Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí
Sdílej
 
Jaké by to ale bylo žít dlouhodobě nikoliv na břehu, ale přímo na moři? Na tuto otázku v příštích letech odpoví několik projektů. Nejnovější z nich je plovoucí město Blue Estate. Stavba města na mořské hladině má začít příští rok, první byty v něm už ale nyní mají své majitele.

 

Moře a oceány lidstvo lákají už od počátku věků. Přibližně 40 % světové populace v současnosti žije ve vzdálenosti do 100 km od mořského pobřeží. Jaké by to ale bylo žít dlouhodobě nikoliv na břehu, ale přímo na moři?

Na tuto otázku v příštích letech odpoví několik projektů. Nejnovější z nich je plovoucí město Blue Estate, jehož výstavba má probíhat mezi lety 2022 až 2025.

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na vlnách oceánu

Cílem stavařské společnosti, která projekt navrhla, je vytvořit komunitu přibližně 15 tisíc lidí, kteří se budou scházet na umělém ostrově plném výjimečných služeb a zážitků. Rozdílů oproti luxusním zaoceánským lodím, které se křížem krážem plaví mezi stovkami ostrovů v Karibiku, bude přitom hned několik. A všechny jsou zásadní.

Blue Estate jako polovina Monaka

První předností Blue Estate je velikost. Celková obyvatelná plocha umělého ostrova ve tvaru dvou překrývajících se šestiúhelníků bude srovnatelná s polovinou evropského státu Monako. A to už je pořádné plovoucí město!

Dosavadní pokusy o výstavbu na moři byly totiž spíše plovoucími vesničkami. Realitní magnáti upozorňují, že plovoucí města budou příštím velkým hitem. Mohou částečně ulevit přelidněným aglomeracím na pobřežích a využít nekonečný prostor oceánů v náš prospěch.

Odvažná architektura plovoucího města Blue Estate je inspirovaná operním domem v Sydney •  The Blue Estate Group

Škola pro všechny

Druhým velkým rozdílem bude to, že zatímco výletní lodě i resorty na pobřeží lákají především turisty na pobyty v délce jednoho či dvou týdnů, Blue Estate nabízí stálé bydlení. Očekává se, že ti, kdo si byty a vily koupí, v nich budou pobývat celoročně.

Ty úplně nejmenší bytečky pro jednoho stojí 430 tisíc korun, naopak luxusní vily klidně několik miliard. Na ostrově kromě prostoru pro bydlení vzniknou obchody, restaurace, nemocnice nebo třeba mezinárodní škola, která přijme žáky všeho věku – od předškoláků po vysokoškoláky.

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Komplex v Karibiku

Největším lákadlem jsou ale nekonečné promenády s palmami, lehátky a bazény. Komplex bude plout na otevřeném Karibském moři mezi Floridou a Bahamami. Z letoviska Miami potrvá cesta vrtulníkem na heliport Blue Estate přibližně hodinu a půl. Z Nassau, hlavního města Bahamského společenství, pak velmi příjemných 45 minut.

Poté už stačí jen vyskočit z helikoptéry, převléct se do plavek a celodenní opalování může začít. Vybraná lokalita totiž podle dlouhodobých statistik nabízí celkem 340 slunečných dní v roce.

Plovoucí město Blue Estate bude dostupné helikoptérou a lodí •  The Blue Estate Group

Čistá energie ze slunce

Pokud se vše podaří, bude město Blue Estate mořem plout dlouhá desetiletí. Při návrhu je proto potřeba myslet na to, aby bylo dlouhodobě udržitelné a nezatěžovalo okolní křehké ekosystémy.

Zatímco populárním předsevzetím dneška je uhlíková neutralita, Blue Estate chce jít ještě dále a díky velkému množství zeleně na palubě a využívání energie ze solárních zdrojů vyrábět více kyslíku, než vypustí oxidu uhličitého. Je to vskutku ambiciózní cíl. Zda se jej podaří realizovat, se dozvíme už velmi brzy.

Snímek pětistupňového hurikánu Irma ze srpna letošního roku. •  Wikipedia

Pozor, hurikán!

Americká Florida i okolní ostrovy v Karibiku a Atlantském oceánu jsou každoročně ohrožovány ničivými hurikány. V Blue Estate budou proto obyvatelům k dispozici zabezpečené kryty, ve kterých se před živlem mohou schovat.

A pokud by kapitán plovoucího města rozhodl o bezprostředním ohrožení – třeba v případě, že se přiblíží samotné oko hurikánu – bude možné včas zapnout motory a celý komplex o několik kilometrů přesunout na bezpečnější místo.

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

 

Články odjinud