Vrazi, nebo spasitelé? Tajemná historie asasínů

Vrazi, nebo spasitelé? Tajemná historie asasínů
Sdílej
 
Když se řekne asasín, nejspíš si představíte mrštného úkladného vraha. Ve skutečnosti nešlo o řád zabijáků, ale o středověkou sektu.

 

Naše představa o asasínech pochází ze starých dobrodružných románů, kde je autoři s oblibou popisovali právě jako chladnokrevné zabijáky ze zemí zavátých pískem. Slovo asasín se stalo synonymem pro nájemného vraha. Historie o nich ale mluví jinak. Sekta asasínů vznikla na konci 11. století na severu dnešního Íránu. Jejím zakladatelem byl Hasan ibn Sabbáh, charizmatický muž mnoha talentů. Celé mládí strávil hledáním pravé víry na cestách, a když se vrátil do Persie (tradiční jméno pro Írán), přinesl s sebou z Egypta učení nové učení o výkladu islámu.

Hrad za kus dobytka

Učení si brzy našlo řadu příznivců. Hasan se rozhodl usídlit v pevnosti Alamút. Původně ji spravoval guvernér, který prohlásil, že prodá jen takovou část, kterou pokryje kůže ze stažené krávy. Hasan souhlasil a kůži rozřezal na tak tenké pásky, že s ní pokryl celou pevnost. Když nebohý guvernér viděl, že za Hasanem stojí i všichni poddaní, radši mu ji přenechal. A tak se Hasan stal novým vládcem slavné tvrze – alespoň podle staré pověsti.

Asasínská legenda o třech spolužácích

Asasínská legenda o třech spolužácích

Zabijáci s přesvědčením

Sekta měla několik přísně oddělených hodností. Ti nejvyšší studovali posvátné texty a přesvědčovali lidi o své víře. Pod nimi stáli lidé, kteří zajišťovali každodenní potřeby. Úplně nejníže postavenými byli tzv. fidá’íjové, kteří dali asasínům jejich dnešní zabijáckou pověst. Měli jedinou možnost, jak se sektě zavděčit – obětovat se pro její dobro. Hasanova víra ležela v žaludku okolním vládcům a on věděl, že nemá šanci porazit jejich vojska v přímém souboji. Zároveň věřil, že ve válce by neměli umírat nevinní lidé. Nařizoval proto fidá’íjům, aby preventivně vraždili nepřátelské generály či velkovezíry.

Takhle vypadala pevnost Alamút ve filmu Princ z Persie. Kdybychom uvěřili legendě a filmařům, byl by to za kravskou kůži dobrý kup •  Profimedia

Asasíni: Mistři převleků

Zfanatizovaní budoucí asasíni trávili celé roky přísným tréninkem. Učili se používat zbraně i převleky a mluvit cizí řečí, aby mohli měnit identitu. Každou vraždu pečlivě připravovali několik měsíců. Jejich zásadou bylo zabíjet za denního světla v plných ulicích – to kvůli odstrašujícímu efektu. Zpravidla dosáhli toho, čeho chtěli. Nepřátelé si ani nedovolili říci křivé slovo o Hasanově sektě, aby příště neskončili s dýkou v zádech oni sami.

Kudy do ráje?

Zjistit, jak Hasan dokázal přesvědčit druhé, aby pro něj vraždili, už dnes nedokážeme. Když ale po Persii cestoval benátský kupec Marco Polo, přinesl zpátky legendu, která jejich bezmeznou oddanost vysvětluje. Vypráví, že si Hasan nechal ve svém paláci vybudovat tajnou zahradu, která připomínala ráj. Prý jste tam našli potoky mléka a vína, krásné ženy a zdi zdobené zlatem. Fidá’íjům naléval víno a nacpával hašišovou dýmku, dokud nepadli omámení na zem, a v tvrdém spánku je pak přenesl do zahrady. Nechal je užít si rozkoší a odvedl zpátky. Pak slíbil, že pokud mu budou oddaně sloužit až do smrti, zajistí jim ráj na věčnost.

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Nečekaná rána z východu

Asasíni rozsévali strach mezi perskou šlechtou po několik generací. Ale žádná sláva není věčná. V roce 1256 vtrhli do Alamútu rozpínající se Mongolové, jejichž říše okupovala skoro třetinu planety a je dodnes největší říší v dějinách lidstva. Na takovou sílu byly politické vraždy krátké a za pár let se o řádu fanatiků už jenom vyprávělo po večerech nad jehněčím masem a mátovým jogurtem.

Nejslavnějšího dnešního asasína najdete ve hře Assassin's Creed •  Ubisoft


Jak vzniklo jejich jméno?

Sekta blízkovýchodních vrahů není tajemná jenom svojí historií, ale i jménem. Sami si říkali nizárijci. Jménem hašíšíja je počastoval nejprve vůdce znepřátelené sekty s tím, že se před vraždami posilňují kouřením hašiše. To je ale nesmysl. Droga, vyrobená z květů konopí, má zklidňující účinek a to poslední, na co byste po jejím užití měli pomyšlení, by bylo někomu podřezat krk. Nejspíš je chtěl prostě urazit – jako by dnes řekl, že jsou to feťáci. Označení se ale chytil Marco Polo, přinesl do Evropy příběh o opojení v rajské zahradě, a do dějin již navždy zapsal nizárijce jako hašašíny, kuřáky hašiše. Z toho pak vzniklo slovo asasín.

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Šaolin: Tajemný klášter kung-fu

Šaolin: Tajemný klášter kung-fu

Elitní válečníci historie: Evropští bojovníci Janičáři pod tureckou vlajkou

Elitní válečníci historie: Evropští bojovníci Janičáři pod tureckou vlajkou

 

Články odjinud