Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace
Sdílej
 
Má žluté číro a slabost pro umění - jen se podívejte, jak tančí na provařené hity z 80. let! A taky o něm vycházejí odborné studie.

 

Vědecká kariéra papouška kakadu žlutočečelatého jménem Snowball (sněhová koule) měla neobvyklý začátek. Jeho majitelka v roce 2008 vypustila na internet video, kde Snowball tančí do rytmu písničky Everybody od Backstreet Boys.

Bylo to neobvyklé, bylo to legrační a z videa se stal hit, který mimochodem dokázal, že i seriózní vědci sledují zábavná videa se zvířaty na YouTube. Tancujícího papouška kakadu si tady totiž všiml doktor Aniruddh Patel z Institutu neurověd v americkém San Diegu. A jak sám řekl, spadla mu čelist.

Šimpanzi netancují!

Než se na internetu objevil Snowball, mělo se za to, že tanec – tedy provádění synchronních pohybů do rytmu hudby – zvládne jen lidský mozek, u kterého se schopnost tančit vyvíjela společně s řečí. Jinými slovy, že nás umění tancovat odděluje od zvířat včetně našich nejbližších příbuzných. Šimpanz vám nezatancuje, ani když mu pustíte tu nejchytlavějí písničku, jakou znáte. Papoušek ano. Na videu Snowball zvedal pařáty, přešlapoval a kýval hlavou do rytmu. Když Patel zase zavřel pusu, uvědomil si, že se mu otevírá nové pole vědeckého výzkumu.

Ilustrační foto: Papoušek žlutočečelatý •  iStock

Žádný podfuk, ale umění

Nejprve Patel musel vyloučit, že papouška někdo vytrénoval (takových zdánlivě tancujících zvířat je hodně) nebo že reaguje na pokyny někoho, kdo není v záběru. Vypravil se tedy za ním do Indiany, kde Snowball žije, vyzbrojený kamerou a přehrávačem. Záznamy ukázaly, že papoušek skutečně tančí spontánně a přizpůsobuje se změnám tempa písničky. Patel tak mohl vydat vědecký článek a navrhnout teorii, že tancovat by kromě lidí mohla umět i zvířata, která umí napodobovat zvuky – tedy někteří ptáci, kytovci a ploutvonožci.

Tancující papoušek znejistil vědce.Umí některá zvířata tančit? •  The Guardian/YouTube

Vědecká senzace

Od první vědecké studie Snowball uběhla celá dekáda, během níž papoušek nezahálel. Patel, který dnes pracuje jako výzkumník psychologie na dvou amerických univerzitách, spolu s kolegy prokázal, že kakadu sám od sebe podstatně rozšířil svůj taneční repertoár. K přešlapování, zvedání pařátů a kývání hlavičkou kreativně přidal složité pohyby, které nejsou součástí normálního chování papoušků. Na osmdesátkových hitech od Queen a Cindy Lauper mu vědci napočítali čtrnáct různých pohybů, které vidíte tady na videu.

Tancující papoušek znejistil vědce.Umí některá zvířata tančit? •  Pixabay

Kreativní papoušek

Snowball má sklon tančit v krátkých úsecích, které trvají jen tři nebo čtyři sekundy. Podstatné však je, že je při tanci podobně flexibilní a kreativní jako lidští tanečníci. Vědci se teď díky němu domnívají, že tančit mohou i zvířata, pokud splní pět různých podmínek: jsou schopna napodobovat zvuky a pohyby, vytvářejí si sociální vazby s lidmi, dokážou se naučit komplexní sekvenci nějaké činnost a pohybům a zvukům věnují pozornost.

Tím je také vysvětleno, proč spontánní tanečky nemůžeme předpokládat u delfínů, kosatek nebo lachtanů. Zato od Snowball toho můžeme očekávat ještě hodně. Teď je mu něco kolem dvaceti let a kakaduové žlutočečelatí (Cacatua galerita eleonora) se mohou dožít až osmdesátky. Má tedy spoustu času na to, aby své taneční nadání dál rozvíjel a stal se skutečným umělcem.

Jsou papoušci nebezpeční? Tady zjistíš víc >

Andulky a gramatika: Větný rozbor pro papoušky

Andulky a gramatika: Větný rozbor pro papoušky

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Papoušci ara: Nejchytřejší opeřenci

Papoušci ara: Nejchytřejší opeřenci

 

 

 

 

Články odjinud