Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?
Sdílej
 
Chytré telefony dnes vědí téměř vše o našem každodenním životě. Prostřednictvím aplikací, které využíváme, dáváme oprávnění třetím stranám, aby porozuměly tomu, jak se chováme v reálném světě. Jednou z nejdůležitějších informací, kterou poskytujeme, jsou data o poloze, které dáváme k dispozici v mnoha různých podobách a z různých zdrojů. Co o nás prozrazují a jak fungují?

 

Údaje o poloze jsou geografické informace o místě pobytu konkrétního zařízení spojené s časovým identifikátorem. Předpokládá se, že data z konkrétního zařízení korelují s konkrétní osobou - identifikátor zařízení pak funguje jako pseudonym pro tuto osobu. Přeloženo do češtiny: Předpokládá se, že telefon používáte vy a pouze jenom vy a kde se telefon nachází, tam jste také. Pro poskytovatele služeb je ID telefonu něco jako vaše rodné číslo – jste to vy. Tento identifikátor se nazývá ID zařízení.

Historie mobilních telefonů: Od vysílaček po smartphone

Historie mobilních telefonů: Od vysílaček po smartphone

Pod dohledem GPS

Existuje několik různých technik shromažďování údajů o poloze. Tyto techniky se liší ve spolehlivosti a ty hlavní si teď představíme. Základní je polohový signál. Tento signál není produktem samotného zařízení - pochází z jiné technologie, která produkuje signály. Jedná se např. o GPS.

Systém je tvořen satelity, které jsou na oběžné dráze kolem Země. Tato technologie funguje ve vašem zařízení pro přijímáním signálů ze satelitů a může spočítat, kde se nacházíte, změřením času potřebného k příchodu signálu od satelitu do zařízení.

Analýzy dat v souvislosti s pandemií COVID-19 se rozhodla využít i tzv. chytrá karanténa •  MaxPixel.net

Velký bratr Wi-fi

Dalším zdrojem lokalizačních signálů jsou Wi-fi sítě, které jsou přesné pro měření polohy uvnitř. Zařízení mohou tuto infrastrukturu použít pro určení přesnějšího umístění, pokud nejsou dostupné GPS a mobilní věže, nebo pokud jsou tyto signály blokovány. Signál polohy kombinovaný s identifikátorem umožní sledovat pohyb zařízení v průběhu času. Pokud však mají být získány podrobnější a přesnější informace z údajů o poloze, jsou potřeba ještě některá metadata nebo datové soubory navíc.

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Údaje o poloze: Sledování pohybu

Nejběžnějším používaným datovým souborem je POI. Tento dataset obsahuje zajímavá místa, která jsou důležitá při porovnávání toho, jak se uživatelé pohybují a chovají, v kontextu skutečného světa.

Využití takových dat může být užitečné např. v případě dopravního podniku, který bude zjišťovat zeměpisné šířky a délky zařízení, která ukazují, jak se Pražané pohybují třeba mezi 7. a 10. hodinou ráno. Datový soubor pak může zahrnovat stanice metra a klíčové cestovní trasy, které dopravnímu podniku umožní sledovat vytížení jednotlivých stanic a tras a chování cestujících.

S chytrými telefony ve vozíku a s aktivními údaji o poloze procházel Simon Weckert prázdné ulice. Mapa začala řidičům hlásit zácpu •  www.simonweckert.com

Geo Tools: StreetView a ti druzí

Společnost Google přišla v roce 2005 se službami Google Maps a Google Earth a o dva roky později následovala služba Street View. Souhrnně je označujeme jako Geo Tools, technologicky jsou dnes ještě vyspělejší a s klasickými analogovými mapami už mají málo společného. Nejvýznamnějším rozdílem je, že jsou interaktivní a reálná data mění na virtuální a mnoho aplikací i služeb toto rozhraní využívá (napříéklad Airbnb, Tinder, Uber a podobně).

Svět pod lupou: Street View a ti druzí

Svět pod lupou: Street View a ti druzí

Zmatené Google mapy

S Geo Tools si počátkem tohoto roku pohrál berlínský umělec Simon Weckert, který se ve své práci zaměřuje na digitální svět a jeho propojení se sociální oblastí. Často ve svých dílech upozorňuje na hodnotu technologií, nikoli z hlediska skutečné užitečnosti, ale z pohledu budoucích generací.

V únoru zveřejnil pokus, kdy za pomoci 99 chytrých telefonů naložených do dětského vozíku a s aktivními údaji o poloze, procházel prázdné ulice za účelem vygenerovaní virtuální zácpy v Google mapách.

Výsledkem bylo, že se na základě výskytu velkého množství pomalu se pohybujících telefonů mapa přebarvila ze zelené barvy na červenou, která signalizuje zácpu. Navigace pak začala řidiče v reálném světě navádět na objízdnou trasu, i když to vlastně nebylo vůbec potřeba. Nevěříte? Mrkněte na video.

Polohový signál a šíření pandemie

Pokud jste letos i vy vyrazili na jarní prázdniny mimo republiku, určitě vám později přišla krátká textová zpráva, jak se chovat po návratu ze zahraničí. Byla to právě data o poloze, která ministerstvu prozradila, že jste si vyrazili do maďarských termálů nebo na lyže do Rakouska.

Zajímavá data přinesla v březnu i skupina kodérů a vývojářů Tectonix, kteří se už roky pohybují v geoprostotu a analyzují data z údajů o poloze. Zveřejnili mapu, která jasně a jednoduše ukazuje, proč se pandemie jako je COVID-19 šíří tak rychle.

S využitím dat ze signálů z mobilních telefonů pustil do světa Tectonix video ukazující šíření nákazy z oblíbené pláže Fort Lauderdale na Floridě. Tectonix vzal informace o zařízeních během prvních dvou týdnů března, kdy na pláži trávila prázdniny spousta lidí, kteří podcenili upozornění na šířící se koronavirus, a poté sledoval tato mobilní zařízení po zbytek měsíce března.

Ve videu je možné vidět, jak se mobilní zařízení „rozutekla“ z Floridy na středozápadní a východní pobřeží a jasně se ukázalo, jak rychle se virus může šířit po celé zemi

Údaje a poloze a chytrá karanténa

Analýzy dat v souvislosti s pandemií COVID-19 se rozhodla využít i tzv. chytrá karanténa. Chytrá karanténa je systém, který měl vést k včasnému zachycení infekčního onemocnění COVID-19 a izolaci v karanténě pro co největší počet potenciálně nakažených osob. Součástí systému je, ve spolupráci s nakaženými, vytipování kontaktů, na které mohli virus přenést.

Monitorovací systém používá data z mobilních telefonů a platebních karet od lidí, kteří byli pozitivně testováni, aby nalezl všechny, kteří by mohli být v důsledku toho infikováni. Jednoduše řečeno – monitorovací systém vezme data o poloze z vašeho telefonu a zjišťuje, které jiné telefony se pohybovaly ve vaší blízkosti po delší dobu tak, že mohli být jejich uživatelé nakaženi.

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Podmořské kabely: Jak data přeplavala Atlantik

Podmořské kabely: Jak data přeplavala Atlantik

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

 

Články odjinud