20 000 bitů pod mořem: Jak zchladit horká data?

20 000 bitů pod mořem: Jak zchladit horká data?
Sdílej
 
Napadlo by vás ponořit počítač pod vodu? Výzkumníky z Microsoftu ano. Na dno moře chtějí umístit obří datová centra.

 

 Možná jste někdy přemýšleli, kam se ukládají data na internetu. Nemůžou přeci jen tak poletovat mezi počítači. Obrovské množství informací se uchovává v takzvaných serverovnách. To jsou prostory o velikosti obchoďáku po strop naplněné počítačovou technikou. Umožňují nám nahrávat fotky na sociální sítě, streamovat videa anebo používat cloudová úložiště.

Šedá eminence internetu

Na serverovnách je závislé všechno, dokonce i chytrý telefon, který máte v kapse. Při spuštění online appky se propojí s počítači v serverovně, které s ním nepřetržitě vyměňují informace. A uživatelů se spuštěnými aplikacemi jsou stovky milionů. Starat se o serverovnu proto není nic jednoduchého.

Podmořské datacentrum: Jak se daří serverům na dně moře

Podmořské datacentrum: Jak se daří serverům na dně moře

Nesmí se v ní prášit, musí mít několik záložních zdrojů energie, a hlavně se musí pořádně chladit. Sami dobře víte, jak se váš počítač dokáže roztopit, když hrajete nejnovější hru. A teď si představte obří budovu plnou strojů s výkonem, o němž si můžete nechat doma jen zdát.

 

Už je na dně •  Natick

Jak je zchladit?

Největší starostí provozovatelů serverovny je účet za klimatizaci a neustálý boj s kolísavými teplotami. Inženýři proto vymýšlejí způsob, jak provozovat datová centra levně a ekologicky. Během posledních let padla řada návrhů, jak vylepšit takzvaný ekosystém serverovny. Staví se například budovy s trávníkem na střeše, který je přirozeně chladí, nebo se zapouští do země, kde teplo odvádí okolní půda. S radikálním řešením nyní přišel Microsoft. Serverovny chce uložit na dno moře. Tam je chlad pořád!

Hoďte je do vody!

Projekt jménem Natick se snaží dokázat, že technologie dokáže fungovat i v extrémních podmínkách. Inženýři sestrojili vodotěsnou ocelovou kapsli, umístili do ní serverovnu a na tři měsíce ji ponořili na necelých deset metrů hluboké dno u břehu Tichého oceánu. Pomocí zhruba stovky senzorů sledovali teplotu, tlak, pohyb vody a další ukazatele, které mohou ovlivnit chování citlivé elektroniky. Ukázalo se, že servery vydrží pobyt pod vodou bez jakékoli újmy na zdraví.

 

Už je na dně •  Natick

Servery bez údržby

Problém nastane ve chvíli, kdy se něco rozbije. Zatímco do suchozemské serverovny přijde opravář a vadnou součástku vymění, na dně oceánu nic takového možné není. I kdyby se našel dobrodružný ajťák s dýchacím přístrojem, kapsli nebude možné otevřít bez vytažení nad hladinu a důkladného osušení. Aby mohl systém Natick opravdu fungovat, potřebuje spolehlivé počítačové díly. Vědci věří, že ve chvíli, kdy je budou mít k dispozici, vydrží kapsle pod vodou třeba pět let, aniž by se o ni museli starat.

Vodní elektrárna

S tím souvisí i další nápad. Voda by neměla jen chladit servery, ale zároveň je i pohánět. Inženýři plánují využít elektřinu z podmořských proudů nebo síly přílivu a odlivu. V současnosti pracují na nové kapsli, k níž plánují dostavět i turbínu s malou elektrárnou. Pokud to bude fungovat, dočkáme se pořádné revoluce v energetice. Obří budovy, které požírají obrovské množství energie a zatěžují životní prostředí, nahradí moderní ocelové kapsle. Též odezva i náklady na přenos dat jsou u serverovny poblíž vašeho bydliště nižší. To znamená rychlejší a levnější internet. Další důvod, proč se vydat někam k moři!

 

Více o internetu:

 

Jak to vypadá v datovém centru

Jak to vypadá v datovém centru

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

Klíčová slova:
internet, pod vodou, datacentrum, Microsoft
 

Články odjinud