Internet

Sdílej
 
Přepálil jsem si od kamaráda počítačovou hru a z internetu si stáhl pár empétrojek. Jo, a taky jsem si vypálil hudební cédéčko. Přijdou na mě muži v černém a zavřou mě do vězení na tisíc let?

Přepálil jsem si od kamaráda počítačovou hru a z internetu si stáhl pár empétrojek. Jo, a taky jsem si vypálil hudební cédéčko. Přijdou na mě muži v černém a zavřou mě do vězení na tisíc let?
Podle studie agentury IDC z července 2004 se v České republice na každém čtvrtém počítači z deseti skrývá nelegálně obstaraný software. Počítačové hry, grafické programy, systémové utility i celé operační systémy, za něž jejich vlastník výrobcům nezaplatil. To distributorům celkem pochopitelně vadí - představte si, že dva roky pracujete na programu, který se necelou hodinu po vydání (a mnohdy i před vydáním) potuluje po internetu ke stažení zdarma. Jako byste se celý víkend mořili s domácím úkolem, jejž by si od vás v pondělí ráno opsala celá třída (která měla o víkendu volno) - a nedostali za to ani halíř.

PROBLÉM STAHOVAČŮV

Berte to však jako pouhé přirovnání. Zatímco v pondělí ráno u vás musejí mít ten úkol hotový opravdu všichni, ne každý, kdo si z internetu stáhne kopii komerčního programu, by si jej opravdu koupil (proto je těžké vyčíslit škodu, která vývojářům vzniká). Skutečný problém takového "stahovače" se rodí v okamžiku, kdy chce na cizí práci vydělat - tedy kdy nelegálně získaný program využije k vlastní placené práci nebo začne tento nelegálně držený software kopírovat, a hlavně prodávat. U výrobce programu v tom případě skončí nula odměny, nehledě na daňové úniky.

ČERNÁ A BÍLÁ

Kde je hranice mezi světlou a temnou stranou síly, jak se říká ve Hvězdných válkách? Na temné straně internetu se nenachází jen ten, kdo prolomil ochranu komerčního programu a nabídl jej k volnému stažení, ani koncový pirát, který jeho "nabídky" využil a program stáhl. Je tu také server, na němž bude program umístěn, a ten bude někomu patřit a někdo jiný jej bude spravovat. A nezapomínejme ani na komunitu človíčků na diskusních fórech, kteří "dobrou adresu" serveru pošlou zase o dům dál. A pak jste tu samozřejmě také vy, ti, kdo se potulují po internetu a rozhlížejí se po čemkoliv zajímavém. Když narazíte na odkaz typu "Need for Speed 2: Underground - ÚPLNĚ ZADARA!", kliknete na něj? Je to všechno skutečně takhle jednoduché? Samozřejmě že není.

ZLATÁ BRÁNA OTEVŘENÁ

Star Wars: Knights of the Old Republic 2, Constantine, Adobe Photoshop CS, Rammstein. Takže nová počítačová hra, film, který ještě ani není v kinech, grafický program, za nějž jinak zaplatíte pěkných pár tisíc, a nakonec kompletní kompilace všeho, co kdy nahrála hudební skupina. To všechno právě teď visí na úvodní stránce jednoho velkého warezáckého fóra na českém internetu. Jde o fórum, takže tu není žádný jednotný server, na kterém by bylo tohle všechno uloženo. Místo toho tu najdete příspěvky od členů diskusního fóra, kteří doplňují odkazy na již existující stránky. V případě počítačové hry jde o verzi zkopírovanou z originálního CD či DVD (což se neobejde bez prolomení softwarové ochrany). Film může být nahrán v kině nebo zkopírován z DVD, tedy převeden do úsporného formátu typu AVI (nemá proto několik gigabajtů, ale jen pár set mega). Grafický program bývá ke stažení na stránkách výrobce, avšak se lhůtou, po jejímž vypršení se musí zaplatit (tzv. piráti však mají tzv. crack, který tuto lhůtu nebo jakékoliv jiné omezení vymaže). A co se týče muziky, většinou je (taktéž po prolomení ochrany) zkopírována z CD, převedena do formátu MP3 a vyvěšena kamsi na internet.

