Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?
Sdílej
 
Vikingové obepluli na dračích lodích prakticky polovinu světa. Podnikali výpravy, během kterých útočili na místní obyvatele, zabíjeli, drancovali, vypalovali vesnice... ale je to všechno? Nejnovější výzkum ukazuje, že nájezdy Vikingů nebyly jen krvavá dobrodružství, jak jsme se domnívali. Seveřané se na ně vydávali společně se ženami a dětmi.

 

Určitě víte, že Vikingové byli vynikající mořeplavci. A že nebyli o nic horší válečníci. Tito středověcí obyvatelé Skandinávie na svých dračích lodích obepluli celou Evropu, severní Afriku, Rusko a dokonce zakotvili i u amerických břehů. To vše v době, kdy zbytek Evropy mohl o námořních plavbách jen snít.

Tajemství starých map: kam dopluli rohatí Vikingové?

Tajemství starých map: kam dopluli rohatí Vikingové?

Dobrodružné cesty Vikingů historikové doposud vykládali jasně: Vousatí lupiči se vylodili u břehu, povraždili, co jim přišlo do cesty, pobrali kořist, naskákali zpátky na palubu a pluli dál. Nový výzkum ukázal, že to celé bylo úplně jinak.

Nesmazatelný severský gen

Švédsko-norský vědecký tým nedávno odebral vzorky DNA z tisíc let starých pozůstatků těl Seveřanů a porovnal je se současnými Evropany. S překvapením zjistil, že jsou téměř identické s obyvateli mnoha míst, kam se Vikingové vydávali na výpravy.

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

Zvlášť výraznou shodu zaznamenali u lidí z Orknejských a Shetlandských ostrovů na sever od Skotska. Vědci se zaměřili na tzv. mitochondriální DNA (mtDNA), což je informace, která se dědí po matce a nemění se. Vaše tělo tak obsahuje stejný nebo velice podobný kód, jaký měla vaše praprapraprababička.

Viking s ženou a rodinou

Co to ale znamená pro výzkum života starých Seveřanů? Dokládá to, že Vikingové nejspíš nebyli jen sprostí loupežníci na lodích. Pokud mají obyvatelé míst, kde nájezdníci zakotvili, stejné mtDNA, znamená to, že náplní vikinských cest nebylo jen plenění a pustošení.

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Aby sem mohl jejich genetický kód vůbec proniknout, museli s sebou brát svoje ženy a zakládat rodiny. Vikingům tedy nešlo jen o kořist a návrat domů, ale na místech, kam dopluli, stavěli osady. Historici na základě tohoto výzkumu dodávají, že zatímco muži plenili okolní vesnice, vikinské ženy a děti tu čekaly na jejich návrat. (ABC)

Pohádková reprezentace útoku vikingů. Kočky jim šly v patách •  iStock

Co jedli a pili Vikingové?

Archeologický průzkum v údolí Mosfell na Islandu ukázal, jak se žilo v takové vikinské osadě před zhruba tisíci lety. Vedl ji náčelník, který bydlel v obrovském domě. Našli byste v něm obrovský sál pro hodování, svatyni nordickým bohům a dokonce i hřbitov.

Osadníci se živili chovem dobytka a pěstováním ječmene. Jejich stravu tedy tvořilo převážně maso, chléb a kaše. Z obilí ale s oblibou vyráběli také pivo a pálenku.

Volný čas pak trávili tak, jak se na Seveřany sluší. Hostinami se stoly plnými alkoholu a pečeného hovězího. Kdo ví, jestli i my uprostřed Evropy v sobě nemáme něco z Vikingů!

Netušená role Vikingů: Obávaní nájezdníci přenášeli nebezpečnou nemoc

Netušená role Vikingů: Obávaní nájezdníci přenášeli nebezpečnou nemoc

Kde udělali Vikingové chybu, když osidlovali Grónsko?

Kde udělali Vikingové chybu, když osidlovali Grónsko?

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

 

Články odjinud