90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny
Sdílej
 
Kolik máte doma kostek stavebnice LEGO? Od té doby, co vznikla, jsme jich mohli každý nasbírat pořádnou hromadu. Nejoblíbenější stavebnice slaví 90. narozeniny.

Bylo to sice dřevo, ale nezrodilo by se bez něj LEGO. Když v roce 1932 dánský truhlář Ole Kirk Kristiansen začal vyrábět dřevěné hračky, neměl žádnou velkou vizi. Kristiansen jednoduše rozšířil výrobu, protože nebylo do čeho píchnout – ani říznout. Práce bylo málo.

Díky tomu, že byly kvalitní, se hračky prosadily a o čtyři roky později dostaly název, který známe všichni. Dnes je LEGO největší firmou na výrobu hraček na světě a už 10. srpna oslaví 90. narozeniny. Jenže cesta do srdcí malých i velkých „stavařů” nebyla vždycky vydlážděna růžovými kostkami.

LEGO! Ach ty možnosti!

LEGO je systematická stavebnice. Od roku 1949 platí, že čím více máte kostek, tím více toho taky postavíte. Všechny kostky do sebe totiž zapadají a různé sety se dají bez problémů kombinovat.

Video se připravuje ...

90. výročí LEGO: Všichni jsme stavitelé • Zdroj: LEGO

To je jedinečná vlastnost, která v polovině minulého století zdaleka nebyla samozřejmostí. Kvůli kombinacím kostek vznikají vyloženě originální výtvory. Nejlepší stavitelé z řad fanoušků se dokonce mohou dočkat toho, že jejich dílo nakonec vyjde jako oficiální sada. LEGO má navíc blízko i k programování a robotice a možnosti stavebnice se neustále rozšiřují.

Stavebnice s rytíři a astronauty

Se stavebnicí si hráli už vaši rodiče – i autoři ábíčka. Ale tehdy vypadala trochu jinak. Největšími LEGO hity dob minulých se staly středověký hrad, vesmírná loď a moderní město. Ty se poprvé objevily na pultech obchodů v roce 1978 a patřily jim celá osmdesátá i část devadesátých let minulého století. Kdo chtěl, mohl se zaměřit na sbírání a stavění setů s rytíři, astronauty nebo policajty a hasiči.

Se středověkým hradem z LEGO si hráli vaši rodiče. Toto nová verze... hlavně pro ně? •  LEGO

Některé z těchto sérií se už dnes nedají běžně sehnat. Asi i proto se LEGO rozhodlo vydat v rámci oslav k výročí nový obří hrad i vesmírnou loď. Jsou určené hlavně dospělým fanouškům a tomu odpovídá i cena, která jde do tisíců korun.

Star Wars i Harry Potter

Příchod 21. století byl pro LEGO stejně bolestivý jako šlápnutí na zapomenutou kostku. Na pulty obchodů po celém světě nemilosrdně zaútočily konkurenční stavebnice. O zájem dětí nesmlouvavě soupeřily čím dál dostupnější videohry, které najednou nabízely úplně jiné možnosti, jak trávit volný čas.

Firma LEGO začínala dřevěnými hračkami •  LEGO

Nové tematické řady, jako byli třeba Vikingové, neměly velký úspěch. Firma málem zkrachovala. Na pomoc museli přispěchat hrdinové známí z oblíbených filmových sérií jako Star Wars, Harry Potter nebo Pán prstenů a Hobit. Doba se nezměnila a známé tváře bodují pořád. Proto můžete mít doma LEGO Sipmsonovi, LEGO Avatar i LEGO Stranger Things!

Všechno nejlepší k narozeninám!

Od roku 2000 má LEGO továrnu v českém Kladně (byli jsme se tam podívat, video a fotky najdete tady). A firma se snaží držet krok s moderní dobou. Zaměřuje se na ekologickou výrobu a recyklované materiály, dokonce představila svou verzi stavebnice pro nevidomé. Kdo ví, co zaboduje za dalších deset let? LEGO nás už skoro celé století přesvědčuje, že svět je ve skutečnosti hranatý. Ábíčko mu za to přeje všechno nejlepší!


Hranaté století:

Video se připravuje ...

90 let s LEGO • Zdroj: LEGO

1932 Truhlář Kristiansen vyrábí první dřevěné hračky

1936 Vzniká firma s názvem LEGO

1949 První stavebnice s plastovými kostkami

1968 V Dánsku se otevírá první LEGOLAND

1969 Začíná se prodávat „zvětšená” LEGO stavebnice DUPLO

1978 Objevují se první minifigurky

1995 První hra LEGO Fun to Build vychází v Japonsku

1998 LEGO Mindstorms kombinuje stavebnici s programováním

2014 LEGO příběh má premiéru v kinech

2021 Představují se první kostky z recyklovaného plastu

Více o LEGO najdete tady:

Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“

Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“

Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček

Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

 

Články odjinud