Elitní válečníci historie: Švýcarská garda, barevní ochránci papeže

Elitní válečníci historie: Švýcarská garda, barevní ochránci papeže
Sdílej
 
Papež, nejvyšší představitel církve, potřebuje ochranku. To je snad jasné. A pokud má někdo chránit papeže, měli by to být jen ti nejlepší.

 

Papežovo sídlo je ve Vatikánu, ale my začneme někde jinde - ve Švýcarsku. Ve středověku to byla malá a poměrně přelidněná krajina, kde byla nouze zavadit o nějakou práci nebo obživu. A tak se mladí muži nechávali přes léto verbovat do válek v okolních zemích. Obyvatelé ostatních zemí si velice rychle všimli toho, že Švýcaři jsou skvělí válečníci a začali je organizovat do oddílů, kterým říkali Švýcarská garda.

Nauč Francouze bojovat

Největší jméno si Švýcarská garda udělaly ve Francii. Karel VII. s nimi uzavřel roku 1453 smlouvu, kterou později roku 1474 obnovil Ludvík XI. Ten najal švýcarské vojáky především jako instruktory pro svoji armádu, ale tvořili i významnou oporu jeho vojsk.

Švýcarům to ve válkách šlo dost dobře i při boji muře proti muži •  Albertina online

Na revoluci lepšího nenajdeš

Snad nejvíce se Švýcarská garda vyznamenaly za Velké francouzské revoluce. Při srdnaté obraně Tuilerijského paláce bylo z 900 gardistů pobito asi 600 a dalších 160 zemřelo poté ve vězení nebo přišli o hlavu pod gilotinou. Švýcarská garda se následkem ztrát zmenšila na asi 300 mužů, kteří byli ještě před obranou paláce vysláni do Normandie. Napoleon pak v roce 1832 převelel celou Švýcarskou gardu pod cizineckou legii.

Gardisté skládají přísahu •  Paul Ronga, Wikipedia

Pod vlajkou papeže

Oficiální ochrankou papeže se udatní Švýcaři stali roku 1506. Papež Julius II. požádal tehdy Švýcarsko o posádku v počtu 200 mužů na svou ochranu. Prvních 150 mužů tehdy po tříměsíčním pochodu dorazilo do Říma 22. ledna 1506 a tento den je považován za oficiální datum vzniku papežské gardy. A rozhodně měla co dělat! O jednadvacet let později se garda vyznamenala při obraně papeže před španělskou armádou. Ze 189 mužů bylo 147 pobito, ale přesto zvládli eskortovat svatého otce (tehdy jím byl Klement VII.) do bezpečí nedaleké pevnosti.

Až do současnosti

Papežská Švýcarská garda je nejstarší a zároveň nejmenší armádou na světě a stále slouží svému původnímu účelu. V současné době ji tvoří 110 mužů a je to velice prestižní povolání. Příslušníkem se může stát pouze Švýcar, který musí navíc být svobodný, ve věku 19-30 let a musí být vyšší než 174 centimetrů. Garda je také známa pro své barevné uniformy u kterých není bez zajímavosti, že se šijí kousek od českého města Jihlava.


Elitní válečníci historie

- Evropští bojovníci Janičáři pod tureckou vlajkou

- Opilí zabijáci berserkové

- Samurajové

- Nesmrtelní

- Pretoriánská garda

- Nidžové: Bojovníci ze stínů

- Aztéčtí jaguáří válečníci

- Legendární britští Commandos

Přečtěte si také:

Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci

Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

Elitní válečníci historie: Samurajové

Elitní válečníci historie: Samurajové

Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí

Papírová historie #26: Tank "Lidice" slaví výročí

 

Články odjinud