Energie budoucnosti: Reaktor miliardářů uloží elektřinu do soli

Energie budoucnosti: Reaktor miliardářů uloží elektřinu do soli
Sdílej
 
Ve Spojených státech amerických vznikne atomová elektrárna nové generace. Má produkovat čistější energii skladovanou v solných akumulátorech. Stavbu reaktoru Natrium zaplatí proslulý investor Warren Buffett a bývalý šéf firmy Microsoft Bill Gates.

 

Dva světoví multimiliardáři Warren Buffet a Bill Gates postaví v Americe jadernou elektrárnu, která navzdory vysokému výkonu šetří životní prostředí. Experimentální reaktor nového typu vznikne v areálu bývalých uhelných elektráren ve státě Wyoming, spustit se má koncem desetiletí.

Ochuzený uran, energie v zásobě

Pokud se inženýrům podaří naplnit ambice investorů, bude nová atomová elektrárna Natrium dodávat elektřinu do 400 tisíc amerických domácností a představí několik technologických inovací včetně solného úložiště energie.

Během odběrové špičky by jaderná elektrárna měla dokázat zvýšit výkon ze standardních 345 megawattů až na 500 MW díky elektřině uskladněné v akumulátorech na bázi roztavených solí. Odtud název elektrárny - natrium znamená latinsky sodík.

Hurikány: Budoucnost zelené energetiky?

Hurikány: Budoucnost zelené energetiky?

Zelenější energie

V akumulátorech lze elektřinu skladovat v podobě tepla a v případě potřeby ji dodat do sítě. Tekutým sodíkem má být reaktor také chlazený, na rozdíl od většiny současných atomových elektráren, kde se používá voda.

Natrium má být vysoce účinné, za méně paliva poskytne více energie. Kromě efektivity a z ní vyplývajícího příznivého vlivu na životní prostředí slibuje také vyšší bezpečnost provozu. Jaderný odpad se bude skladovat přímo v areálu elektrárny, dokud nevznikne jednotné úložiště pro celou zemi.

Natrium využívá akumulační nádrže na bázi roztavené soli, ve kterých se skladuje elektrická energie před odesláním do sítě. •  TerraPower

Hledání nové cesty

Reaktory typu Natrium mají doplnit větrné a sluneční elektrárny s cílem snížit celkové emise z produkce elektřiny. Pokud se nová technologie osvěčí, mohla by nahradit konvenční atomové elektrárny po celém světě.

První reaktor „sodíkového typu” postaví společnosti TerraPower Billa Gatese a PacifiCorp Warrena Buffetta. Bývalý šéf Microsoftu Gates a světoznámý investor Buffet jsou dlouholetí přátelé a jedni z nejbohatších lidí planety.

Při maximálním výkonu může elektrárna Natrium zásobovat až 400 tisíc domácností. •  TerraPower

Pomoc pro svět

Pohádkové jmění v hodnotě desítek miliard dolarů vkládají nyní Gates a Buffett do společných humanitární projektů převážně v rozvojovém světě. Podporují boj s AIDS, malárií a dalšími nemocemi. V ekologicky zaměřených aktivitách podpořili vývoj například chemického záchodu pro Afriku, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci a mění lidské výkaly na hnojivo.

Vesmírná elektrárna: Elektřina z nečekaných míst

Vesmírná elektrárna: Elektřina z nečekaných míst

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

 

Články odjinud