné ruky meč, do druhé štít a povedete do boje mohutnou armádu? V Letopisech Narnie zažijete obojí.


Petr, Zuzana, Edmund a Lucie jsou na první pohled obyčejné děti z Anglie. Bohužel jim za druhé světové války nad hlavu nalétávají německé bombardéry, a tak nemají čas na žádné hry. Všichni čtyři jsou evakuováni z velkého města na venkov, který dětem moc dobrodružství neskýtá, dokud naši hrdinové neprolezou starou skříní do fantastické země jménem Narnia, v níž bojuje dobro se zlem prostřednictvím magie a obrovských armád složených z bytostí šedesáti různých ras.

Poprvé za skříní

První knihu mapující dobrodružství ve světě Narnie vydal anglický spisovatel Clive Staples Lewis v roce 1950. Román s podtitulem Lev, čarodějnice a skříň se stal prvním dílem série Letopisy Narnie, ve které C. S. Lewis pokračoval a završil ji sedmým dílem. Pracoval pozoruhodnou rychlostí jednoho knižního dílu ročně (shodou okolností bude mít sedm dílů i jiná knižní série – Harry Potter od J. K. Rowlingové). Pokud někdo z vás Narnii ještě nečetl, nebudeme mu kazit zážitek prozrazováním děje – stačí snad jen zmínka o tom, že dětští hrdinové budou hrát rozhodující roli v bitvě mezi mluvícími zvířaty vedenými lvem Aslanem a zlovolnými bytostmi pod nadvládou zlé Bílé čarodějnice.

LETEM SVĚTEM A ČASEM


Pozor, v tomto odstavci se nachází několik informací o následujících pokračováních Letopisů Narnie, proto doporučujeme všem, kteří knižní sérii ještě nedočetli, aby si nekazili překvapení a přeskočili ho. Po úspěchu prvního dílu se spisovatel Lewis do Narnie vrátil druhým dílem Princ Kaspian. I toto vyprávění se točí kolem čtyř dětí z prvního dílu, ale protože na Zemi funguje čas o poznání jinak než v Narnii, zastihnou naši hrdinové fantastické království tisíc let po událostech z prvního dílu. V díle třetím s názvem Plavba Jitřního poutníka se do Narnie vydají Edmund a Lucie naposledy a otevřou do ní dveře také svému bratranci Eustácovi, který je i hrdinou následujícího dílu Stříbrná židle. V dalších dvou pokračováních - Kůň a jeho chlapec a Čarodějův synovec - se spisovatel Lewis pustil do prozkoumávání bájí Narnie samé; Čarodějův synovec je chronologicky vlastně prvním dílem Letopisů (dozvíme se tu, jak byla Narnie stvořena). Název sedmého dílu Poslední bitva je dost výmluvný a my vám o něm radši už nic neřekneme.

PROČ TAK POZDĚ?


Nebýt obrovského úspěchu Pána prstenů a Harryho Pottera, Letopisy Narnie by se do kin nikdy nedostaly. Poté, co se ukázalo, že současná filmová technika dokáže přenést na stříbrné plátno i klasiku žánru fantasy, je Narnie zcela logickou volbou. U nás ji zná málo lidí, protože její první díl vyšel česky až v roce 1991. Komunistický režim až do revoluce v roce 1989 bránil vydání Letopisů (a mnoha, mnoha dalších knih). Letopisy Narnie mají křesťanský podtext (který je nejzřetelnější v závěrečných dílech série), ale lze je také číst jako skoro čistou fantasy (možná až na závěrečný díl).

ZE STRÁNEK NA PLÁTNO


C. S. Lewis si nikdy nepřál, aby byly jeho knihy přeneseny do podoby hraného filmu. Když už, tak si dokázal představit animovaný film (avšak v žádném případě od Disneyho, jak se sám nechal slyšet). Tvůrce současné filmové verze Narnie přinejmenším omlouvá, že si Lewis ve své době jen těžko dokázal představit, jak věrohodně jsou schopna zvířata mluvit prostřednictvím digitálních triků, na kterých pracovalo studio WETA, proslavené triky z Pána prstenů. Bobři, lev i létající stvůry ve filmu povídají jeden přes druhého, a až přijdete z kina domů, budete se divit, proč se váš pes vlastně ještě nenaučil mluvit. Režisér Andrew Adamson, který snímek natočil, má s digitální technologií slušné zkušenosti - nabyté režírováním animovaného filmu Shrek. A tak se pohodlně usaďte, svět za skříní se vám už otevírá.