Google Earth - Cesta kolem světa za pár vteřin

Google Earth - Cesta kolem světa za pár vteřin
Sdílej
 

Co se takhle podívat na svůj dům pěkně shora? S programem Google Earth je to hračka. Prostřednictvím detailních satelitních fotografií můžete navštívit New York, Japonsko i egyptské pyramidy. Jedenáctiletý Vavřinec Čermák vám poradí jak na to.

Kdo by nechtěl vidět z ptačí perspektivy svoje město nebo vesnici, kde bydlí. Nebo třeba místo, kde byl na dovolené a kde se mu líbilo. Je to něco úplně jiného, než když se díváte na normální fotografie. Seshora vypadají domy a ulice povědomě, ale přesto jinak. Překvapí vás, jak třeba ulici, kde bydlíte, vlastně neznáte. I když po ní chodíte každý den do školy nebo do práce. Před časem psaly noviny o jednom Italovi, který díky Google Earth objevil nedaleko svého bydliště archeologické naleziště.
Ale navštívit můžete i místa v zapadlých koutech světa, do nichž se jinak asi nikdy nepodíváte!

Připojte se

Proletět se nad planetou a "přistát", kdekoli se vám zamane, je tak snadné. Nemusíte ani vstát od počítače, stačí si nainstalovat Google Earth a připojit se k internetu. Ale když si chcete prohlížet satelitní fotografie, musíte mít dobré a rychlé připojení. Jinak se může stát, že na jednu fotografii budete čekat celou věčnost. A to by byla škoda, vždyť zajímavých pohledů z družice je na Zemi tolik!

JDEME NA TO


Stáhněte si program na adrese: www.googleearth.com. Je velký asi 11 MB, což je pouze instalace. Postupujte, jako když si instalujete kterýkoliv jiný program. Trvá to chvilku. Pak program spusťte a počkejte, až se spojí se serverem, kde jsou všechny fotografie zemského povrchu uloženy. Asi je to až v Americe, kde má firma Google (ano, stejná firma, která provozuje slavný vyhledávač) sídlo. I na ně se z družice můžete podívat. Jmenuje se Googleplex. Ale vsadím se, že vaším prvním obrázkem bude pohled na dům, kde bydlíte.

KURZOREM PO MAPĚ


Jak na to? Jednoduše. Do vyhledávače (to je řádka vlevo nahoře) napište jméno nějakého velkého města poblíž vašeho bydliště. Pak už postupujte podle intuice a hledejte svou vesnici, čtvrť nebo ulici. Dobrou pomůckou jsou velké vodní plochy (hlavně rybníky a přehrady), řeky, silnice, továrny. Když vyhledávač město nezná (a v Česku jich opravdu moc nezná), pak vám nezbude nic jiného než začít v Praze. Tu najde spolehlivě (ale nespleťte si to s Prahou v Americe, tam taky jedna je!).

GPS NAVIGACE


Je nějaká jiná, spolehlivější cesta? Jedině když znáte přesné zeměpisné souřadnice místa, které hledáte. Ty najdete buď na mapě, nebo si je můžete změřit pomocí navigačního přístroje GPS. Ten mimochodem potřebuje k fungování taky signály od družic. Přístroje GPS jsou v některých autech (spíš těch dražších) a prodávají se i pro turisty. Jdou také připojit k počítači. Pokud je máte, pak je právě program Google Earth výborným doplňkem.

Doplňkové vrstvy


Tzv. layers (vrstvy) umožňují přidávat k fotografiím další informace, které jsou obvykle jen na mapách. Jedním kliknutím zobrazíte hotely, kavárny, školy, půjčovny DVD a spoustu dalších informací. Většina z nich je zatím bohužel dostupná pouze v USA, ale zobrazení silnic, železniční sítě, letišť nebo názvů ulic funguje bezvadně i u nás.


Příprava na výlet


Program můžete používat místo map na výlety. Dokonce si dopředu můžete zjistit, kolik kilometrů půjdete. Umožňuje to funkce Measure (najdete ji, když v menu na horní liště kliknete na položku Tools). Satelitní snímek si před výletem vytiskněte a vezměte s sebou.

Různá kvalita


Ne na všechna místa v Česku se můžete podívat ve stejné kvalitě. Některá jsou dostupná v lepším a jiná v horším rozlišení. Je to otázka štěstí. Praha i s okolím je v tak dobré kvalitě, že na ulicích uvidíte auta ve velikosti nehtu na malíčku. Podobně detailně je vidět například Prostějov, zatímco Ostrava nebo větší část Brna je na tom (zatím) hůře.

POHYB V PROGRAMU


Hledat konkrétní místa na fotografiích lze pomocí základních funkcí, které jsou v hlavním panelu pod fotografií.
Foto
Kliknutím na tlačítka Zoom In a Zoom Out fotografie přibližujete (jako byste přistávali z vesmíru), nebo se naopak vzdalujete. Tlačítky Rotate Left a Rotate Right můžete fotografii natočit, abyste se v ní lépe orientovali. Pokud to neuděláte, je každá fotografie orientovaná jako mapa: sever je nahoře. Totéž zařídíte, když kliknete na tlačítko Reset North.
Postupně se naučíte využívat nejrůznější funkce, které najdete pod položkou Tools v menu nebo v levém sloupci vedle displeje, kde se zobrazují fotografie. S programem Google Earth se na kterékoli místo planety můžete podívat, kdykoliv si vzpomenete!

***

Výzva


Používáte Google Earth? Co mu říkáte? Brouzdáte spíše po místech, která znáte, nebo naopak v exotických krajích?


Své názory a komentáře posílejte na e-mail vrtiska@ringier.cz nebo na adresu: Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7, nejpozději do poloviny února. Uveďte své jméno (stačí křestní), věk a odkud jste. Do předmětu e-mailu nebo na obálku připište heslo Earth. Nejzajímavější názory uveřejníme v některém z příštích čísel ABC.

Instalace programu

www.googleearth.com

Autor

Vavřinec Čermák