CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze
Sdílej
 
Kryptokočičky jsou něčím mezi Pokémony a nemovitostmi. Stejně jako Pokémoni se dají sbírat, byť jsou pouze elektronické, a přitom se do nich dá investovat – stejně jako do fyzických nemovitostí.

 

Sbírat se dá cokoliv: figurky z Kinder vajíček, poštovní známky, Pokémoni, vylouhované pytlíky od čaje, kartičky Magic: The Gathering nebo malá vrtulová letadla ze 70. let, má-li na ně člověk dost místa ve svém soukromém hangáru. I chovat se dá cokoliv, dokud vás to nežere – psi, kočky, gekoni, papoušci nebo stádo pštrosů dvouprstých (vyčleníte-li jim tedy v tom hangáru dost místa). Co ale sbírat či chovat v případě, že máte místo tak akorát na harddisku počítače? Existuje odpověď na obě otázky naráz: CryptoKitties – čili "kryptokočičky".

V blockchainu etherea

CryptoKitties jsou kočičky mnoha podob, barev a charakterů. Dají se jednorázově koupit a uložit do kočičího pelíšku, stejně jako se dají vzájemně křížit, rozmnožovat a prodávat. A to vše bez rizika toho, že by na ně kdokoliv potřeboval hangár – ačkoliv jich jednoho dne budou na Zemi čtyři miliardy. CryptoKitties jsou totiž kočičky elektronické: Existují pouze v blockchainovém systému decentralizované kryptoměny ethereum. Pokud vám to znělo, jako bych vysvětloval recept na fazolové ragú ve svahilštině, pak věnujte pozornost boxu o kryptoměnách (níže).

CryptoKitties: Virtuální Kryptokočičky

CryptoKitties: Virtuální Kryptokočičky

Elektročičí pelíšek

Když se podíváte na stránku cryptokitties.co firmy Axiom Zen, první, co spatříte, budou roztomilé čumáčky několika pestrobarevných kryptokočiček. To jsou ale jen vrátka do oficiálního kryptokočičího tržiště, na nějž se člověk dostane jen s elektronickou peněženkou s nějakými těmi jednotkami etherea. Teprve tam začínají ta opravdová kryptokočičí kouzla.

Sám jsem kryptokočičky sbírat ještě nezačal (místo toho mám živého psa), a tak jsem se na to, jak to funguje, zeptal jedné z jejich chovatelek – Hedviky Pajerové, která se stará o sociální sítě v organizaci Paralelní polis, zasvěcené mimo jiné právě kryptoměnám.

Kryptokočičky CriptoKitties žijí v blockchainu kryptoměny ethereum •  Profimedia.cz

Kočička v troubě

"Každá kryptokočička má daný genom, který určuje její podobu a specifické vlastnosti," vysvětluje mi Hedvika, když se díváme na kryptokočky na monitoru jejího počítače. Tím genomem je 256bitový záznam v síti etherea. Jde o elektronickou obdobu kočičí DNA, z níž pak vychází specifická podoba kočky. Zrovna ve chvíli, kdy si s Hedvikou povídáme, se na ploše jejího notebooku objevuje nové koťátko. Doprovodný text uvádí, že "kotě je v troubě" a narodí se za 20 minut.

BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?

BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?

Řádek záznamu

Jakkoli roztomilé, CryptoKitties jsou v blockchainové podobě jen řádkem elektronického záznamu. Znamená to, že v samotném základu mají vlastně skoro stejnou formu jako samotná kryptoměna, za niž se pořizují. Zdá se vám to zvláštní? Blockchain kryptoměny ethereum je specifický v tom, že umožňuje existenci smart contractů (což je komplexnější varianta elektronických smluv, než jaké nabízí třeba bitcoin) a takzvaných tokenů, což může být v tomto případě druh vnitřního platidla v rámci kryptoměny. Vlastnictví kryptokočiček je vyjádřeno právě smart contractem. Mají formu nezaměnitelného tokenu (konkrétně jde o token ERC-731), který je automaticky distribuován skrze smart contract a lze jej pořídit právě za ethereum.

Kryptokočičky CriptoKitties žijí v blockchainu kryptoměny ethereum •  cryptokitties.co

Roztomilá zodpovědnost

Stejně, jako člověk může ve fyzickém světě investovat třeba do nemovitostí, může ve světě etherea uložit peníze právě do kryptokočiček. A přestože cena kryptoměn v tuto chvíli připomíná vozíčky na horské dráze, není vyloučeno, že za pár měsíců či let se taková investice vyplatí. Stejně tak je ovšem možné, že se objeví konkurenční model něčeho podobného (žhavou novinkou jsou teď takzvané "kryptocelebrity") a kryptokočičky vytlačí z centra zájmu sběratelů a chovatelů tak daleko, že nebudou mít žádnou cenu. Chovatelka Hedvika s tímhle rizikem počítá. Pořízení kryptokočičky není zrovna levná záležitost, v přepočtu na koruny stojí každá alespoň pár tisíc. Je tedy nutné o něm přemýšlet i z hlediska případné ztráty. Jinými slovy, kryptokočičky jsou roztomilé, ale vyžadují finanční zodpovědnost.

