Vytiskni steak, zachráníš krávu i svět: Umělé maso míří na náš stůl

Vytiskni steak, zachráníš krávu i svět: Umělé maso míří na náš stůl
Sdílej
 
Vědci „ugrilovali” první hovězí steak pomocí takzvaného biotisku. Chutná jako opravdový, ale nezahynula kvůli němu ani jediná kráva. Laboratorní maso od izraelských výzkumníků předznamenává šetrnější produkci potravin pro blízkou budoucnost. Pěstovat se má i ve vesmíru.

 

Představte si hovězí farmu, kde místo krav přibírají na váze plátky masa. Že to není jenom sen, naznačuje první biftek, který pomocí technologie 3D biotisku vyrobili vědci z izraelské společnosti Aleph Farms ve spolupráci s institutem Technion.

Steak ve 3D

Maso z izraelské laboratoře vzniká ve speciálním inkubátoru, který vzdáleně připomíná 3D tiskárnu. Z hovězích buněk přístroj skládá složitější strukturu, buňky v něm rostou, dělí se a propojují, až vytvoří svalovou tkáň, která díky unikátnímu rozvodu živin nakonec vypadá a chutná skoro stejně jako přírodní „rib eye” steak - tedy nejoblíbenější plátek masa z přední části hovězího hřbetu. Šup s ním na pánev!

Biotiskem lze podle izraelských výzkumníků vyrobit teoreticky jakýkoliv typ hovězího a také jiné druhy masa. Ambiciózní jsou i možnosti rozšíření. Aleph Farms chce masovou náhražku pěstovat dokonce ve vesmíru, kde zachutná budoucím kolonistům na Marsu a Měsíci. Předtím ji však čeká pozemská pouť na náš stůl.

Potavinářská revoluce

Prodej laboratorního masa na konci loňského roku schválil Singapur a očekává se zájem dalších trhů. Díky rostoucí poptávce nový výrobek pravděpodobně v horizontu několika let zlidoví, k čemuž přispěje i konkurence mezi výrobci. Již dnes soutěží desítky laboratoří z celého světa o co nejefektivnější výrobní postup, přičemž biotisk patří k nejpozoruhodnějším.

Nová technologie předznamenává produkci masa bez chovu a porážky zvířat •  Wikimedia/Keith Weller/USDA

Umělé maso za záchranu přírody

Tištěné maso by mohlo pomoci odstartovat potravinářskou revoluci ve jménu záchrany životního prostředí. Kvůli zvyšujícícmu se počtu obyvatel a raketově rostoucí spotřebě živočišných produktů je zásobování světa produkty z klasických farem podle názoru odborníků neudržitelné.

Na úkor lesů se rozšiřují pole k pěstování krmiva, ubývá vody k zavlažování a do ovzduší uniká z farem stále více škodlivin.

Biotisk znamená alternativní produkci potravin bez chemie, nadměrných emisí, vyschlé krajiny a průmyslových jatek. Podle zprávy mezinárodní poradenské firmy AT Kearney si do roku 2040 většinu masa vypěstujeme právě v laboratořích.

Umělé maso už je skutečností: Vědci v laboratořích pěstují karbanátky

Umělé maso už je skutečností: Vědci v laboratořích pěstují karbanátky

Hmyz k obědu: Revoluce na talíři

Hmyz k obědu: Revoluce na talíři

Skleník na Marsu: Zelenina pro Rudou planetu bude z Prahy?

Skleník na Marsu: Zelenina pro Rudou planetu bude z Prahy?

 

Články odjinud