Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti
Sdílej
 
Chtěli byste bydlet v suchu a přitom se houpat na vlnách světových moří a oceánů? To není žádný výjev z nějakého sci-fi příběhu. Ale skutečný architektonický koncept budoucnosti. Plovoucích měst se plánuje hned několik. Pojďte se podívat na ty nejzajímavější.

Seasteading: Město jako z Minecraftu

Stavbu prvního plovoucího města v historii odsouhlasili zástupci Francouzské Polynésie už na začátku roku 2017. Po důkladné analýze všech možností inženýři navrhli spustit na vodu čtvercové nebo pentagonové moduly o straně 50 metrů a s výškou 5 metrů.

Princip je stejný jako v Minecraftu. Jakmile vybudujete dostatečně velkou a stabilní základní plošinu, můžete si na ní stavět skoro vše, co chcete. Hotely, několikapatrové obytné domy, kanceláře, elektrárny, parky a restaurace. Více o městě Seasteading si přečtete tady:

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Blue Estate: Plovoucí město v Karibiku

Plovoucí město Blue Estate je nejnovějším projektem, který má odpovědět na otázku, jak se bude lidem bydlet přímo na moři. Jeho výstavba má probíhat mezi lety 2022 až 2025. Hotové město nakonec zabere plochu jako polovina evropského státu Monako. A to je dost!

Více o městě Blue Estate prozrazujeme v časopisu ABC č. 7/2021. Aktuální ábíčko si můžete koupit online tady a my vám ho doručíme poštou až domů.

Stavba města Blue Estate na mořské hladině má začít příští rok, první byty v něm už ale nyní mají své majitele. Víc prozradí časopis ABC •  ABC

Oceanix: Město ze stovek ostrovů

Město Oceanix poskládané ze stovek malých umělých ostrovů má být ekologické, ekonomické a soběstačné. Jeho základem bude šestistěnná platforma s délkou jedné hrany 75 metrů.

Oceanix je vlastně kolonie na stovce umělých ostrovů vyrobených z vodotěsných a pevných materiálů. Na nich budou stát nízká stavení z přírodních materiálů, která poskytnou bydlení přibližně 300 lidí.

Šest platforem zakotvených u sebe vytvoří vesnici, šest spojených vesnic pak město s přibližně 10 000 obyvateli. Více prozrazujeme v tomto článku:

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Lilypad: Úkryt před klimatickými změnami

Plovoucí města budoucnosti nemusí vznikat jenom jako luxusní výstřelek pro bohaté. Architekt Vincent Callebaut přišel s návrhem ekologicky soběstačného útočiště pro lidi, které klimatické změny vyženou z jejich dnešních domovů.

Město Lilypad připomíná lilii plovoucí po vodní hladině. Provoz bez uhlíkových emisí mají zajistit moderní technologie, které získávají energii ze slunečního záření, větru, přílivových vln nebo biomasy.

Jedno takové městečko ubytuje 50 tisíc lidí - a může jich vzniknout několik. Se stavbou se sice ještě nezačalo - a v dohledné době ani nezačne, ale nápad je to dobrý!

Sea Palace Floating Resort: Dubajská flotila

Domy vystavěné na vodě jsou v Dubaji vcelku normální věc. Architektonický projekt Sea Palace Floating Resort přesto překvapuje. Spíš než o sídliště pro bohaté jde o flotilu plovoucí lodí.

Centrální luxusní plovoucí hotel obklopuje šest plovoucích domů s názvem Neptun. Samozřejmě se klade důraz na ekologii. Více se dozvíte tady:

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

Skutečný opuštěný betonový ostrov ze Skyfall

 

Články odjinud