Pán prstenu: Společenstvo vyrazilo před 20 lety

Pán prstenu: Společenstvo vyrazilo před 20 lety
Sdílej
 
Frodo, Sam, Gandalf, Gimli, Legolas nebo Elrond a Glum – ti všichni se objevili před dvěma dekádami ve filmu Petera Jacksona s názvem Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Někteří z nich to málem nepřežili!

Pán prstenů je klasický fantasy příběh o souboji dobra se zlem. Společenstvo nesourodých hrdinů se v něm postaví zdánlivě nepřemožitelnému protivníkovi a musí zničit mocný prsten. Jejich činy změní celý svět nazývaný Středozemě. Stejně jako filmy o jejich dobrodružství změnily ten náš.

Pán prstenů na pokračování

Spisovatel J. R. R. Tolkien pojal Pána prstenů jako trilogii. To znamená, že napsal tři knížky. Příběh začíná na první stránce Společenstva prstenu, pokračuje přes Dvě věže a končí až na poslední straně Návratu krále. Závěr prvního a druhého dílu je tak otevřený, že by tam klidně mohlo stát: Pokračování příště. To dnes není nic neobvyklého. Ale před dvaceti lety bylo.

Animovaný Pán prstenů končí v polovině příběhu •  Warner Bros.

Dnešní generace Marvel si zvykla na nekonečný přísun vzájemně propletených pokračování. Ale na začátku 21. století to bylo zvláštní. Společenstvo skončilo tak náhle a nečekaně, že z toho byli někteří méně informovaní návštěvníci kin v šoku. Přesto měl film úspěch a dokázal hollywoodským studiím, že o „celovečerní seriály“ je zájem.

Společenstvo po dvaceti letech

Knižní Pán prstenů poprvé vyšel v padesátých letech 20. století. Čtenáři byli unešeni. Zájem natočit film měl kde kdo včetně slavné hudební skupiny The Beatles. Ale protože k tomu bylo třeba velké množství speciálních efektů, dlouho převažoval názor, že to nebude možné.

Až na konci 21. století málo známý novozélandský režisér Peter Jackson vyrazil do Hollywoodus opačnou myšlenkou: Technologie na- tolik pokročily, že to půjde. Všechny tři filmy mistrně kombinují špičkové praktické triky, dvojníky herců a nádhernou přírodu Nového Zélandu s digitálními kouzly. Kvůli tomu vypadá Společenstvo prstenu i po dvaceti letech neskutečně dobře – a zároveň skutečně.

Tři knížky, tři díly

Dostat Pána prstenů do kin v takové podobě, v jaké si ho režisér Jackson představoval, ale nebylo snadné. Zákulisní dění bylo složitější než rozložení sil ve Středozemi a tahanice s hollywoodskými producenty dramatičtější než souboj s ohnivým démonem Balrogem.

Čaroděj Gandalf se objevuje ivknizeafilmu Hobit •  Warner Bros.

V jednu chvíli se po Jacksonovi chtělo, aby ušetřil tím, že tři ze čtyř hobitů zabije. A taky aby celý příběh nacpal do jediného dvouapůlhodinového filmu, i když se od začátku plánovaly dva. Hrozilo, že se zopakuje tragédie animovaného Pána prstenů z roku 1978, který to nedotáhnul dále než do poloviny příběhu. Producent Bob Shea nakonec naštěstí prohlásil: Tolkien napsal tři knížky, tak natočíme tři filmy.

Nejúspěšnější film

Společenstvo prstenu bylo u nás uvedeno na začátku roku 2002 a je jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Velký úspěch měla také prodloužená verze s půl hodinou nových scén. Pán prstenů navíc významně ovlivnil turistický a filmový průmysl na Novém Zélandu. Návštěvníci chtějí na vlastní oči vidět Středozemi, společnost na výrobu vizuálních efektů Weta Digital se stala jednou z nejvyhledáva- nějších. A na Zélandu se dál točí velké trháky jako třeba Avatar.

Jak na to navázat? Jackson to zkusil s trilogií Hobit, která se odehrává před Pánem prstenů. Ale to už je jiná legenda.


Pán prstenů jako seriál

Nový seriál Prsteny moci se bude odehrávat tisíce let před událostmi Pána prstenů. Objeví se v něm zatím neznámí hrdinové i dosud nevídaná místa Středozemě. Odhalí, za jakých okolností vznikly nebezpečné šperky, které Temný pán Sauron nakonec využil ve snaze ovládnout svět. Premiéru má v září. A připravuje se i animovaný film Válka Rohirů o legendárním králi říše Rohan, který se jmenoval Helm Kladivo.

Pán prstenů: Prsteny moci odhalují Středozem před apokalypsou

Pán prstenů: Prsteny moci odhalují Středozem před apokalypsou

Pán prstenů

Názvy dílů filmové a knižní trilogie:

  • Společenstvo prstenu

  • Dvě věže

  • Návrat krále

Postavy (členové Společenstva):

  • kouzelník Gandalf

  • hobit Frodo Pytlík

  • hraničář Aragorn

  • elf Legolas

  • trpaslík Gimli

  • Boromir

  • hobit Sam Křepelka

  • hobit Peregrin Bral (Pipin)

  • hobit Smělmír Brandorád (Smíšek)

Glumovo velké dobrodružství: Brány Středozemě se opět otevírají

Glumovo velké dobrodružství: Brány Středozemě se opět otevírají

Pán prstenů: První video k seriálu Prsteny moci

Pán prstenů: První video k seriálu Prsteny moci

Harry Potter: Návrat do Bradavic po 20 letech

Harry Potter: Návrat do Bradavic po 20 letech

 

Články odjinud