Virální nákaza: Legrace na netu

Virální nákaza: Legrace na netu

Trochu líné micky

"Kryptokočičky mají tu výhodu, že jsou první," mluví o CryptoKitties Hedvika jako o něčem podobně revolučním, jako byla kdysi hra Farmville na Facebooku nebo Angry Birds na mobilních telefonech. "Jejich nevýhodou je ovšem to, že s nimi zase není taková zábava," dodává. Zatímco třeba Pokémony může člověk pronásledovat v ulicích a svádět s nimi urputné boje, kryptokočičky toho neumí o moc víc, než jen sedět a koukat, dokud se nezačnou množit. Pak se tedy chvíli množí – načež se narodí kryptokoťátko, které zase jen tak sedí a kouká... Dokud nevyroste a nenechá se (za další etherea) rozmnožit.

Kryptokočičky můžete sbírat podobně jako Pokémony •  Profimedia.cz

Revoluce CryptoKitties

Jsou kryptokočičky revoluční? Nepochybně, ale dodejme, že pokud jde o revoluci, pak je to pouze první krok. Systém kryptoměny ethereum je velmi komplexní záležitost a kryptokočičky jsou jen první masově oblíbenou ukázkou toho, co všechno blockchain dokáže. Už jen za to, že vyvrací omyl, že kryptoměna je jen něco elektronického, za co se dá pořídit něco jiného ve fyzickém světě, si zaslouží drbat za digitálníma ušima. Nyní CryptoKitties plánují rozšířit svůj herní záběr, v rámci čehož se chystá kupříkladu soutěž o nejkrásnější kryptokoťátko. Co dalšího pro nás mají kryptokočičky ve svém digitálním rukávu, uvidíme časem. Do té doby nezbývá, než je dostatečně krmit ethereem.


Na písečku kryptoměn

Kryptoměna je revoluční druh platidla, které existuje v elektronické formě. Mezi jeho základní charakteristiky patří, že je decentralizované a kryté pokročilým šifrováním. Sledujete-li dění ve světě technologií či ekonomiky, nemohly vám uniknout informace o bitcoinu – prvním globálně rozšířeném kryptoměnovém systému.

Ethereum je jednou z nejvážnějších kryptoměn •  Profimedia.cz

Blockchain místo banky

K základním kamenům kryptoměnového systému patří tzv. blockchain: Distribuovaná decentralizovaná databáze, uchovávající záznamy o veškerých transakcích jako taková obří, neustále se kopírující účetní kniha. Kryptoměna jako je bitcoin nepotřebuje banky, právě proto, že má blockchain. Každý účastník má takovou centrální účetní knihu k dispozici ve své vlastní kopii – což je mnohem promakanější kontrolní mechanismus, než jediná kopie někde v trezoru. Proto se kryptoměna označuje jako „decentralizovaná“: Tedy bez centrálního kontrolního bodu, neboť „centrem“ a „kontrolorem“ jejích transakcí jsou z povahy věci všichni zúčastnění.

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

Auta místo ponožek

Kryptoměn jsou dnes hromady. Obrovitý nárůst ceny bitcoinu, za nějž si ještě před pár lety nakupovalo pár nadšenců ponožky přes internet a dnes, pokud si nějaké bitcoiny nechali, si za stejný obnos v kryptoměně kupují automobily Lamborghini, inicioval vznik desítek dalších kryptoměn – absurdních i relevantních. Jednou z těch, které jsou brány nejvážněji, je ethereum.

A právě v blockchainu etherea dnes žijí kryptokočičky.


Kryptokočičky jsou čísla

Kryptokočičky CriptoKitties žijí v blockchainu kryptoměny ethereum •  cryptokitties.co

- Každých 15 minut se narodí jedna nová kryptokočička; to znamená, že se líhne 672 kočiček týdně.

- Podobně jako existuje omezený počet bitcoinů, které budou kdy poslány do oběhu, je plánován i omezený počet kryptokočiček: Ve finále jich budou 4 miliardy.

- Dosud nejdražší kryptokočička se prodala v prosinci 2017 za 246.9255 ETH, což bylo v té chvíli v přepočtu více než dva miliony českých korun.

- Na konci roku 2017 se staly kryptokočičky tak populární, že zahltily systém sítě Ethereum.

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

 

Články odjinud