Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček

Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček
Sdílej
 
Společnost LEGO ročně vyprodukuje 100 000 tun kostiček. Dvě procenta z nich jsou z recyklovaného plastu. Slavná stavebnice je tím pádem o něco ekologičtější a šetrnější k přírodě.

 

Umělé hmoty jsou s námi už přes 100 let. Po celém světě se jich každý rok vyprodukuje 380 milionů tun. Takové množství představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí. Firmy se proto snaží najít ekologičtější alternativy.

LEGO z PET flašky

Dánská společnost LEGO už před časem přišla s kostkami vyrobenými z cukrové třtiny. Ty úspěšně vyrábí, ale tento nový plast se hodí jen na některé typy kostiček – hlavně ty pružné, méně odolné, jako jsou stromečky, větve, palmové listy a podobně. Materiáloví inženýři ale potřebovali něco tvrdšího. A našli to. V PET flašce. Jednoduše vezmou staré lahve od pití, rozemelou je na padrť, roztaví, přisypou patentované přísady a z nich pak ve vstřikovacích lisech udělají kostky nové. Zní to jednoduše? Ano. Skutečnost je ale velmi odlišná. Jde o velmi komplikovaný proces, jehož výzkum a vývoj stál stovky milionů dolarů a pracovalo na něm několik let přes 150 lidí.

LEGO je stavebnice bez hranic: Vyzkoušeli jsme Velký kreativní box

LEGO je stavebnice bez hranic: Vyzkoušeli jsme Velký kreativní box

Odolné a nezávadné kostičky

LEGO kostička nevypadá na první pohled nijak komplikovaně. Je to prostě přesně vytvarovaný kus plastu. Háček je právě v té přesnosti! Aby do sebe správně zapadly a dobře držely, musí být kostky přesné na dvě tisíciny milimetru (0,002 mm). Pro srovnání, tloušťka lidského vlasu je 0,017 mm, tedy osmkrát víc. LEGO kostky se proto vyrábějí z plastu ABS (akrylonitril butadien styren). Z něj jsou vytvořeny třeba i airsoftové zbraně. Má skvělé vlastnosti, je pevný a odolný, zdravotně nezávadný a vydrží nápor dětských zubů i dospělých chodidel.

Z recyklované plastové drtě budou LEGO kostky! •  LEGO

Málo nebo moc

Špatně se však recykluje – jde to, ale z recyklovaného ABS už nevyrobíte stejně kvalitní kostky jako z toho zbrusu nového. Vědci se proto při výrobě recyklovaných kostiček rozhodli využít raději extrémně rozšířený plast typu PET (polyethylentereftalát). Během tří let vyzkoušeli přes 250 různých variací materiálů založených na PET, než došli k takovému, který z velké části splňuje přísné požadavky a svou kvalitou se blíží ABS.

Zbývá zapracovat na barevnosti a přesnosti. Zatím LEGO umí z recyklátu vyrábět jen šedobílé kostky, které v sobě navíc nedrží tak pevně jako ty z ABS. Anebo naopak drží tak pevně, že je odtrhnete jedině kleštěmi. I šéfové ze společnosti LEGO přiznávají, že vývoj bude ještě pokračovat.

Jak LEGO dělá ekologické kostky z recyklovaných plastů? •  LEGO

Budoucnost v recyklaci

Jedna litrová plastová PET láhev poskytuje dostatek suroviny pro průměrně deset kostek LEGO 2 × 4. Jakmile se podaří vše dokonale odladit, začne LEGO vybírat ty kostky, které bude z nového materiálu vyrábět. Bude to postupný proces, podobně jako předtím u stromečků, květin a listů. Dlouhodobým cílem společnosti LEGO je dosáhnout recyklovatelnosti plastů typu ABS. LEGO kostky by pak šly recyklovat takřka donekonečna.

LEGO kostky, ať už recyklované nebo ne, procházejí extrémně přísným testováním kvality •  LEGO

Lego se koupe v oceánu

Podle studie univerzity v britském městě Plymouth se kostičky z Lega budou v mořích rozkládat dalších 1300 let. A není jich málo. Pět milionů kostiček se do moře dostalo při havárii velké nákladní lodě roku 1997 (do moře spadlo 24 kontejnerů plných Lega). Odborníci dále odhadují, že do záchodu se jich každý rok spláchlo až dva miliony a část z nich se dostala do oceánů. Zejména jižní pobřeží Velké Británie by o tom mohlo vyprávět – na plážích se tam pravidelně kostičky objevují. Problematikou se zabývá například organizace Lego Lost At Sea (Twitter: @LegoLostAtSea).

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

 

Články odjinud