Boffin Magnetic: Jak Češi vylepšili stavebnici nové generace

Boffin Magnetic: Jak Češi vylepšili stavebnici nové generace
Sdílej
 
Vyrazili jsme se podívat na výrobu stavebnice Boffin Magnetic. A tato stavebnice nové generace nebyla to jediná zajímavost, kterou jsme viděli! Podívejte se, jak česká parta mladých konstruktérů vylepšila fenomenální hračky oblíbené po celém světě.

Elektronické hračky Boffin jsou celosvětový fenomén, který po právu zažívá už několik let úspěch i u nás. Kdo by si nechtěl přesně podle svých představ postavit funkční lampičku, větrák, sirénu, zvonek nebo v kombinaci s legem několikapatrový dům, most nebo maják? I když jsou stavebnice skvělé, stejně se v Česku parta mladých konstruktérů rozhodla, že je ještě vylepší.

ABC TV: Skvělá elektronická stavebnice Boffin III

ABC TV: Skvělá elektronická stavebnice Boffin III

Boffin Magnetic je česká stavebnice

Tak spatřil světlo světa Boffin Magnetic, ryze česká stavebnice, která toho umí ještě víc než původní systém. Boffin Magnetic se od klasického Boffinu liší hlavně tím, že v každém setu najdete malý všestranný počítač Arduino Nano a LCD display. V některých sadách je také navíc mikrofon, reproduktor či fotorezistor. S těmi součástkami můžete sami vytvořit desítky vlastních přístrojů! Kromě jednodušších projektů, jako je teploměr nebo světelný senzor si klidně můžete složit vlastní herní konzoli.

Jeden z mnoha obvodů s Arduinem Nano •  Anna Šolcová, 3Dsimo

Kapesní 3D tiskárna

Hned jak nás začali šéf firmy David Paškevič s roztomilým hlídacím pejskem Roxy provádět dílnou, byli jsme překvapeni, že společnost 3Dsimo (pod kterou výroba spadá) jenom vyráběním Boffinu nekončí. Pod sebou má ještě dvě divize, které mají na svědomí další parádní produkty. Jedním z nich je stejnojmenné 3D pero 3Dsimo, které vzniklo jako první svého druhu na světě. Jeho příběh začal, když David objevil kouzlo 3D tiskáren. Zkoušel si tisknout první výrobky, ale občas mu na nich něco chybělo. Proto začal vymýšlet „kapesní 3D tiskárnu“, se kterou by mohl snadno dodělat i miniaturní nedostatky.

Model Petřínské rozhledny má do výšky přes dva metry •  Anna Šolcová, 3Dsimo

3D pero zvládne sedm řemesel

A tak po nějakém čase spatřilo světlo světa 3D pero, které při kutění zastupuje hned 7 různých nástrojů. Vypalování, pájení, řezání, řezání pěny, vrtání, šroubování a samozřejmě 3D malování, díky kterému vám může pod rukama vzniknout třeba i dvoumetrová Petřínská rozhledna!

Z posledních součástek

Za řeč stojí i další unikátní produkt, který David v Praze vyrábí – digitronové hodiny Nixie clock. Hodinový číselník je složený se skleněných baněk vyplněných plynem (většinou neonem) a obsahujících drátěnou mřížku. Přivedením elektrického napětí do baňky se mřížka rozzáří oranžovou barvou a hodinové číslice tak vypadají, jako by hořely!

Hodiny ale naráží na velký problém, znakové výbojky (tak zní technický název digitronů) už se nevyrábí, a tak musí Davidův tým po celém světě nakupovat ty, co ještě zbyly. V hodinách tak jsou díly, které dříve sloužily třeba v raketách a ponorkách. Nás nejvíce zaujal příběh o nákupu z Ruska, odkud přichází digitrony, které tamní sběrači hledají ve starých továrnách.

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

3D tiskárna z tiskárny

V prostorách o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních je na výrobu potřeba 32 strojů a pracuje tu 26 trvalých zaměstnanců. Nejdříve se musí dát dohromady potřebné součástky. Některé (jako třeba zmíněné digitrony) se kupují, okolo 70 % komponentů si ale na všechny produkty vyrobí sami. Spoustu z nich mají na starosti 3D tiskárny. Těch mají víc než desítku a tisknou se na nich i dílky pro kapesní 3D pero.

V každých hodinách jsou digitrony s vlastním unikátním příběhem •  Anna Šolcová, 3Dsimo

Stroje na všechno

Kovové díly vznikají na veliké fréze a čistí se v dalším ohromném stroji – v pískovačce. Základní desky sice patří mezi díly, které se dováží, ale gravírování (rytí do kovu) si také musí udělat sami. Protože každá stavebnice, hodiny i pero se úplně nakonec musí zabalit, mají mezi přístroji i formu na krabičky, která umí vyrobit požadované plastové přihrádky i molitanovou výplň.

Kompletace u filmu

Když jsme došli až do poslední místnosti, shodli jsme se na tom, že kompletování je práce, která by nás tady bavila ze všeho nejvíc. U stolů sedí zaměstnanci a dávají dohromady jednotlivé dílky. Každý má na starosti něco jiného. Jeden nasazuje gumičky na kovové součástky, jiný pájí, další vsazuje žárovky a poslední strká díly do krabic. Sice se v některých případech jedná o velkou piplačku, ale protože děláte pořád dokola to samé, za chvilku práci přestanete vnímat. Většina tak zvládá při práci poslouchat muziku nebo rovnou koukat na filmy!

Během směny se dá zhlédnout i celá řada seriálu •  Anna Šolcová, 3Dsimo

Z vesmíru do Boffinu

Na vývoji hardwaru se ve firmě podílí i Ondřej Nentvich, který už má doslova nadpozemské zkušenosti. Pracoval totiž i na vývoji české družice VZLUSAT-1, která je na oběžné dráze už od roku 2017. Jejím hlavním úkolem je měření koncentrace kyslíku v atmosféře, verifikace nových kompozitních materiálů z pohledu mechanických vlastností, plynění a radiačního stínění. Je též vybavena rentgenovým teleskopem typu račí oko s pixelovým detektorem Timepix pro záznam gama záblesků a snímání radiačních dávek na nízké oběžné dráze. Družice má rychlost 7 km/s, takže Zemi oběhne jednou za 94 minut a 42 sekund.

Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici

Merkur: 100 let a 100 modelů v jedné velké krabici

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

 

Články odjinud