Elitní válečníci historie: Batavové, disciplinovaní barbaři bojovali za Řím

Elitní válečníci historie: Batavové, disciplinovaní barbaři bojovali za Řím
Sdílej
 
Mezi 4. a 5. stoletím našeho letopočtu byli součástí římské armády dnes trochu zapomenutí Batavové, kteří na bojišti dokázali divy.

 

Římská říše dosáhla po přelomu letopočtu nebývalé moci a civilizačního rozvoje. Římané na to byli jaksepatří hrdí a ostatní evropské národy rádi označovali za barbarské kmeny. Patřili k nim i obyvatelé dnešního Nizozemska, západogermánský kmen Batavavů, který byl sice barbarský, ale římské armádě se hodil k rozšíření početního stavu. Batavové původně tvořili pomocnou, druhořadou jednotku, o síle zhruba 500 mužů, časem se však vypracovali mnohem výše.

Rekonstrukce bitvy s Batavy •  John Doran / Flickr

Nepodceňuj barbary!

Římští generálové neuvažovali o Batavavech jako o excelentních bojovnících. Jejich oddíl byl nasazen roku 357 v bitvě proti germánským kmenům u dnešního Štrasburu, kterému se říkalo Argentorate. Bitva se nevyvíjela příliš dobře, první linie byly proraženy a těžiště bitvy v tu chvíli zůstalo na Batavech. Ti navzdory početní převaze nepřítele dokázali bitvu do značné míry zachránit. Bylo to hlavně kvůli kombinaci tvrdého vojenského výcviku pod římskými veliteli a přirozenou odvahou Batavavů.

Takto mohl vypadat batavský válečník •  John Doran / Flickr

Elitní junioři a senioři

Poté, co se osvědčili, byli Batavové převeleni do Británie a později se vrátili zpět na evropský kontinent. Během čtvrtého století našeho letopočtu se římská armáda rozdělila na dvě části. Jedné velel císař Valentinian a druhé Valens. Došlo i na rozdělení oddílů Batavavů na seniores a iuniores. Nešlo však o označení věku, ale o příslušnost k císaři. Valens měl pod sebou juniory, Valentinian seniory. A právě senioři udělali jednu zásadní chybu.

Rekonstrukce obranné formace Batavů •  John Doran / Flickr

Útěk z bojiště

Když v roce 365 čelil císař Valentinian I. napadajícím Němcům, byl v bitvě poražen. Císař sice vyvázl z bitvy bez zranění, ale když pak pátral, kde se stala chyba, zjistilo se, že Batavové utekli z bitvy jako první. Valentinian nařídil zbavit Batavy jejich zbraní a prodat je do otroctví. Dezertéři se císaři omluvili a odprosili ho, aby jim dal ještě jednu šanci. Císař svolil, vrátil jim zbraně a Batavové opustili tábor a začali bojovat podle svého. Bez jakékoliv hlubší organizace a taktiky, tak jak jim velela jejich přirozenost. Znenadání napadli nepřítele, pobili co mohli a než se stihl překvapený nepřítel sešikovat k obraně, Batavové zmizeli.

Batavové v akci •  John Doran / Flickr

Noční partyzáni

Batavové byli sice vycvičeni tvrdou římskou vojenskou školou k disciplíně, ale ve chvíli, kdy to bylo třeba, dokázali uvažovat mimo zaběhlé vojenské taktiky a postupy. Nepřítel, který se utábořil u řeky si připadal v bezpečí. Za zády měl vodní tok, který považoval za nepřekonatelný a tak ho ani nijak nehlídal. Batavové si počkali na noc a pak v plné zbroji řeku překonali. Podle některých spekulací používali měchy naplněné vzduchem, aby neklesli kednu. Jejich koně byli vycvičeni, aby to dokázali s nimi, takže najednou měl spící nepřítel v zádech oddíl kavalerie, který napáchal nepěkné škody a zmizel do noci.

Příslušník batavské kavalerie •  John Doran / Flickr

Nelehké pořízení

Batavové tak dokázali, že i z necivilizovaného bojovníka lze udělat disciplinovaného a vynalézavého vojáka. Když se však takovým válečníkům zadá úkol a poskytne se jim dostatečná volnost ve způsobu jeho splnění, dokážou překvapit a svojí šikovností přechytračit takřka kohokoliv. Ti nejlepší z nich dokonce časem sloužili v osobní gardě římského císaře

Přečtěte si také:

Elitní válečníci historie: Pretoriánská garda

Elitní válečníci historie: Pretoriánská garda

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

Psí plemena: Dalmatin, černobílý elegán

Psí plemena: Dalmatin, černobílý elegán

 

Články odjinud