ABC Verdikt: Kingdom Come: Deliverance

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Většina českých hráčů má ve svém pixelovém srdci zvláštní místo pro české hry. Starší z vás možná hráli legendární Flashpoint nebo Mafii. Kingdom Come má všechny předpoklady, aby stanula po boku takových legend.

 

UPOZORNĚNÍ NA VHODNÝ VĚK: Kingdom Come: Deliverance má věkový rating PEGI 18, není tedy vhodná pro mladší publikum. Ve hře se vyskytují prvky extrémního násilí a vulgární slova. Více zde. 

Pokud jste o Kingdom Come zatím neslyšeli, přečtěte si náš souhrn. Od začátku je hra koncipována jako středověké RPG. Ano, těch už tu byly tuny. Ale v tomto případě se dá říci, že jde téměř o simulaci určité doby a místa. Jestli jste někdy zatoužili okusit život v českém království na začátku patnáctého století, konkrétně roku 1403, tak si troufám říci, že není v možnostech současných technologií dostat vás blíže, než právě v Kingdom Come.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Vítejte ve středověku

V praxi to znamená celou řadu odlišností do zaběhlých pravidel žánru. Předně žádná magie, žádné fantasy. Tohle je realistický svět. Kouzla a čáry tady nemají místo, spory se řeší domluvou, ty ostřejší mečem, případně z větší vzdálenosti lukem. A protože důraz na realističnost je silný, střílí se lukem bez zaměřovacího bodu. Ani tak vám příliš nepomůže. Nepřátelé jsou rychlí a šermovat umí jako… nu, jako profesionální středověcí vojáci. Více, jak jeden protivník znamená velký problém. Na vteřinu polevíte v souboji, dostanete mečem přes ruku a vaše šance na vítězství se díky tomu rapidně zmenší. Dobře mířený šíp vás nemusí složit okamžitě, ale můžete potupně vykrvácet, pokud nemáte obvaz nebo se vám nedostane včasné pomoci. Pád z větší výšky vás může stát zlomenou nohu. A to ani nemluvíme o tom, že budete mít pořád hlad a bez pravidelných návštěv lázní vám všichni budou opakovat, že smrdíte. Vítejte ve středověku tak reálném, jak jste ho ještě ve hrách neviděli.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Dokonalost je v detailu

Až se budete v hodině dějepisu potit u tabule a přemýšlet, jak to v tom patnáctém století bylo, stačí si vzpomenout na Kingdom Come. Nekopíruje sice přesně dějiny, ale cokoliv ve hře vidíte, je založeno na reálném základu. Meč, který třímáte v ruce, odpovídá svým tvarem, délkou i vším ostatním tomu, jaké byly v té době trendy. Oblečení chudého sedláka, výmalba a zdobení v domech bohatých měšťanů, hrady (třeba Talmberk nebo Stříbrná Skalice), nádobí , zkrátka na cokoliv si vzpomenete, to přesně zapadá do tehdejší doby. Tvůrci s až otravným smyslem pro detail vše konzultovali s historiky, případně se sami ponořili do zkoumání, aby Kingdom Come skutečně co nejvěrněji kopírovalo dobu, kdy se odehrává.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Příběh vám nedá spát

Hru začínáte jako syn vesnického kováře. První úkoly jsou spíše na rozkoukání a osahání ovládání. Naučíte se bojovat pěstmi i mečem, zkusíte si něco koupit, skočíte do hospody pro džbán piva a na čerstvě omítnutý dům budete házet hnůj (opravdu). Pak se ovšem příběh ošklivě zvrtne, válka vás připraví o rodinu a hlavní hrdina se vydá za pomstou. Vstoupíte s ním do služeb jednoho z hradních pánů a budete následovat jeho pokyny v boji proti nájezdníkům, ale také se podle vlastní vůle rozhodnete, zda chcete krajinu zkoumat na vlastní pěst a nacházet vedlejší úkoly. Hlavní příběh je jedním z nosných prvků hry, funguje velmi dobře a neustále jsem se těšil, až se opět posune a já zjistím, o čem je další kapitolka.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Jako byste tam byli

Na první pohled vás ohromí grafické zpracování. Kingdom Come se odehrává v okolí řeky Sázavy, konkrétně ve vesnicích kolem města Sázava. Pokud jste tam někdy byli, sami ve hře zjistíte, že tvůrci přenesli krajinu do hry naprosto dokonale. Krajina vypadá jako živá, střídání dne a noci působí realisticky a když prší, tak budete mít touhu rychle se schovat pod strom, i když sedíte v suchu u počítače. Textury jsou ostré, pohyby postav plynulé, hra zkrátka působí neskutečně uvěřitelně. Vizuální stránku mocně podporují povedené zvuky, třeba procházka údolím podél řeky nebo lesem je pastvou pro uši. K tomu připočtěte skvělou hudbu, která se plynule mění podle situace a máte technicky dokonale zpracovaný herní svět.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Chybičky se vloudily

Jak už to tak u takhle velkých projektů bývá, po vydání v nich přeci jen pár chybek zbyde. Kterékoliv jiné hře bych to odpustil, ale u Kingdom Come si musím rýpnout. Titul, který měl vyjít ještě v roce 2015 a od té doby až doteď byl neustále odkládán a oproti původním plánům i lehce osekán, by měl vyjít ve stavu, kdy hráče nebudou otravovat bugy a chyby. Na to, jak dlouhou dobu měli vývojáři na testování, hra obsahuje chyb skutečně více, než je zdrávo. A nejde jen o chyby ve hře. Pády celého programu (nejen při loadingu) nejsou ničím výjimečným a požadavky na výkon počítače se rozhodně nedrží při zemi. Hra je také až zbytečně těžká v soubojích a některé herní prvky, jako potřeba jídla nebo spánku jsou sice realistické, ale občas vyloženě zdržují od postupu.

Kingdom Come: Deliverance •  Warhorse

Stojí za to?

Pokud se vám líbí myšlenka realistického RPG prostého jakékoliv magie a zasazeného do zajímavé historické epochy, Kingdom Come vás pravděpodobně chytne stejně, jako nás v redakci a nepustí, dokud ho nedohrajete. Jestli ale chcete hru vyzkoušet jenom z fanouškovství k české herní scéně, tak rozhodně počkejte. Minimálně měsíc, než se podaří vychytat ty nejhorší chybky a bugy.

Na další recenze Kingdom Come, mapu a video ze hry se můžete podívat tady >>

Přečtěte si také:

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

České přízraky: Kde zanechal ďábel svou stopu?

České přízraky: Kde zanechal ďábel svou stopu?

Císař budovatel: Hrady Karla IV.

Císař budovatel: Hrady Karla IV.

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

 

Články odjinud