Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem

Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem
Sdílej
 
Jedinečná výšková stavba se bude tyčit nad životem v ulicích čínského velkoměsta. Svým obyvatelům nabídne spoustu zeleně a moderní technologie. Mrakodrap s výškou 250 metrů sice nebude patřit k nejvyšším dlouhánům světa ani samotné Číny, zato ale ohromí jedinečným vzhledem. Připomíná Sauronovo oko z filmové trilogie Pán prstenů.

Šen-čen je šesté největší město v Číně. Naleznete ho v zátoce u Jihočínského moře a domovem ho nazývá více než 12 milionů lidí. Zajímavé je, že ještě před půl stoletím to byla zapadlá rybářská vesnička s pár tisíci obyvateli. Vše se změnilo v roce 1979.

Kvůli strategické poloze zde začalo vznikat centrum mezinárodního obchodu. Vesnička se během pár dekád proměnila v supermoderní metropoli, v níž sídlí největší čínští výrobci mobilů a chytré elektroniky, jako je například Huawei nebo TP-Link.

Mrakodrap nad čínským městem Šen-čen kombinuje rovné a klikaté linie •  RMJM

Oči pro Saurona

Britské architektonické studio RMJM nyní navrhlo pro centrum Šen-čenu unikátní mrakodrap. Vznikne podél hlavní silnice jako brána do obchodní čtvrti Pching-šan.

S výškou 250 metrů sice nebude patřit k nejvyšším dlouhánům světa ani samotné Číny, zato ale ohromí jedinečným vzhledem. Ve středu a blízko vrcholku stavby se jeho pravidelné tvary najednou rozcházejí a otevírají jako obrovské oči, které sledují dění v celém městě. Skoro jako Sauronovo oko z filmové trilogie Pán prstenů.

Pán prstenů staví? Nejvyšší budovou v Africe bude Sauronova věž

Pán prstenů staví? Nejvyšší budovou v Africe bude Sauronova věž

Dobře vybavený mrakodrap

Mrakodrap takové velikosti neslouží jen jako sídlo pro byty nebo kanceláře. Naleznete v něm také pětihvězdičkový hotel, obchody, různé služby jako tělocvičny nebo restaurace, a dokonce velkou přestupní stanici pro silniční veřejnou dopravu a nádraží. Na vrcholku pak nebude chybět přistávací port pro helikoptéry nebo bezpilotní taxíky. Kromě samotné věže vznikne v okolí několik sportovišť.

Součástí mrakodrapu nad čínským Šen-čenem bude i několik pater parků •  RMJM

Oáza klidu

Architekti chtěli, aby lidé v nižších patrech nebo ti, kteří vycházejí ven, hned nevpadli do bláznivého ruchu čínského velkoměsta. Stavbu proto oddělili zelení a krásnými zákoutími. Pokud vstoupíte dovnitř, nečeká vás jen výtah směřující desítky a stovky pater vzhůru. Stejně tak můžete hodiny procházet různými úrovněmi a podlažími plnými parků a kaváren.

Srdce této městské oázy bude tvořit kulturní centrum kombinující podobně jako mrakodrap rovné a zakroucené linie. Oko bude dohlížet na distrikt Pching-šan od roku 2022.

Mrakodrap ležící na střechách čtyř dalších výškových budov v čínském městě Čchung-čching •  Profimedia.cz

Ležící mrakodrap

Z deseti největších budov na světě jich najdete v Číně hned pět. To ale říši středu nestačí, a proto začala dobývat i rekordy podivností. Nedávno se tu zrodil horizontální mrakodrap, který leží na střechách čtyř dalších výškových budov.

Vznikl ve středočínském městě Čchung-čching podle plánu izraelského studia Safdie Architects. Ční ve výšce 250 metrů a slouží jako vyhlídka a park v oblacích. Po celé jeho délce se můžete procházet po prosklené podlaze a skrze zdi objevovat okolí z výšky. Během procházky natrefíte na kavárny, zahrady nebo klubovny pro obyvatele věžových domů, na nichž spočívá.

Co na to říkáte – je to pořád ještě supermoderní bydlení, nebo už je to prostě jen divné?

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

Brána do nebes nebo (ne)obyčejný mrakodrap?

Brána do nebes nebo (ne)obyčejný mrakodrap?

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

 

Články odjinud