Pán prstenů: Prsteny moci odhalují Středozem před apokalypsou

Pán prstenů: Prsteny moci odhalují Středozem před apokalypsou
Sdílej
 
Nový seriál Pán prstenů: Prsteny moci odhaluje , co bylo předtím, než se dva hobiti vydali do Mordoru, a jak vypadala Tolkienova Středozem před apokalypsou.

Galadriel prošla mnoha krvavými střety a jako zkušená bojovnice tuší, že válka ještě neskončila. Stovky let prohledává svět, aby odhalila zlo, které se plíží někde za obzory. Bojovná elfka ještě není královnou, jakou známe z knižní a filmové trilogie Pán prstenů. Je mladší. Méně tahá za nitky ze zákulisí a více se ohání mečem v předních liniích.

Galadriel patří k hlavním hrdinům nového seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, který se odehrává v Druhém věku – tedy několik tisíc let předtím, než zlý Sauron uvrhl stín na fantastickou Středozemi.

Dějiny Středozemě

Pán prstenů: Prsteny moci je jedním z nejvíce epických projektů v dějinách „televizní” obrazovky. Streamovací služba Prime Video, která tento velkolepý seriál uvádí, nešetřila náklady. Rozpočet se už teď vyšplhal na takřka půl miliardy dolarů. Jedná se o nejdražší seriál všech dob a na dechberoucích kulisách, propracovaných kostýmech a špičkových tricích to je vidět.

Video se připravuje ...

Nejočekávanější seriál roku začal! Prsteny moci chtějí ovládnout i vaše obrazovky • Zdroj: Prime Video

Atmosféra připomíná filmového Pána prstenů. Jeho svět znovu ožívá před očima díky bohaté scenérii Nového Zélandu, kde se první série natáčela. Přesto je to jiný příběh. Dějiny Středozemě se psaly dlouho předtím, než se dva hobiti vydali na výpravu do Mordoru.

Tolkienův Druhý věk

J. R. R. Tolkien, který napsal knížky Hobit, Pán prstenů nebo Silmarillion, přistupoval ke svým příběhům jako historik. Fantastický svět Středozemě vymyslel do nejmenších detailů, dokonce popsal i to, jak se zrodily Slunce a Měsíc.

Tak brzy nový seriál nezačíná. Vychází z událostí, které Tolkien zachytil v Dodatcích a které pojmenoval Druhý věk: ukutí Prstenů moci, vzestup Temného pána Saurona, zkázu království Númenor, které pohltily mořské vlny podobně jako bájnou Atlantidu, a nakonec Poslední spojenectví elfů a lidí. Druhý věk končí porážkou Saurona. Zdánlivou, protože zlo se proplížilo do následující éry.

Pán prstenů: Prsteny moci - elf Arondir se zamiluje do ženy jménem Bronwyn •  Ben Rothstein/Prime Video

Svět před apokalypsou

Události Druhého věku vedly přímo k příběhu Pána prstenů a významně ho ovlivnily. „Středozem Třetího věku je svět po apokalypse,“ říká J. D. Payne, který vymyslel nový seriál společně s Patrickem McKayem. „Všechna velká království padla. Elfové odcházejí. Ale ve Druhém věku je Středozem plná života… v seriálu uvidíte mnohem jiný svět než ve filmech.“

Změny se dotkly také Tolkienovy předlohy. Zatímco v Dodatcích dělí klíčové události Druhého věku několik tisíc let, v seriálu ubíhají rychleji po sobě. A setkají se i hrdinové, které u v předloze dělí několik životů.

A co hobiti?

Seriál Prsteny moci něco změnil a něco dalšího přidal, ale upoutávky nám zároveň okázale předhazují všechno, co dobře známe. Nechybí v nich Vidoucí kámen Palantír ani démon ohně a stínu Balrog, možná právě ten, který nakonec podlehl Gandalfovi.

Pán prstenů: Prsteny moci - Elrond na návštěvě u trpaslíků •  Ben Rothstein/Prime Video

Toho sice neuvidíme (nebo ano?), zato je tu jeho přítel elf Elrond. Na rozdíl od Galadriel zatím hrozbu nevnímá a jejich budoucí spojenectví v boji se zlem teprve vzniká. To máme elfy, dále trpaslíky, lidi, některé z nich zvlášť dlouhověké, no a co by byl Pán prstenů bez hobitů? Má to však háček. V Tolkienově Druhém věku ještě neexistují.

Láska k Pánu prstenů

Roli (doslova) malých lidí tentokrát získali chluponozi. Tito předkové hobitů jsou kočovný národ daleko od zatím neexistujícího pohodlí Hobitína. Kromě velkých chodidel však mají se svými potomky společného ještě něco: Zamíchají se do událostí, které je důležitosti dalece převyšují. Jak, tvůrci Prstenů moci zatím tají.

Pán prstenů: Prsteny moci - předkové hobitů jsou kočovný národ, který si říká chluponozi •  Ben Rothstein/Prime Video

Ale prozradili, že první série bude mít osm epizod a celkem se jich plánuje až padesát. Druhá řada už se připravuje. Seriál přidává mnoho nového, přesto z něj vyzařuje láska k Tolkienovým příběhům i filmům Petra Jacksona, které je oživily.

Pán prstenů: Prsteny moci

Tvůrci: Patrick McKay, John D. Payne

Hrají: Morfyd Clarková, Nazanin Boniadiová, Benjamin Walker, Robert Aramayo, Peter Mullan

Premiéra: 2. září 2022 na Prime Video


Nova knížka Pána prstenů: Pád Númenoru

„Pán prstenů“ J. R. R. Tolkien je už půl století po smrti, ale pořád mu vycházejí nové knížky. Otcovy zápisky o Středozemi čile editoval a rozšiřoval jeho také již zesnulý syn Christopher. Po Húrinových dětech a Pádu Gondolinu vznikla ještě letošní novinka. Pád Númenoru zachycuje zkázu slavného království lidí a odehrává se ve stejné éře jako seriál Prsteny moci. Argo chystá české vydání na rok 2024.

Pán prstenů: První video k seriálu Prsteny moci

Pán prstenů: První video k seriálu Prsteny moci

Pán prstenu: Společenstvo vyrazilo před 20 lety

Pán prstenu: Společenstvo vyrazilo před 20 lety

Avengers vystřídají Thunderbolts: Marvel odhalil nový tým

Avengers vystřídají Thunderbolts: Marvel odhalil nový tým

 

Články odjinud