Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle
Sdílej
 
V redakci ábíčka jsme přivítali a vyzkoušeli malého pomocníka s velkým elánem do práce: 3D tiskárnu Prusa Mini+. Pracuje, až se z něj kouří! Čtěte recenzi a zjistěte, jaké jsou čtyři fáze tiskaře. V první si ani neuvědomíte, že jste tomu propadli!

V první fázi si člověk neuvědomuje, že je tiskař. Slýchá o 3D tiskárnách od kamarádů a několikrát dostane do rukou vytištěný předmět, třeba píšťalku, držák na mobil nebo figurku. Je to hezké, myslí si takový jedinec a pobláznění 3D tiskařů se směje.

Vždyť píšťalky a knoflíky si nikdo tisknout nepotřebuje, jsou levné! A 3D tiskárna? Ta je naopak moc drahá. Navíc by musel tiskárnu skládat, naučit se pracovat s podivnými programy a řešit spoustu neočekávaných situací.

3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí

3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí

1. fáze 3D tiskaře: Velká změna

Pak přichází do života budoucího tiskaře zlom. Zvědavost mu nedá a pořídí si 3D tiskárnu za deset tisíc korun. A to je náš případ v redakci ábíčka. S nedůvěrou a pomalu vzrůstajícím nadšením jsme zjistili, že složit českou Prusa Mini+ je asi tak těžké jako postavit domeček z Lega.

Těch několik dílů do sebe jednoduše zapadne podle srozumitelného návodu a po necelé půl hodině se „miník“ tyčí na stole a je připraven k tisku.

3D tiskárna Prusa Mini+: Sondu SuperPINDA můžete vidět vedle trysky, zajišťuje správnou vzdálenost od podložky •  Pavel Dobrovský, Prusa Research

2. fáze: tiskař začátečník

Mini+ je nejnovější 3D tiskárnou od firmy Prusa Research. Tryska pokládá vrstvy roztaveného materiálu v tloušťce 0,05–0,25 milimetrů a vytiskne prakticky cokoliv, co se vejde do pomyslné krychle o délce hrany 18 centimetrů.

To bohatě stačí tiskaři v druhé fázi, tedy začátečníkovi, aby do nekonečna tiskl modely dinosaurů, píšťalky (pro každého kamaráda je zapotřebí vybavit alespoň jednou píšťalkou, to dá rozum) a pokusil se i o komplikovanější modely, například o hodinový stroj.

3D tiskárna Prusa Mini+ dokáže tisknout v rozměru 18×18×18 centimetrů •  Pavel Dobrovský, Prusa Research

Jednoduše & Pochopitelně

Snad největším překvapením v této fázi je obsluha 3D tiskárny. Modely jsou dostupné v internetových databázích, stačí je stáhnout a uložit v programu PrusaSlicer do speciálního formátu na flashku a – tisknout.

Ano, tak jednoduché to je. O vše ostatní, to znamená kalibraci, zahřívání a udržování optimálního chodu, se stará samotná tiskárna. Hodnoty tisku lze upravovat na displeji i během tisku skrz srozumitelné ovládání.

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

3. fáze: Tiskař znalec

V třetí fázi se tiskař začíná orientovat v terminologii. Pochopí, že filament je označení materiálu různé kvality a barvy, které se dodávají v podobě dlouhé struny namotané na cívce.

Nejpoužívanější PLA je biologicky odbouratelný a po vytištění tvrdý. Odolnější PETG obsahuje glykol a pružný FLEX se hodí na všechno, co často padá na zem. Třeba na kryt od telefonu. Filamentů existuje velké množství a tiskař znalec se v nich bezchybně orientuje.

Sondu SuperPINDA můžete vidět vedle trysky, zajišťuje správnou vzdálenost od podložky •  Pavel Dobrovský, Prusa Research

Plus co?

Tiskař začne též zkoumat tiskárnu jako takovou. Zjistí, že to „+“ znamená vylepšení, která tiskárnu přibližují k více jak dvojnásobně dražšímu modelu MK3S+ od toho samého výrobce.

Důležitá je sonda superPINDA, která přesně měří vzdálenost tiskové hlavy od podložky. Kvůli tomu tiskárna vykompenzuje nerovnosti a první vrstva je krásně rovná. V praxi to znamená, že stačí dát tisknout a odejít.

Někdy na pěkně dlouho. Třeba na celou noc. Délka tisku souvisí s komplexností modelu a moc se urychlovat nedá.

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

4. fáze: Tiskař servisák

Čtvrtou fázi tiskaře lze vnímat jako finální. Něco se v ní pokazí – tiskárna začne vydávat divné zvuky. Anebo se model ani po desáté nevytiskne správně. Je pozdě na útěk z boje. Tiskař, vyzbrojen šroubovákem a lubrikantem na promazání převodů a zdravou zvídavostí při objevování dalších funkcí tiskárny, vyrazí a problém brzy odstraní.

V této fázi také narazí na internetu na živou a přátelskou českou komunitu, kteří mu poradí při velkých komplikacích. Začne na tisk jednoho modelu používat několik barevných filamentů a pořídí si modelářské barvy a pilníky, aby tisky vypadaly co nejlépe.

Josef Průša je českým králem 3D tisku •  Pavel Dobrovský, Prusa Research

Tiskař se raduje

Po několika týdnech s Prusa Mini+ víme jedno jistě: 3D tisk z našeho života jen tak nezmizí. „Miník“ umí tisknout neustále, ale jeho využití vidíme podobně jako u nástroje v domácnosti.

Když ho potřebujete, tak po něm sáhnete a on odvede skvělou práci. Anebo nastoupíte do dalších fází tiskařské evoluce a stane se z vás supertiskař, který nedá svému miníkovi odpočinout. A třeba si pořídí ještě jednoho pro paralelní tisk. Možnosti 3D tisku jsou téměř neomezené.

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

Vítejte v Prusalandu

Za úspěchem českých tiskáren Prusa stojí Josef Průša a jeho tým z pražských Holešovic. Právě tam vznikají programy pro obsluhu tiskárny, tam se vyvíjí nové typy filamentů a tam najdete tiskovou farmu s téměř 600 tiskárnami, které neustále tisknou z různých materiálů díly pro nové tiskárny.

Při současné pandemii pomáhají tiskárny z farmy v produkci obličejových štítů. Používají se v nemocnicích po celé naší republice, i v mnoha zdravotnických zařízeních po celém světě.

Snadný ovládací panel 3D tiskárny Prusa Mini+ •  Pavel Dobrovský, Prusa Research

Král 3D tisku

Josef Průša nás provedl celým domem. Kromě skladovacích prostor, vývojářských oddělení a farmy najdete třeba i kanceláře, ve kterých probíhá tisk obřích modelů nebo kde se testují nové technologie tisku. Narazíte i na televizní studio pro natáčení podcastů a videí sloužících především pro komunitu makerů-kutilů. S tou Josef úzce spolupracuje, protože sám jako kutil začínal.

Právě proto vybudoval v přízemí svého sídla i PrusaLab – místo plné nejrůznějších technologií na výrobu věcí, kam v dobách bez pandemie mohou chodit kutilové a stavět si vlastní vynálezy. Josef si zkrátka vybudoval vlastní království.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Vytiskni steak, zachráníš krávu i svět: Umělé maso míří na náš stůl

Vytiskni steak, zachráníš krávu i svět: Umělé maso míří na náš stůl

 

Články odjinud