Zelené kompozity nahradí časem umělé hmoty

Sdílej
 
Vědecký tým Cornellovy university pracuje již jistou dobu na vývoji nových materiálů vytvořených čistě z přírodních zdrojů, které by měly časem nahradit škodlivé plastové materiály vyráběné z ropy.

Skupina nových materiálů, která bývá označována jako zelené kompozitní materiály má oproti produktům z ropy jednu velkou přednost, a to že podléhá biologickému rozkladu. S tradičně vyráběnými umělými hmotami, jako jsou polyuretan, polyetylén a polypropylen, si příroda nedokáže poradit a tak se tyto materiály hromadí na konci spotřebního řetězce a zatěžují naší planetu.
Po dvou letech zkoušení nejrůznějších rostlinných materiálů (např. banánovníku a ananasu) byla nalezena vhodná rostlina - jistý asijský keř. Pro spojení rostlinných vláken podobných hedvábí se ukázal jako nejvhodnější polymer vyrobený z proteinů obsažených v sóji. Následné zkoušky potvrdily, že vzniklý materiál má nad očekávání dobré tepelné a zvukové izolační schopnosti.
Nový materiál může být vyráběn z obnovitelných zemědělských zdrojů a je šetrný k životnímu prostředí, protože se dokáže rozložit přirozenou biologickou cestou, takže tento materiál můžeme prostě kompostovat. Nový plast by mohl sloužit jako náhrada za dřevo, s tím rozdílem, že suroviny pro výrobu kompozitních plastů mohou být získávány každoroční zemědělskou produkcí, zatímco kmen stromu se vytváří 25 let.
V neprospěch biologicky rozložitelných plastů zatím vyznívá jejich cena, která je vyšší než v případě běžných umělých hmot, pokud se však novým materiálům dostane příznivého přijetí a následně se zvýší objem jejich výroby, lze očekávat výrazný pokles cen. Další vývoj se soustřeďuje na zlepšení mechanických vlastností materiálu, jakými jsou pevnost a tuhost, a na výšení odolnosti proti vodě a snížení navlhavosti. Než se zelené kompozitní plasty vyrovnají dobře známým plastům z ropných látek, uběhne ještě dlouhá doba.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud