Drahý, ale vděčný miláček

Sdílej
 
Jedním z nepříliš často chovaných exotů je kakadu žlutočečelatý (Cacatua galerita). Je to mohutný, asi 50 cm dlouhý papoušek z čeledi kakaduovitých (Cacatuidae). Převažující barvou peří u tohoto druhu je bílá, nohy a zobák jsou zbarveny šedě. Typickým znakem všech kakaduů je chocholka, a jak napovídá české jméno, u tohoto druhu jsou její péra zbarvena výrazně žlutě.

Jedním z nepříliš často chovaných exotů je kakadu žlutočečelatý (Cacatua galerita). Je to mohutný, asi 50 cm dlouhý papoušek z čeledi kakaduovitých (Cacatuidae). Převažující barvou peří u tohoto druhu je bílá, nohy a zobák jsou zbarveny šedě. Typickým znakem všech kakaduů je chocholka, a jak napovídá české jméno, u tohoto druhu jsou její péra zbarvena výrazně žlutě.
Podle barvy oční duhovky rozpoznáte na první pohled samce od samice, samci ji mají černou a samice červenohnědou. Původním domovem tohoto druhu je Austrálie, Tasmánie, Nová Guinea a přilehlé ostrovy.

Jak předcházet zlozvykům

Kakaduové jsou velmi společenští a přítulní. Zanedbávat je se nevyplácí - nedostatek kontaktů a komunikace se nepěkně projeví na jejich chování. Po čase se totiž začnou nudit a tesknit, což vbrzku vyústí v mohutný křik, trhání peří, destruktivní chování a podobně. Nejlepší radou, jak předejít takovému počínání (nemáte-li možnost jim věnovat množství času), je chovat kakaduy v páru nebo hejnu. Za této podmínky se mohou zabavit sami hrou nebo péčí o členy chovné skupiny.

V čem je chovat

Protože je to značně velký a pohyblivý pták, nelze ho chovat v kleci, vhodnější je voliéra. Ta by měla být natolik prostorná, aby zabezpečila vašemu miláčkovi prostor k letu a předešlo se poškození křídel, ocasu nebo chocholky. Jelikož kakadu pochází z teplých oblastí, je v zimních měsících potřeba chovné zařízení vyhřívat, v létě je ale můžete chovat

Foto
venku. Ve vybavení voliéry by kromě krmítka a napáječky neměl chybět silný kmen stromu, který bude sloužit jako zdroj rozptýlení a inspirace k hrátkám. Vhodnou hračkou se mohou stát i větvičky ovocných stromů či vrbové proutí, které kakadu různě převrací, přežvykuje a pohrává si s nimi v zobáku. Za teplých dnů miluje rosení rozprašovačem na pokojové rostliny.

Čím krmit

Základní potravou je krmivo pro velké papoušky a ary, doplněné čerstvým ovocem a zeleninou, jež jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pro zlepšení trávení umožněte ptákovi neomezený příjem gritu (písku). Nezapomínejte ani na čerstvou vodu, kterou je nejvhodnější podávat ve speciální napáječce.

Odchov mláďat

Odchov kakaduů není krátkodobá záležitost, právě naopak - mláďata pohlavně dospívají až ve 4 - 5 letech. Samice obyčejně kladou 2 - 3 vejce, na kterých střídavě sedí oba rodiče. Mláďata se obvykle líhnou za 26 - 30 dní, starají se o ně oba rodiče. Z hnízda poprvé vylétají ve stáří dvou měsíců. Důležitou zásadou je nerušit kakaduy po celou dobu hnízdění, jinak se u nich může začít projevovat agresivita.

Jen pro náročné

Chov kakaduů rozhodně není vhodný pro začátečníky či snílky, toto rozhodnutí naopak vyžaduje notnou dávku skutečného odhodlání, zkušenosti s chovem exotických ptáků, dostatečně velký chovný prostor a rovněž i nemalé finanční investice - tito papoušci patří mezi nejdražší. Na druhou stranu je kakadu velmi atraktivní a milý pták, se kterým zažijete spousty legrace, zejména pokud začne tropit své obvyklé kašpárkovské kousky. Jeho vysokou cenu navíc kompenzuje skutečnost, že jde o dlouhověký druh, který vám při dobré péči bude dělat společnost po většinu vašeho života - kakaduové se v průměru dožívají okolo 40 let.

POZOR
Jako u většiny velkých papoušků je jedním z nejnápadnějších znaků kakaduů mohutný zobák. Ten slouží především při získávání potravy, např. k louskání tvrdých oříšků. V domácnosti však může napáchat značné škody. Proto je nutné dbát při výstavbě voliéry na její zabezpečení a použít pevný stavební materiál.