Krása velkých papoušků ara

Krása velkých papoušků ara
Sdílej
 
Pozorování majestátních a krásných papoušků ara v přírodě nenahradí sebekrásnější fotografie. A tak se podívejte na pár následujících videí.

 

Arové, především pralesní druhy, hnízdí především ve stromových dutinách. Za nejpestřeji zbarvené ary lze nepochybně považovat arakangy. Kdo je chce pozorovat v kostarickém pralese, musí si přivstat.

Arové se živí rostlinnou stravou, hlavně různými plody, semeny a ořechy. Některé z nich ale obsahují i různé škodlivé či dokonce jedovaté látky. Aby je ve svém trávicím traktu zneškodnili, využívají přírodní medicínu – jíly, které na sebe tyto škodliviny navážou. Míst, kde se tato papouščí medicína vyskytuje, ale v pralese není moc, nejčastěji to bývají vodou stržené strmé břehy řek. K nim se pak sletují nejen arové všech druhů, ale i mnozí další papoušci z okolí.

Největší část jihoamerických deštných lesů leží v Brazilii. Není divu, že právě na jejím území žije největší počet arů. Následující video vám je představí:

Mezi ary se počítají i některé druhy z jiných rodů. Do této skupiny patří i modrý ara hyacintový, který je v přírodě značně ohrožen nelegálním lovem a leckde už vymizel. O jeho záchranu se stará několik organizací. Brazilský projekt na záchranu arů hyacintových slaví úspěchy, populace těchto velkých modrých papoušků ve sledované oblasti utěšené roste.

Pokud si chcete užít atmosféru tropického pralesa a jejich opeřených krasavců, pusťte si následující filmový záznam:


Papoušci Kea: Nakažlivá hra

Papoušci Kea: Nakažlivá hra

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Nebezpeční papoušci: Jak se z mazlíčků stanou škůdci

Klíčová slova:
ara, příroda, zvíře, pták, papoušek
 

Články odjinud