3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC
Sdílej
 
Moderním virtuálním platidlům je předpovídána velká budoucnost. Pojďme se na několik z nich podívat.

 

Asi už jste slyšeli o kryptoměnách. Pokud ne, tak se základní principy fungování bitcoinu a dalších virtuálních měn se dozvíte zde. Kryptoměn existuje více jak 900. Nějaký čas ještě potrvá, než se ukáže, které z nich budeme skutečně v blízké budoucnosti používat namísto mincí a bankovek, které máme v peněženkách. Už teď ale najdete bankomaty na kryptoměny!

Těžební společnosti

Těžební farma. To bude bitcoinů! Anebo ne? •  archiv autora

Ještě, než se podíváme na tři měny, které jsou dle nás nejdůležitější, tak by možná stálo za to zrekapitulovat, co se v poslední době na kryptotrhu událo. Obecně vzato se těžba v domácích podmínkách dost ztížila a těží se spíše ve velkém. Hlavně v Číně a v Rusku vyrostlo několik doslova továren na těžbu kryptopeněz.

Čína řekla ne

Tak takhle se těží ve velkém. •  archiv autora

Hlavní událostí posledních týdnů je postoj Číny, která se velice negativně postavila proti kryptoměnám a rozhodla se značnou část z nich zakázat. To ukazuje, že hlavní problém, který Bitcoin a jemu podobné měny mají, je neregulovatelnost.

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Což je možná dobré pro uživatele, ale bankám i vládám po celém světě právě tahle skvělá vlastnost může být trnem v oku. Čína tedy udělala krok proti Bitcoinu i ostatním kryptoměnám a ty okamžitě začaly ztrácet na hodnotě. Dobrou zprávou je, že se pomalu, ale jistě vracejí na původní hodnoty.

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC:

Bitcoin (BTC)

Virtuální BitCoiny ve fyzické podobě •  ABC

O Bitcoinu už jsme psali a když se podíváme na vývoj, tak můžeme říct jediné. Pokud byste v době, kdy článek vyšel (5. března 2015) nakoupili 10BTC, tak by vás to stálo zhruba 7 100 korun. A dneska by to, co jste nakoupili bylo prodejně za zhruba 1 050 000 korun. To by pro Vás znamenalo zisk 1 043 000 korun! Jak jsme psali výše - v domácích podmínkách se už Bitcoin téměř netěží, ale o to více se s ním obchoduje. V mnoha eshopech už si můžete koupit třeba nový počítač právě pomocí této kryptoměny.

Ethereum (ETH)

Ethereum patří ke třem nejzajímavějším kryptoměnám. •  archiv autora

Ethereu někteří předpovídají větší budoucnost, než Bitcoinu. Černou skvrnou na jeho pověsti je však událost z loňského léta, kdy bylo díky chybě ve zdrojovém kódu zcizeno velké množství ETH v hodnotě přes 1 miliardu korun! Krátce poté byla měna rozdělena a k Ethereu přibylo i Ethereum classic. Obě měny stále těží spousta uživatelů v domácích podmínkách pomocí silných grafických karet.

Litecoin (LTC)

Litecoin je nazýván "stříbrem" kryptoměn •  archiv autora

Říká se, že jestliže Bitcoin je zlato, pak za stříbro se dá považovat Litecoin. Tato měna byla vytvořena Charlesem Lee - bývalým programátorem Googlu. Měna byla vytvořena s důrazem na to, aby se nedala jakkoliv ovlivňovat, ničit, kontrolovat nebo dokonce padělat. Oproti dvěma výše jmenovaným měnám ještě nemá takovou hodnotu, ale to větší má prostor k růstu.

Přečtěte si také:

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

Trezor pro semena i data: Proč je dobré zálohovat

Trezor pro semena i data: Proč je dobré zálohovat

Token: Pán prstenů budoucnosti

Token: Pán prstenů budoucnosti

Magie z dávnověku

Magie z dávnověku

Za plchy bez lezení po stromech

Za plchy bez lezení po stromech

 

Články odjinud