Tohle byste od papouška nečekali!

Tohle byste od papouška nečekali!
Sdílej
 
Papoušci létají, rádi posedávají na sluníčku a jedí ovoce. Jistě, takových je hodně. Ale pak je tu ještě malá skupina papoušků, kteří v sobě mají i zvláštní až temnou stránku: Nelétají vůbec nebo jen málo. Jsou aktivní jen v noci. Žerou maso a dokonce zabíjejí svou kořist.

 

Nejznámějšími výstředníky mezi papoušky jsou dva druhy, které žijí na Novém Zélandu a jsou si vzájemně příbuzné. Prvním z nich je nestor kea – horský papoušek přizpůsobený drsnému prostředí, kterému nevadí ani sníh. Kea (Nestor notabilis) je mimořádně inteligentní pták. V některých pokusech, kterými vědci zkoumají chování zvířat, se dokonce vyrovná šimpanzům.

Výstřední papoušci

V přírodě se zase keové nejen naučili okrádat turisty o výstroj (a v jednom případě i o cestovní pas), ale také vybírat návnady z pastí, které pomocí klacku drženého v zobáku nechají sklapnout naprázdno. To, že jsou pasti nastraženy na masožravé škůdce a návnada tedy bývá masitá, jim ani trochu nevadí. Maso mají rádi, dokonce natolik, že vedle oklovávání zdechlin občas napadají ovce. Svými dlouhými zahnutými zobáky jim přitom způsobují krvavá zranění.

Záhadní papoušci z temnot jsou jako noční duchové

Záhadní papoušci z temnot jsou jako noční duchové

Papoušek z temnot

Druhým, o hodně mírumilovnějším výstředníkem z Nového Zélandu, je býložravý kakapo soví - jeden ze dvou druhů nočních papoušků, kterým jsme v novém čísle časopisu ABC 16/2020 věnovali hned čtyři strany (tím druhým je záhadný australský papoušek noční).

Papoušek noční je jeden z nejméně známých a nejvzácnějších ptáků světa •  www.eurekalert.org

Vzácný, velký a pořádně baculatý kakapo (Strigops habroptila) je jedním z největších (spolu s ara hyacintovým) a s přehledem nejtěžším papouškem světa – váží až 4 kg! Žádný div, že svá krátká křídla používá jen jako padáček při skocích ze stromů. Kakapo je jediný papoušek, který vůbec neumí létat. Nechuť k letu však mají ještě další čtyři druhy „pozemních“ papoušků. Podívejte se na toto video.

Létat? Radši chodit

O prvním papouškovi, který žije převážně na zemi a létá spíš výjimečně a na krátké vzdálenosti, jsme se už letmo zmínili. Je jím papoušek noční (Pezoporus occidentalis) z Austrálie - jeden z nejtajemnějších a nejnepolapitelnějších ptáků světa, který byl ještě donedávna považován za vyhynulého.

Extrémně vzácný papoušek zemní západní •  Wikipedia

Pozemní styl života s ním sdílejí i dva jeho australští příbuzní. První z nich, papoušek zemní východní (Pezoporus wallicus), je poměrně hojný. Naproti tomu papoušek zemní západní (Pezoporus flaviventris) je podobně vzácný a těžko spatřitelný jako papoušek noční. První fotografie papouška zemního západního byla pořízena až v roce 2004 a velikost jeho současné populace se odhaduje na pár desítek jedinců, které ohrožují lišky, kočky a lesní požáry.

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Lovec mořských ptáků

Poslední z „pozemních“ papoušků je krásně zelený kakariki antipodský (Cyanoramphus unicolor) ze subantarktických ostrovů Nového Zélandu. Tento druh kakarikiho kromě listů, trávy, semen a květin požírá i rozbitá vejce a maso mrtvých mořských ptáků, které však také aktivně loví. Vstupuje do hnízdních nor buřňáčků a zabíjí je, když sedí na vejcích. Pokud je pro něj vchod příliš úzký, jednoduše se do hnízda prohrabe. Předpokládali byste takovou dravost od papouška?

Druhy australských a novozélandských papoušků:

Nestor kea (Nestor notabilis)

Kakapo soví (Strigops habroptila) 

papoušek noční (Pezoporus occidentalis)

papoušek zemní východní (Pezoporus wallicus)

papoušek zemní západní (Pezoporus flaviventris)

Kakariki antipodský (Cyanoramphus unicolor)

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Papoušek nestor kea před vyhynutím

Papoušek nestor kea před vyhynutím

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

 

Články odjinud