YouTube.cz

YouTube.cz
Sdílej
 

YouTube.cz

Že je v titulku článku chyba? Do 9. října by byla, ale od tohohle data začal fungovat YouTube i na české doméně, a domestikoval se tak i u nás.



Jistě, tahle zpráva patří možná spíše na stránky o internetu, jenže jako hudební médium se server rozhodně nedá přehlížet. V tuto chvíli je na něm pověšeno přes 70 milionů videí, z nichž vysoké procento jsou právě videoklipy, nahrávky amatérských kapel nebo třeba sety DJs. YouTube je proto pro muzikanty nezastupitelným médiem. Už několikrát se stalo, že po zhlédnutí videa začal být o jeho autora zájem, takže se z amatéra nakonec stala hvězda. Řeč je třeba o mladíkovi Tayovi Zondayovi a jeho návykové skladbě Chocolate Rain (viz ABC č. 5/2008), který se prosadil "jen" v USA, anebo o globálním úspěchu kytarovky OK Go. Ta svět zaujala svým vychytaným nízkorozpočtovým videoklipem ke skladbě Here It Goes Again.


Teď jsou snad na řadě Češi. Samozřejmě se už mohli prosadit dříve, ale až nyní se pohybují ve skutečně "uživatelsky přátelském" prostředí. Hlavní změna spočívá v tom, že server komunikuje v češtině a na své domovské stránce zobrazuje česká videa.

Možná se ptáte, proč je kolem téhle změny tak velký humbuk. Jde především o marketingový tah. Jenže na uživatele přece jen působí lépe, když se mu na hlavní stránce YouTube zobrazují česká videa a informace jsou v jeho rodném jazyce.
P. S. Zmíněná videa naleznete na adrese www.iabc.cz



ECHO

Mám spoustu textů a chtěl bych je nějak zhudebnit. Jde to? A jak? DANIEL, PLZEŇ



Dane, jasně že to jde. Nejjednodušší je, když hraješ na nějaký hudební nástroj. To si můžeš vymyslet jakoukoliv melodii. Jestli jsi ale do Z UŠ nechodil, pomůžou ti hudební softwary a další technické vychytávky. O nich se dozvíte více ve vánočním ABC. Scuotty



CO POSLOUCHÁ ABC

ANKETA


Scuotty, příkrý hudební všeználek
Jeden říjnový pátek jsem šel rovnou z ABC až do pražského kostela sv. Šimona a Judy, kde se Česku premiérově představil islandský skladatel klasické hudby líznuté ambientem Jóhann Jóhannsson. Zážitek to byl obrovský, nemůžu se dočkat jeho nového alba Fordlandia, které má vyjít 3. listopadu.



KRÁTCE
- Heavymetaloví Rage Against the Machine se sice rozpadli už před osmi lety, ale jejich pohrobci stále fungují.
Nejdřív projekt Audioslave, nyní o sobě dává vědět kytarista Tom Morello sám.
Jako The Nightwatchman vydal 30. září desku The Fabled City.


- Islandská diva Björk a frontman britské kytarovky Radiohead Thom Yorke spolupracovali už v roce 2000 na skladbě I´ve Seen It All ve filmu Tanec v temnotách. Nyní své síly spojili znovu - 20. října vyšel singl Nattura, kde se York blýskl doprovodnými vokály.
- Před nedávnem jsme tady vzpomínali na německou kapelu Guano Apes. Na tu už sice nikde nenarazíte, ale kluci se po odchodu zpěvačky semkli a vytvořili nový projekt iO se soulovým zpěvákem. Jak jeho hlas zní do hardcorových melodií, můžete zjistit buď na albu For the Masses, nebo při jejich koncertu 25. listopadu v Praze.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: v pátek 14. listopadu se v pražském Veletržním paláci po dlouhé době představí českému publiku kapela The Orb. Její sofistikovaná elektronika dala světu hodně kvalitních skladeb, avšak nejznámější navždy zůstane jejich Little Fluffy Clouds z roku 1991. Přesto patří ke skvostům v celé historii hudby. Příjemný zážitek netřeba přát. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz (vyhledávací slova: the orb, little, fluffy, clouds).