WAREZ ANEB KAŽDÝ DEN JSOU VÁNOCE

V České republice se výskyt warezu údajně snižuje. Za minulý rok bylo policií vyšetřováno 462 případů počítačového pirátství (v roce 2003 to bylo 482 a 1750 v roce 2001), nicméně v poměru ke 40 procentům počítačů s warezem to není moc. Kdo je v celém tom kolotoči nelegálně stahovaných programů vlastně stíhán? Samozřejmě ti, na které je nejvíc vidět: podnikatelé, kteří ke své živnosti využívají nelegálně obstaraný software (může to být třeba architektonická kancelář či grafické studio), nebo naivkové, kteří si do novin dají inzerát typu "Windows XP za stovku jen u mě doma (plus Half-Life 2 zdarma jako bonus pro dobré zákazníky)". Proč se do takového podnikání nepustit, když není problém obstarat si počítač s dvacetimístnou vypalovačkou?
Jednoduše proto, že za tohle vás skutečně můžou i zavřít. Pokud vám není tolik, abyste mohli jít do vězení, přijde to rodiče na pěkné peníze. Tyto případy má u nás na starosti Policie ČR a další orgány činné v trestním řízení a v jejich práci jim pomáhají soukromí softwaroví detektivové, kteří si už došlápli i na pár mladistvých zloduchů. V takových případech zastupuje poškozené výrobce softwaru, kteří jsou jejími členy, Mezinárodní sdružení BSA (Business Software Aliance). Tihle zloduchové vesměs nebyli nějací mafiáni v černém mercedesu, ale úplně normální kluci, kteří si přivydělávali prodejem nelegálních kopií her a programů - nejmladším bylo třináct čtrnáct let a jejich prácička je nakonec stála celý počítač. Standardem je přitom úhrada dvojnásobku ceny legálně zakoupeného programu.

P2P ANEB VŠICHNI MÁME VŠECHNO DOHROMADY

Pokud se nejedná o počítačový program nebo databázi, umožňuje autorský zákon vytvořit si kopii díla pro vlastní potřebu. Nikoliv jeho šíření. Co si z toho vzít v oblasti P2P sítí, jako jsou DC++, Morpheus, FastTrack nebo BitTorrent, které vám umožňují sdílet soubory s ostatními uživateli? Počítačové pirátství je u nás možná na ústupu z hlediska toho, že už není stíháno tolik nelegálních obchodníků. Důvod se možná skrývá v tom, že provoz na P2P síti pro sdílení souborů BitTorrent v současnosti činí třetinu provozu na internetu (tedy že to, čemu se říká počítačové pirátství, je na tom už tak dobře, že nemusíte platit žádnému padělateli a místo toho si program můžete ukrást sami a zadarmo).

PŘED KATREM, ZA KATREM

Ale zase, ono se řekne ukrást. Jenže P2P sítě samy o sobě nejsou ničím nelegálním - minulý rok rozhodl odvolací soud v San Francisku, že provozovatelé P2P sítí nejsou odpovědní za případnou trestnou činnost jejich uživatelů. Stejná instituce nicméně před nějakým časem zakázala proslulý Napster. Rozdíl je v tom, že Napster měl určité centrum, které odkazy na sdílené soubory sdružovalo, zatímco dnešní výměnné P2P sítě žádné centrum nemají - nástroj na vyhledávání souborů je instalován na každém počítači sítě. Nemusíme však chodit až do San Franciska - žádné "pirátství" v českém právním řádu definováno není a zkopírování programu, na které nemáte právo, není označováno ani jako krádež. Existuje ovšem zákonné vymezení porušování autorských práv podle § 152 trestního zákona, který postihuje zásah do práv k autorským dílům, záznamům a databázím, zvlášť pokud z toho pachatel má značný prospěch.

PIRÁTĚNÍ Z DONUCENÍ

Stejně jako ve světě Hvězdných válek je i v oblasti válek s počítačovými piráty tenká hranice mezi světlou a temnou stranou síly. Vezměme si příklad s muzikou - neexistuje žádný zákon, který by mi zakazoval převést si muziku z mého oblíbeného CD do empétrojek, abych ji mohl poslouchat v MP3 přehrávači. Mám na to právo. Jenže v tomto právu mi zabraňuje ochrana CD, která mi z něj neumožní hudbu vytáhnout. Tudíž, pokud nechci MP3 přehrávač vyhodit, musím zabrousit na internet a obstarat si buďto program, který je v několika zemích zakázaný, protože dokáže vytáhnout hudební soubory i z chráněného CD, nebo se rovnou poohlédnout po MP3, které na internetu dozajista nevisí legálně. A vida, najednou je ze mě pirát.

VLAJKA S LEBKOU A ZKŘÍŽENÝMI HNÁTY?

Měl by být potrestán každý, kdo si stáhne placený program z internetu zdarma? A měli by jít za mříže tvůrci programů pro sdílení souborů? Nebo bude nejlepší investovat do nějakého nezkopírovatelného formátu (což je nesmysl, protože v digitálním věku zkopírujete dřív nebo později absolutně cokoliv)? To jsou otázky, kvůli kterým se pořádají mezinárodní konference. A budou se pořádat dál ještě pěkných pár let. Proč? Celosvětový internet není médium, které by se dalo nějak významněji omezit, digitální záznam je a bude kopírovatelný, novou technologii nemůžete zakázat jen proto, že ji lump může využívat k nelegální činnosti, a když nabídnete lidem něco zadarmo, tak po tom skočí (byť jim za užívání nelegálního software hrozí pokuta až pět milionů korun, případně pět let ve vězení). Pokud si stáhnete počítačovou hru, kterou byste si jinak stejně koupili, děláte docela hnusnou věc lidem, kteří na ní pracovali (což už se nedá s takovou jistotou tvrdit u hry, kterou byste si jinak nekoupili ani náhodou). Přesto lze v současné situaci z hlediska práva a technologií jasně a s jistotou říci pouze jedno: opovržení a pobyt za mřížemi zaslouží ten, kdo na práci jiných lidí nelegálně vydělává. To ostatně platilo už dávno předtím, než vznikl první počítač.

CO JE SÍŤ P2P

(peer-to-peer) Představte si skupinu uživatelů,
z nichž každý má na počítači nainstalovány nějaké programy a hry a nahrány filmy a muziku. Pokud mají všichni v počítači nainstalovánu také aplikaci, která je propojí, může se každý z nich jednoduše podívat, co mají nainstalováno na svých počítačích všichni ostatní. Pokud u někoho najde něco, co by se mu hodilo, jednoduše si to stáhne na harddisk. Prosté, jasné, nanejvýš podezřelé a velice těžko postižitelné.

CO JE WAREZ

nelegálně pořízené programy

CO JE NAPSTER

první výměnná síť, jejíž uživatelé sdíleli soubory


Váš web

Spláchněte smutky

http://www.splachovac.cz Určitě se podívejte na stránku nazvanou Splachovač. Spláchne váš smutek a uleví vám od starostí. Najdete na ní plno vtipů, her, legračních obrázků a vůbec spoustu zábavy.
Poslal bezstarostný Jeník

Morčata a morčátka

http://www.webpark.cz/morcatka Mou nejoblíbenější internetovou stránkou je ta o morčatech. Moc se mi na ní líbí fotky morčat a také to, že se dozvím, jak se mám o svoje morčátko starat a kolikrát denně ho krmit. Dozvím se také, jak se o něj postarat, když je nemocné, a také hodně dalších užitečných věcí.
Poslal Jakub a jeho morče

Klikací dobrodružství

http://onlinehry.sk/hra.aspx?game=1229 V téhle logické adventuře se pokoušíte aktivovat kamenný portál. Ovládáte ji pouze tím, že myší klikáte na různé předměty, místa a postavičky ve správném pořadí. Než na to správné pořadí přijdete, bude vás to stát hodně restartů.
Poslal Super Králík

SPOLUPRACUJTE S ÁBÍČKEM!

Zapomněli jsme na vaši oblíbenou webovou stránku? Napište nám o ní! Nejzajímavější webové tipy zveřejňujeme na této stránce. Pište na e-mail smid@ringier.cz a do políčka Předmět uveďte „Váš web“.

Katapultujte ježka

http://www.ebaumsworld.com/hedgehogcatapult.html Originalita a vynalézavost nekráčí pokaždé ruku v ruce s logikou. Hra spočívající v katapultaci ježka je toho jasným důkazem. Prostě dejte ježka do praku a namiřte s ním tak, aby se co nejrychleji a nejbezpečněji dostal do cíle. Honit vás přitom bude čas a ohrožovat zase žhavá láva.

Ikonky `a la XP

http://www.foood.net/ Připadá vám vaše pracovní plocha nudná? Pokoušíte se z Windows XP vyždímat, co se dá? Pak se podívejte na tuhle stránku, najdete na ní mnoho a mnoho zajímavých ikonek, se kterými získá váš počítač mnohem zajímavější vzezření.
Doporučil Tomáš Kratochvíl