Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie
Sdílej
 
V Česku leží několik významných nerostných lokalit a těžba surovin má u nás dlouhou tradici. Víte ale, že těžit dnes může prakticky každý a nepotřebuje k tomu krumpáč ani bagr? Kryptoměny takovou možnost nabízejí.

 

Kryptoměny jsou digitální peníze, které lidem umožňují provádět online platby přímo mezi sebou. Nemají stanovenou hodnotu a jednoduše stojí tolik, kolik jsou lidé ochotni za ně zaplatit.

Stejně jako existuje mnoho tradičních měn — dolar, euro, koruna — existuje také více než 1 500 různých kryptoměn, každý může vytvořit svoji. Nejznámější bitcoin představila v říjnu 2008 skupina Satoshi Nakamoto, její úspěch následují kryptoměny ethereum, ripple, bitcon cash, cardano nebo litecoin. 

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

3 nejvýznamnější kryptoměny podle ABC

Blockchain jako virtuální účetní kniha

Ve spojení s kryptoměnami je důležitý „blockchain“, technologie, která zaznamenává jednotlivé transakce a vlastnictví bitcoinů. Jedná se o systém, který v průběhu času (v řetězci - chain) spojuje skupiny transakcí (bloků - block) — každá transakce tak vytvoří součást nového bloku, který je přidaný do řetězce.

Výsledkem je, že blockchain poskytuje záznam o každé bitcoinové transakci, která se kdy stala, a je k dispozici komukoli, kdo ji může vidět. Má vlastně podobu velké virtuální účetní knihy. Jak těžba kryptoměn funguje, můžete zjistit i v tomto videu:

Bitcoiny se dnes získávají nákupem anebo jejich těžbou. Těžba je termín používaný pro ověřování a zaznamenávání nových transakcí do blockchainu. Zahrnuje práci vykonanou počítači a vede k pomalému hromadění zdrojů — stejně jako u těžby nerostů.

Těžba bitcoinů jako řešení hádanky

Blockchainový „blok“ obsahuje dvě informace: data, která se mají přidat do databáze a ID bloku, který v řetězci předchází tomu přidávanému. Chcete-li do blockchainu přidat nový blok, je třeba vyřešit výpočetní hádanku, která zašifruje data bloku.

Horníci jsou v tomto případě lidé, kteří věnují výpočetní sílu (často celé sítě dedikovaných těžebních počítačů) řešení šifrovacích hádanek, aby do blockchainu přidali nové bloky. 

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

První horník, který blokuje šifrování, což umožňuje bezpečné sdílení přes internet, je za svou práci oceněn bitcoinem. Vítěz sdílí své výsledky se všemi ostatními horníky, kteří ověří, že šifrování je bezpečné a práce je hotová. Tomu se říká „doklad o práci“. 

Jakmile je vítěz ověřen ostatními horníky, bezpečně přidá nový blok do stávajícího řetězce. Když byly bitcoiny před třinácti lety vytvořeny, odměnou bylo neuvěřitelných 50 bitcoinů za každý blok. Od té doby se počet bitcoinů snížil na polovinu, přičemž aktuální odměna je něco přes 6 bitcoinů.

I takto může vypadat těžební farma •  Wikimedia

Nejvíce se těží v Číně 

Horníkem se může stát každý, ale těžba není pro každého. Většina počítačů dokáže těžit bitcoiny, ale není dostatečně efektivní na to, aby vydělala. Náklady na elektřinu, která je potřebná k těžbě, převyšují výši odměny.

Proto se bitcoiny nejvíce těží tam, kde je elektřina nejlevnější. Více než 70 % těžby se odehrává v Číně, kde je provoz počítačů v tzv. těžebních farmách extrémně výnosný.

Za kryptoměny už dnes můžete nakupovat výrobky i služby •  www.maxpixel.net

Bitcoinů není nekonečná nabídka, vytěžit jich je možné pouze 21 milionů. Počet nových bitcoinů vytvořených každý rok se časem automaticky sníží na polovinu, dokud počet těch vytěžených nedosáhne 21 milionů, což se podle odhadů stane v roce 2024.

Právě teď byly vytěženy více než tři z každých čtyř bitcoinů, které kdy budou existovat, zatímco mnoho z nich bylo navždy ztraceno kvůli vyřazeným pevným diskům počítačů nebo zrušením webových stránek.

Malá těžební farma •  www.maxpixel.net

Hrozba ekologické katastrofy

Největší nevýhodou kryptoměn je použití obrovského množství energie při těžbě. A to natolik, že např. na Islandu, který do značné míry spoléhá na levnou energii z vodních elektráren, se při těžbě bitcoinů využije více energie než na spotřebu v domácnostech. Někteří odborníci varují, že by to mohlo vést k případné ekologické katastrofě. 

Pokud máte počítač s moderním grafickým procesorem, můžete ho pochopitelně použit k vydělávání peněz v době, kdy ho sami nepoužíváte. Další možností je pronajmout si těžební sílu v některé ze zemí s nízkými náklady na elektřinu nebo se přidat k některým z kontroverzních fondů tzv. těžařských bazénů (mining pools), které umožňují horníkům kombinovat nebo sdružovat svou těžební sílu a rozdělit si pak výdělky. 

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Peníze v kapse: Nejlepší rady, co dělat s penězi

Peníze v kapse: Nejlepší rady, co dělat s penězi

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

 

Články odjinud